A napokban az otthon szülés szabályozásának kérdésében újabb egyeztetés történt. Lilith's Birthphoto © 2010 rabble | more info (via: Wylio)
Bár megegyezés nem született, de mindkét fél úgy véli, a mostani tervezet bizakodásra ad okot: áprilistól akár szabályozottá válhat az otthon szülés kérdése Magyarországon, írja a Gyermekévek.

A tervezett rendeletben szerepelni fog, hogy milyen felszerelést kell vinni a bábáknak egy otthon szülésre (például magzati szívhangmonitort). Fontos kritérium, hogy a tervezett otthon szülés helyszínétől húsz perc alatt elérhető legyen egy kórház, akiket már a szülés megindulása előtt tájékoztatni kell az otthon szülés tényéről. Geréb Ágnes Alternatal Alapítványa is elfogadná, hogy különleges képzettségű bábák a kórházban kísérjék a szüléseket, azzal a feltétellel, hogy az orvosok csak az ő kérésükre avatkoznának bele a szülésbe.

Meghatározzák, hogy ki az, aki nem szülhet intézeten kívül: aki első gyermekét 35 éves koránál később szüli, aki lázas, erős dohányos, ikerterhes vagy ha a magzat becsült súlya 4 kilónál több.

Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a végleges tervezet december végére megszülethet. Ha pedig minden a tervek szerint alakul, jövő áprilisban életbe lép az otthon szülés szabályozása.

Jelenleg évente 150-200 anya hozza világra gyermekét tervezetten intézményen kívül. Azért is döntenek így, mert a szülést harmonikus élményként szeretnék megélni, elutasítják a burokrepesztést és az újszülött légzőjáratainak rutinszerű kitisztítását.

Tünde