"Az egyenköpeny szerintem egy jó dolog" - jelentette ki Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Az államtitkár szerint meg kell értetni a szülőkkel, hogy nagyon sokat tudnak megtakarítani azzal, ha egyenköpenyt viselnek a gyerekek az iskolában. Hoffmann beszélt arról, hogy "szegény sorban nőtt fel", és gyerekként neki segítség volt, hogy a köpeny eltakarta "a nyolc éve nyúzott blúzát"- írja az origo. Az államtitkár leszögezte, nincs napirenden egy erről szóló rendelet, de ösztönözni fogja ezt a döntést.

Az iskolaköpenyre közülünk is biztosan sokan emlékeznek, hiszen fénykora csak a rendszerváltással áldozott le. A rémes kék nejlon-holmik mellett a köpeny eltűnése előtti időben már lehetett piros, pamut, cseles szabású darabokat is kapni, ám népszerűvé ez sem tette a holmit.

A köpeny a támogatói szerint nemcsak a fiatalok ruháját védi meg, de elrejti a társadalmi, anyagi különbségeket is. A köpönyegellenesek ezt vitatják, hiszen a cipőtől az uzsonnán át ezer apró jel mutatja egyes diákok anyagi helyzetét, és ha nem a márkás pólóval hát majd a lábbelikkel vagy a sportfelszereléssel menőznek a gyerekek. Vannak akik uniformizálásról beszélnek, kockaembereket akarnak a kockaoktatásba – kiáltják félelmüket.

Az államtitkár szerint az az érv is az egyenruha mellett szól, hogy a munka világában, egy bankban vagy egy üzletközpontban is megkövetelik a dolgozóktól az egyenruhát. "Miért kellene attól félnünk, hogy a gyerekek is kitűzzék az iskola jelvényét az egyenruhájukra?" - tette fel a kérdést Hoffmann Rózsa.

Ha a köpeny ismeretlen is más tájakon, az iskolai egyenruha a világ számos pontján kötelező.  A nebulóknak ez a fajta egyen-felszerelés talán valóban mérsékli a divat, az anyagiak hatását a ruházkodásban. Egy jó minőségű, és mindenki számára egyformán elérhető (egyforma darabszámú, anyagú) egyen öltözet talán be is váltaná az államtitkár takarékoskodásról szőtt álmait. Ám a köpeny alatti a spórolás nem sokat hozhat a konyhára, hiszen a gyerekek (a kis Hoffmann Rózsa kivételével aki ugye nyolc év alatt sem nőtte ki blúzát) hat éves koruktól tizenhatig bizony mintha húznák őket úgy cseperednek. Nadrágjuk szára, a pólóik ujjai rövidek lesznek rájuk szezonról-szezonra.

Ti mit gondoltok? Az egyenköpeny valóban egy jó dolog? Esetleg egy igazán jó minőségű és olcsó egyenruhát támogatnátok? Netalán mindenki öltözzön úgy ahogy személyisége és szülei tárcája engedi?

 

Center

http://www.origo.hu/itthon/20120830-hoffmann-rozsa-visszahozna-az-egyenkopenyt-az-iskolaba.html

Archív kép forrása: http://puspokladanyanno.hu/category/ovodak-iskolak/