Az egész úgy kezdődött, hogy Zsuzsi főz receptcikkeit minden héten beszerkesztettem, csorgattam a nyálam a csodás fotók láttán, olvasgattam a kommenteket, és gyűjtöttem egy kis bátorságot: talán nekem is menne ez a főzés-dolog, ha rászánnám magam.

Mivel már hetek óta veszettül kívántam a töltött káposztát, kapóra jött Zsuzsi receptje. Fogtam a csajokat, kimentünk a Bosnyák téri piacra, és a kinyomtatott hozzávalókat (a hentesnél a papírról olvasva) beszereztük. Itthon aztán befogtam a lányokat, akik lelkesen jöttek és gyúrták a tölteléket, már-már túlzásba is vitték. A végeredmény annyira jól sikerült, hogy vérszemet kaptam. Úgy döntöttem, teszek egy próbát, hátha megtanulok főzni végre. Ehhez beszereztem a Nagy főzőiskola című könyvet, hogy legyen szakirodalmam is hozzá.

A könyv első negyvenöt oldalán szájbarágósan részletesen írnak a főzés alapjairól: megtudtam, milyen a megfelelő konyhai felszerelés, mik azok az élelmiszerek, amelyeket érdemes otthon tartani, és még abban is segítenek, hogy a hűtőszekrényben mit hová érdemes tenni. Megtudhattam mindent a salátafajtákról, meg arról is, mire kell figyelni a vásárlásnál és hogyan kell tárolni ezeket az érzékeny növényeket. Kíműveltem magam salátaöntet témában, de egy táblázatból azt is ki tudom keresni, melyik növénynek van épp szezonja és már azt is tudom, mi a blansírozás.

Külön részben foglalkoznak a zöldségekkel, a burgonyával, a tésztával, a rizzsel és a gabonával, tojással, a húsokkal a steak sütési fokaitól a szárnyasok feldolgozásán keresztül a halak és tenger gyümölcsei tudnivalóiig. Az olajfajtákról, felhasználási módjairól és tárolásáról, valamint a fűszerekről, fűszernövényekről és a gyümölcsökről szintén külön fejezetben olvashatunk. A gyorstalpaló után következnek a konkrét receptek, amelyek láttán csak meresztgettem a szemem. Néhány példa a kezdőknek való szakácskönyv receptjei közül: burgonyagerezdek guacamoléval, kókuszleves garnélával, vegetáriánus serpenyős kuszkusz, garnélafrikasszé, panna cotta és egyéb különlegességek.

Azt hiszem, egyelőre Zsuzsi receptjein fogok gyakorolni, és amikor már jól megy, megpróbálkozom a könyvből néhány különleges recepttel is. Például a káposztásnudli-felfújttal. Ha pedig olyan jól megy majd, hogy úgy néznek ki az ételeim, mint a könyv csodás fotóin, akkor majd én is írok főzős recepteket. (Addig azért ne álljatok fél lábon.)

Nagy főzőiskola (Főzőműhely kezdőknek a bevásárlástól az étkezésig)
Art Nouveau, 2010.
3800 Ft