Vége a nagy karácsonyi ajándékozási láznak. A korábban komoly közelharc, esetleg hónapokkal korábbi gondos tervezés, vagy éppen utolsó pillanati kirohanás során beszerzett ajándékok új gazdájukhoz kerültek.

'suki with her christmas present' photo (c) 2007, mister b 1138 - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Adni jobb, mint kapni tartja a régi mondás. És, ha most körülnézel a karácsonyfa alatt, lehet, hogy te sem gondolod másképp. Elmerengsz, vajon sikerült ajándékoddal örömet okozni, vagy a kedves rokon most szintén épp azon mereng, hogy „ezt meg miért kaptam?” esetleg „mihez kezdjek ezzel?”

Egy felmérés szerint a sógoréknál (Ausztriában) például legalább félmillió ember újra el akarja adni az ajándékot, amelyet karácsonyra kapott. Az Ebay.at szerint 72 százalékuk azért akar megszabadulni az ajándéktól, hogy olyasmit vegyen helyette, amire vágyott, a többiek a megtakarításukat növelnék a nemkívánatos ajándékok eladásából származó bevétellel- írja az Index.

A megajándékozottak leginkább a zoknit és az alsóneműt utálták idén, de a kozmetikumok és háztartási felszerelések sem mindenkinél arattak sikert.

A szigetországban egy felnőtt átlagosan két olyan ajándékot csomagolhatott ki, amelynek nem örült. A csalódást okozó ajándékok összértéke egy kétezer felnőtt bevonásával elvégzett felmérés szerint az idén elérte a 2,4 milliárd fontot (880 milliárd forint)

A nem kívánt ajándékok 15 százalékát továbbajándékozzák, 2 százalékuk pedig a kukában végzi, és százból csak négy ember mondja meg az ajándékozónak, hogy nem teszik neki a meglepetés.

Én évek óta azon merengek, hogy milyen jó ötlet lenne ilyenkor újra megnyitni a Mikulásgyárat. Áradnának az ajándékok. Kínai játék, huszadik példány ugyanabból a könyvből, „illatos” tusfürdők és a sor még folytatható. Nálatok mi van most a fa alatt? A Vatera januári kínálata? Esetleg idén mindenki eltalálta minek örülnétek? Van olyan, amit kifejezetten kértetek, hogy ne kapjákok/kapjátok meg és ennek ellenére most ott figyel/hiányzik?

Center