Az emberi anyatej egérkísérletekben megakadályozta a HIV-vírus szájon át történő továbbadását - közölték amerikai kutatók a PLoS Pathogens című online tudományos folyóiratban.

Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai szerint eredményük azt sugallja, hogy lehetséges olyan vegyületet elkülöníteni az anyatejből, amely elpusztítja a HIV-vírust.
A tanulmány szerzői a HealthDay ismeretterjesztő portál által idézett közleményükben rámutatnak arra is, hogy a HIV-fertőzések több mint 15 százaléka gyerekeket érint. Ha nem kapnak kezelést, akkor a vírushordozó csecsemőknek csak mintegy kétharmaduk éri meg első születésnapját, és kevesebb mint a felük a kétéves kort.

Miközben sokan úgy vélik, hogy nagy számban okoz HIV-fertőzést, ha a vírust hordozó anya szoptatja csecsemőjét, valójában a legtöbb anyatejes baba nem fertőződik meg így, annak ellenére, hogy ismételten és hosszabb ideig van kitéve a vírusnak - állapították meg a kutatók.
Ezt az ellentmondást kívánták megvizsgálni az egyetem kutatói "humanizált" egerekkel végzett állatkísérletekben. A kísérleti modellegerek immunrendszere egy teljes egészében működő emberi immunrendszernek felelt meg, és ugyanolyan módon lehetett megfertőzni a HIV-vírussal, mint az embert.

Úgy találták, hogy amikor HIV-vírustól mentes nők anyatejébe HIV-vírust juttattak, majd ezzel táplálták a kísérleti egereket, azok nem fertőződtek meg. "A tanulmány fontos betekintést nyújt abba az elképesztő képességbe, hogy az anyatej elpusztítja a HIV-vírust, és megelőzi annak átadását" - hangsúlyozta J. Victor Garcia vezető szerző.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy kutatásuk a HIV-vírus átadását megelőző új módszerekhez vezethet. "Annak megértése, hogy miként jut át a HIV a csecsemőkbe és gyerekekbe az anyatej védő hatása ellenére, segíthet bezárni az AIDS terjedésének ezt a fontos kapuját" - tette hozzá Garcia.

Szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy az állatkísérletek eredményei nem feltétlenül ismételhetők meg embereknél is.

MTI