Tünde interjú bőrgyógyász

Ha nem kezeljük eredményesen csecsemőkorban az ekcémát, az a későbbi életkorban az asztma kialakulásának esélyét növelheti - mondta el Dr. Asbóth Dorottya bőrgyógyász főorvos. Erről az összefüggésről és a kezelés fontosságáról beszélgettünk.

Milyen összefüggés van a csecsemőkorban megjelenő ekcéma és az asztma között?

Dr. Asbóth Dorottya: Először az arcon, majd a háton, a végtagok feszítő oldalán megjelenő csecsemőkori atópiás dermatitisz kezeletlen esetekben egyre súlyosbodó tüneteket okozhat. A nagy felületen lévő akut, valamint a krónikussá váló bőrgyulladás olyan szituációt teremt atópiás dermatitisz esetén a bőrben, ami a másik két atópiás csoportba tartozó betegségnek, az asztmának és a szénanáthának a későbbi tüneteit is erősítheti.

Mi ennek az oka?

Dr. Asbóth Dorottya Ez úgy jön létre, hogy a gyulladt, apró sebekkel tarkított bőrfelszín védőrétege megsérül, így a bőrön keresztül olyan allergén anyagok szívódhatnak fel és provokálhatnak allergiás választ a szervezetben, ami miatt a későbbiekben akár a szénanátha, akár az asztma tünetei kifejezettebbek lesznek. Tehát ezért nagyon fontos az, hogy a kiscsecsemőkori ekcémás tüneteket jól kezeljük.

Okoz más gondot is a kezeletlen ekcéma?

Dr. Asbóth Dorottya: Az a gyerek, akinek az egész testén gyulladt a bőr, rosszul érzi magát, nem tudja magát kipihenni, nem tud aludni, későbbi korokban, amikor az iskolában oda kellene figyelni, akkor is nagyon zavarja, akár figyelem- és tanulási nehézséget okozhat az, hogy az ekcémás bőre nyugtalanná teszi őt – nem érzi jól magát a bőrében.

Mind pszichológiai szempontból, mind a későbbi allergiás betegségek súlyossága szempontjából nagyon fontos, hogy az atópiás bőrgyulladást kiscsecsemőkortól kezdve a megfelelő módon kezeljünk és tünetmentesen tartsunk.

Mi ennek a módja?

Dr. Asbóth Dorottya: A kezelési mód sokszor ellenkezik a szülők elképzelésével, mivel az atópiás dermatitiszt – pláne kétéves kor előtt – csak szteroid tartalmú krémekkel tudjuk gyógyítani. Az ekcémára csecsemőkortól javasolt helyi kezelésre való szteroid krémek minimális mennyiségben kerülnek be a szervezetbe, így gyakorlatilag kizárható, hogy bármilyen mellékhatásból eredő problémát okozzunk a gyermeknek – akár a kezelés során, akár a későbbi életében. Fontos, hogy a szülők tudják, hogy nagyobb kockázata van a bőrön zajló, és a bőr rétegeiben terjedő gyulladásnak, mint a helyileg alkalmazott kezelésnek. Fontos az is, hogy a helyes kezelést alkalmazva összességében kevesebb gyógyszert fognak használni. 

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?