2009 tavasza óta most negyedszerre rendezik meg a gasztrobloggerek jótékonysági sütiárverése, a Segítsüti, amelyben legnagyobb örömömre immár harmadik alkalommal veszek részt.

A kezdeményezés célja eddig hátrányos helyzetű gyerekek és anyák, valamit két alkalommal kórházi koraszülött osztályok támogatása volt, idén pedig a Down Egyesületet segítjük, hozzájárulva ezzel a Down-szindrómás gyermekek képességfejlesztéséhez.

A dolog lényege, hogy 27 gasztroblog szerzőjének egy-egy süteményére lehet licitálni március 30-tól április 2-ig, valamint – idén először – az eddigi érdeklődésre tekintettel három, háromféle édességből álló süteménycsomagra cégek is licitálhatnak. A befolyó összegből támogatjuk az egyesületet. A pénzből az általuk megjelölt eszközöket, bútorokat szerezzük majd be, az összeg felhasználását pedig a kezdeményezés blogján tételesen dokumentáljuk, mint ahogyan azt korábban is tettük. Akinek a licitálásban való részvételt nem teszi lehetővé a pénztárcája, annak sem kell elkeserednie: az elkészült sütemények receptjeiből idén is készül Segítfüzet, amely 500 forintért vásárolható majd meg, továbbá lehetőség nyílik ajándéktárgyak vásárlására is.

Az eddigi és a most is tartó Segítsüti akciókról a kezdeményezés honlapján olvashattok, és itt lehet licitálni is.

A fentiekből kitalálhattátok, hogy most az általam készített sütemény receptje következik, amely nem más, mint egy hagyományos lengyel illetve kelet-európai zsidó húsvéti töltött kalács, a babka.

Hozzávalók a tésztához

2,5 bögre (egy bögre= 2,5 dl) liszt
0,5 bögre cukor
egy csomag (7 gr) szárazélesztő
50 gr puha vaj
2 tojás
0,5 bögre tej

A töltelékhez

150 gr 55%-os étcsokoládé apróra vágva
egy tk őrölt fahéj
50 gr aszalt vörösáfonya
30 gr vaj felolvasztva

A lisztet, a cukrot és az élesztőt tálba teszem. Hozzáadom a két tojást, a vajat és a meglangyosított tejet, majd robotgéppel alaposan megdagasztom. Lágy, ragadós tészta lesz belőle. Megszórom egy kevés liszttel, és meleg helyen kétszeresére kelesztem.

A megkelt tésztát lisztezett felületen fél centi vastag téglalappá nyújtom. Megkenem az olvasztott vajjal, egyenletesen megszórom fahéjjal, elosztom rajta a csokoládét és az áfonyát is. Hosszanti oldalánál feltekerem, mint a bejglit, majd hat egyenlő részre vágom. A darabokat sütőpapírral kibélelt téglaformába rakom jó szorosan, majd még fél órát kelesztem. (Az eddig szerzett tapasztalataim szerint lehet, hogy célszerűbb 3-3 darabot tenni inkább két tégla- vagy püspökkenyér formába, mert a darabolás lényege elvileg az, hogy a vágások mentén „kinyílik” a sütemény, de ez nálam nem következett be, vélhetően a helyhiány miatt. Az ízéből ez a hiányosság azonban semmit sem vesz el)

A sütőt ezalatt 180 fokra előmelegítem. A megkelt kalácsot 25 percig fóliával letakarva, majd 10 percig fedetlenül készre sütöm.

Kérek mindenkit, hogy amennyiben lehetősége nyílik rá, támogassa a Down Egyesületet a Segítsüti keretében!

Zsuzsi főz