Amerikai szakértők (ismét) úgy vélik, hogy sikerült kifejleszteniük egy férfiaknak való, mellékhatások nélküli fogamzásgátló szert. Nem, nem az önmegtartóztatásról vagy a vazektómiáról van szó.

look + readphoto © 2010 Matteo Concina | more info (via: Wylio)

 

A szer elvileg ideiglenesen leállítja a spermiumtermelést, de közben nem károsítja a férfiak termékenységét. Az új anyag a spermiumoknak létfontosságú A-vitamin megvonásával fejti ki hatását. Biztos emlékeztek még bioszóráról, hogy az A-vitamin a látás szempontjából is lényeges, de a kutatók állítják, hogy a gyógyszer a látást nem befolyásolja, és amint abbahagyják a gyógyszer szedését, a férfiakban szinte rögtön újraindul a spermiumtermelés.

A magam részéről azt gondolom, hogy egy kis farkasvakság még jól is jöhet. Nem kell hangulatvilágítás, a pasi legfeljebb amúgy is gyertyafényszerű (előnyös) világításban látja majd párját esténként. Dupla siker.

Az orvosok egyébként már régóta kísérleteznek olyan szerekkel, melyek a női fogamzásgátló tabletták megfelelői lehetnének, de mindeddig nem jártak sikerrel. A szteroidtartalmú injekcióknak olyan súlyos mellékhatásaik vannak, mint az impotencia vagy a szívinfarktus.

 

A hírekben már 10 éve is azt írták, hogy 100%-os sikerrel zárult az a klinikai kísérletsorozat, amely az akkor legújabb férfi fogamzásgátló tablettát tesztelte. A tabletta a női fogamzásgátlók mintájára a vérbe juttatott hormonok segítségével akadályozta meg az ivarsejtek érését. Amennyiben a tablettát törzskönyvezték, kísérleteknek helyet adó országokban a férfiak jelentős többsége azt mondta, valószínűleg használná azt. A feledékenység kiküszöbölésére az orvosok is gondoltak, ezért kifejlesztették a fogamzásgátló tapasz és injekció változatát is, amely hetekig, vagy hónapokig is hatásos maradhat. Az Észak-Karolinai Egyetem szakértőinek kutatása szerint a herék ultrahanggal való kezelése akár hat hónapra is képes megállítani a spermák termelését. Miután a here leáll a spermatermeléssel, s a spermatartalékai is kimerültek (szerintem eltalálni talán nehézkes lehet, hogy ez mikor következik be), a férfi ideiglenesen terméketlen lesz, magyarázzák a kutatók.

A progesztinek és a tesztoszteron kombinációjával gyorsabban és jobb hatásfokkal visszaszorítható a hímivarsejtek termelődése, állítják más nemzetközi kutatók.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott német kutatások hormoninjekcióval dolgoznak. Ezt kéthavonta kellene beadni a férfiaknak ahhoz, hogy első injekció után három hónappal a férfiak szervezete már ne termeljen spermiumot. A mechanizmus állítólag ugyanolyan megbízható, mint a klasszikus tabletta, és a sterilizáláshoz hasonlóan biztos is.

Az újfajta A-vitaminblokkoló tablettát amúgy valószínűleg naponta kellene majd szedni, de megpróbálnak erősebb, fokozatosan felszabaduló változatot is kifejleszteni, amit elég lenne hetente egyszer bevenni.

Egy 2000-ben készült felmérésben a megkérdezett nők 75%-a azt mondta, szeretné, ha a partnere lenne ezentúl az, akinek tablettát kell szednie. Csupán 2% volt az, aki nem bízna ilyesmit férfiakra.

Nos, uraim, hajrá!

Bár ahogy elnézem az ezzel kapcsolatos hírek áradatát, erős kétségem támad, hogy valaha kapható lesz-e férfi fogamzásgátló (az óvszeren kívül). A gond nem az ötletek hiánya vagy a tesztek sikertelensége. De vajon mi? Szerintetek lesz valaha férfitabletta? A ti párotok használna ilyesmit?

Center

 

Forrás:

http://www.nana.hu/test-es-lelek/egeszseg/fogamzasgatlo-ferfiak-is-szedhetik-108563.html

http://index.hu/tudomany/fogzamlasgat/

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/8229/Ferfi-fogamzasgatlo

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/8261/Ultrahang,-mint-ferfi-fogamzasgatlo?%3f