Juditty gyermekgondozás fogzás

Szerencsénk volt: sok szülővel ellentétben nekünk nem voltak álmatlan éjszakáink a fogzási fájdalom miatt. Azért beszereztem egy gyógynövényes kenőcsöt, de talán egyszer-kétszer használtuk, rendben, fájdalommentesen bújtak ki lányom fogai. A népszerű borostyánkő láncot sem vásároltam meg neki, de ennek a döntésemnek más okai is voltak.

Nem gondoltam, hogy gyógyhatással bír, másrészt veszélyesnek tartottam, hogy apró szemekből álló nyakláncot tegyek egy kisbaba nyakába. (Tudom, a láncot szemenként fűzik, nem akad bele semmibe, mert viszonylag rövid, de az ördög nem alszik.) Vajon van bármilyen gyógyhatása magának a kőnek? Vagy bármelyik ásványnak? Nem tudom, de a borostyán esetében kicsit utánanéztem, vajon mi állhat a háttérben.

A borostyán megkövesedett gyanta. Szukcinitnek is nevezik, dörzsölésre sztatikus elektromossággal töltődik. (Az elektron szó a borostyánkő ógörög nevéből származik.) Már az ókorban kedvelt ékkő és fizetőeszköz volt, gyógyhatása miatt nyakláncként hordták. Torokfájásra, felső légúti panaszokra ajánlották. (Érdekességként: a borostyánt, mint növényt szintén felső léguti panaszokra és köhögésre ajánlják, ilyen szirupot már mi is használtunk.) A híres Borostyánút Észak-Európából vezetett egészen az Adriáig. Európában a Balti-tenger partvidékén találhatóak a legnagyobb lelőhelyek. A borostyánkőben gyakran találhatóak apró zárványok, rovarok, vagy növénymaradványok. Ezotériával foglalkozó oldalakon a napfonat csakra köveként és több csillagjegy szerencseköveként is megjelölik. Számos betegséget gyógyít, bár erre számomra elfogadható magyarázatot ezek az oldalak nem kínálnak. Felhasználják porrá törve vagy folyadékban áztatva, nyakláncnak, marokkőnek is.

Egyik összetevője a borostyánkősav, melyet régen magából a kőből állítottak elő. Jelenleg E 363 néven az élelmiszeriparban használják levesek, desszertek és italporok ízfokozójaként. A borostyánkősav a szervezet energia-anyagcseréjének egyik köztes anyaga, minden élő sejt alkotóeleme. A borostyánkőből illóolajat viszont nem lehet előállítani. (Bár egyes honlapokon írnak a felhasználásáról.) Arra, hogy bármi bekerülhetne az emberi szervezetbe a kőből, pusztán annak viselése által, sehol sem találtam magyarázatot. Az a megfoghatatlan és megnevezhetetlen energia, amit a kőnek tulajdonítanak, számomra nem meggyőző érv a lánc viselése mellett. Bár találtam olyan kutatást, mely a borostyánkősav pozitív élettani hatásait ecseteli, két bekezdéssel lejjebb a bejegyzés szerzője meg is cáfolta a feltevést.

A kis nyaklánc nem drága, két-háromezer forintért beszerezhető. Arra azonban figyelni kell, hogy laikus nem fogja tudni megkülönböztetni a mesterségesen előállított követ az igazitól, ezért megbízható helyen kell vásárolni. A sárgás, mézszínű kő nagyon szép, csodálatos ékszerek készülnek belőle, ezért akár van gyógyhatása, akár nem, én szívesen viselném. Ti vettetek a babátoknak ilyen láncot? Vajon ettől múlt el a fogzási fájdalom, vagy elmúlt volna magától is?

Juditty