Az autogén tréning egyfajta relaxációs technika, amelyet megfelelő tanulás után saját magunkon bárhol és bármikor el tudunk végezni. Végzése közben át tudjuk élni azt, hogy az a stressz, ami a mindennapokban ért bennünket kezelhető, ezáltal hatással tudunk lenni az állapotunkra. Egy-egy gyakorlatsor jellemzően 15 perces, az egész módszer elsajátításához pedig 10 alkalomra van szükség. A módszernek igen kevés ellenjavallata létezik, ezekről érdemes egy szakemberrel konzultálni. Együd Péter klinikai szakpszichológussal beszélgettünk.

De miért autogén?

A szóösszetétel „önmagától működőt” jelent. A szervezet tehát saját autonóm erejét használja öngyógyításra. Az egyén nemcsak részese, aktív irányítója is saját terápiájának. A gyakorlat során az elérni kívánt állapot alvásközeli, a gyakorlója ebben az állapotában tudja beindítani szervezete önszabályozó folyamatait, a szívritmus, vegetatív funkciók és a légzés kontrollálásával, mondja a szakpszichológus.

A módszer abszolút tudományos, olyannyira, hogy kidolgozója korának neves pszichiátere, Johannes Heinrich Schultz volt. 1908-1912 között építette fel az autogén tréning alapjait, melyet azóta is rendszeresen használnak kollégái terápiák során,  a módszer Magyarországon is akkreditált.

Amivel az autogén tréningnek dolga van – vegetatív / autonóm idegrendszerünk

A vegetatív idegrendszer a belső folyamatok szabályozásáért felelő része szervezetünknek, az akaratlagosan nem irányítható funkcióink központja, mint például a szívdobogás. Ezeket a folyamatokat hivatott tehát kontrollálni és befolyásolni a megfelelően kivitelezett autogén tréning során elért állapot.

A módszert gyakorlók pozitív eredményeket érhetnek el a stressz alapú betegségek enyhítésében, illetve megelőző jelleggel alkalmazhatják, például az immunrendszer működésének erősítésére. 
Az autogén tréning hatásai már a korai gyakorlási szakaszban is jelentkezhetnek, rendszeresen alkalmazva pedig pár hét alatt már valós és tartós változás, javulás is észlelhető. Hasznos hozadék az is, hogy oda tudunk figyelni a szervezetünk apró jeleire és megtanuljuk megnevezni, belső állapotainkat és érzéseinket.

Mikor érdemes?

Rendkívül hatékony a szív- és érrendszeri problémák, légzőszervi rendellenességek, a gyomor- és bélrendszer diszfunkciói, egyes hormonproblémák kezelésében, kitűnő a szorongás és alvászavarok oldásában, illetve szervezetünk általános stressztűrő-képességének növelésében.

Jó eredményeket értek el vele bronchiális asztmás, depressziós, szorongásos tünetekkel élő, sőt, magas vérnyomással küszködő egyének esetében is, magyarázza Dr. Együd Péter.
Sportolóknak, stresszes munkaterületen dolgozóknak kifejezetten ajánlott módszer, hiszen tagadhatatlan előnye, hogy egy-egy gyakorlat bárhol, bármikor elvégezhető. Szintén rendszeresen alkalmazott módszer a perinatális időszakban, amikor a befelé figyelés tudománya vagy a fájdalomkontroll oly áhított állapot tud lenni.
 

K.