Tünde apaság anya munka kiemelt

illusztráció

Vanda nagycsaládos édesanya, aki nagy fába vágta a fejszéjét: saját vállalkozásba kezdett, amikor legkisebb gyermeke kétéves volt. Férje mindenben támogatta, sőt, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az időközben hatfősre bővült család körüli teendők mellett az édesanyának nem marad ideje a vállalkozás ügyeit intézni, akkor az apa önként választotta a háztartásbeli szerepet. Mivel így az egyik kereset hiányzik a családi kasszából, lemondásokra és megszorításokra volt szükség. Az édesanyával beszélgettünk.

Hogyan lettél háromgyerekes anyából vállalkozó?

Nagyot fordult az életünk 2014-ben, amikor egy pályázati kiírást küldött egy ismerősöm, melyben kezdő, fiatal vállalkozók juthattak anyagi támogatáshoz. Engem elsőre nem mozgatott meg, de a férjemet igen. Akkor már volt három gyermekünk, a legkisebb is alig volt kétéves, én pedig éppen készültem visszamenni dolgozni. Aztán addig-addig beszélgettünk a dologról, míg beadtam a jelentkezésemet a pályázatra. Sok-sok szűrőn keresztül, vizsgák és kiválasztások során, de végül nyertem saját vállalkozás indításához hárommillió forintot.

Miben változott meg az életetek ezután?

A pályázat beadásának pillanatától is sok minden megváltozott, többek között a férjem hozzáállása. Mindenben támogatott, vigyázott a gyerekekre, amíg oktatásra meg előadásokra jártam. Ha kellett, lelket öntött belém, segített megírni az Üzleti Tervemet, és sokszor visszahúzott a földre, mikor egy-két képtelen üzleti modellel álltam elő. Szinte jobban akarta, mint én.

Teltek-múltak a hetek, próbáltuk felvenni a ritmust, aztán mikor már nem számítottunk eget rengető eseményre, akkor jött egy édes meglepetés: ismét babát vártunk. Nem ért minket váratlanul, de nem is számítottunk rá.

Négy gyerek, vállalkozás, egyedül otthon, csinálni mindent, az BIZTOSAN nem fog menni. Ki kell találni valami mást. Hát akkor majd ő, a férjem veszi ki a szülési szabadságot - ez volt a nagy ötlet! És 2015-ben, nem sokkal a második lányunk - egyben negyedik gyermekünk - megszületése után tényleg elment gyedre.

Ehhez azonban az kellett, hogy minden pénzt félretegyünk, amíg ő munkában volt és rendes fizetést kapott. Készített egy „embertelen” havi költségvetési tervet, és többet nem mehettem bevásárolni. Minden forintot megfogott, hogy legyen beosztható tartalék a családnak a szülési szabadság időszakára is.

Nem viselt meg ez a helyzet?

Szenvedtem, de volt cél, volt értelme spórolni. Az önmagában való spórolást nem tartom egészségesnek. Spóroljunk, de ne azért, hogy legyen dugipénz, hanem, hogy spóroljuk meg egy színházra vagy egy utazásra azt az összeget. Hogy legyen értelme lemondani dolgokról.

Hogy néz ki egy napotok?

Reggel a férjem felkel, ébreszti a gyerekeket, reggelit készít. Aztán elviszi őket iskolába, óvodába. Addig én a legkisebbel vagyok, őt öltöztetem, szoptatom, stb. 9-kor már javában az „irodában vagyok”, ha éppen otthonról dolgozom, és a napi háztartási munkában egyáltalán nem veszek részt. Minden munkát a férjem csinál, kivéve a főzést. Azt anyukám csinálja, aki azóta hozzánk költözött, mert meghalt a nagymamám, és egyedül maradt volna Kaposváron.

Közös az ebéd azokkal, akik éppen itthon vannak, majd délután iskola és óvoda, edzés és tanulás, játék. Én vacsoraidőre fejezem be az aznapi munkát, onnantól én is beszállok a napi dolgokba. Persze, mikor délután hazaérnek a gyerekek, akkor már nincs olyan csend, mint napközben, ilyenkorra időzítem a könnyebb munkákat, és nem telefonálok.

Nem volt furcsa számodra a „szerepcsere”?

Nem esett nehezünkre a váltás a férfi és női szerepek között, a mi kis családunkban amúgy is megszokottak a nem sztereotip szerepvállalások. Én szívesen szerelek össze egy könyvespolcot, vagy húzom meg a csavarokat a hintaágyon, a férjem pedig boldogan pakol, és nem derogál kisúrolni a fürdőkádat. Kellett egy kis idő, amíg erre rájöttünk, hogy néhány dologban fordítva működünk, de mind a ketten megértettük és elfogadtuk a másikat. Nálunk ez nagyon jól működik, nem zavarjuk egymás köreit.

Mit szólnak az életmódotokhoz az ismerősök?

A környezet kissé felhúzza a szemöldökét, de legtöbben mégis pozitív visszajelzést adnak. „Bátrak vagytok!” - ez hangzik el legtöbbször, meg a „Nekünk is így kellene csinálni!”. A pályázathoz kaptam egy mentort, aki csak annyit mondott, hogy „Nagyon szereti magát a férje, ugye tudja?” Ezzel arra célzott, hogy egy biztos anyagi létből, egy középvezetői pozícióból a gyerekeket és a mosogatórongyot választani óriási alkalmazkodást és bizonyos dolgokról való lemondást jelent. Ugyanakkor ennél intenzívebb kapcsolatépítést nem igazán tudok elképzelni az apa és a gyermekek között. Legalábbis nálunk nagyon bejött ez a felállás a gyerekeknek. Apa szigorú és következetes és nagyon sokat lehet vele hülyéskedni meg bunyózni.

Mivel foglalkozik az új vállalkozásod?

A vállalkozással a szakmámnál maradtam. Közgazdász végzettségem van, világéletemben beszerzéssel foglalkoztam, ami óriási plusz volt a vállalkozás elindításánál. Prémium kategóriájú ápolási és gondozási termékeket forgalmazunk, 0-3 éves korig. Legfőbb erősségünk a babafürdető kádak és kiegészítők, de van önmelegítő cumisüvegünk is azoknak, akik sokat vannak úton és mindig friss ételt szeretnének adni a kisbabájuknak. Van olyan általunk forgalmazott termékcsalád is, amely az idősebbeket célozza meg a különleges konyhai és kertészeti eszközeivel. Széles a paletta szerencsére. Minden általunk forgalmazott terméket kipróbálunk és tesztelünk, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a termékek nem fognak csalódást okozni a magyar családoknak. Négy gyerekkel és számos nagyszülővel nem találtunk olyan piacot, ahol ennél hitelesebbek lehetnénk.

Mik a hosszabb távú terveid?

Lassan letelik az egy év, melyet a férjem a szülési szabadság idejére kapott (nagyon várják már vissza a munkahelyén). Amióta háztartásbeli lett, soha ennyi állásajánlatot és megkeresést nem kapott, mint az elmúlt fél évben. Én mindenesetre azon fáradozom, hogy a vállalkozásom egy szintig eljusson, és ha visszamegy a férjem a munkahelyére, akkor én is el tudjam végezni a céges és a háztartási teendőket, a gyerekekről nem is beszélve. Meg már nagyon szeretnék elmenni bevásárolni.

Köszönöm a válaszokat!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?