Átrendezni egy kamasz szobáját? Ráadásul a tudta nélkül? Kevés nagyobb határsértés létezik ennél, mégis van, aki megteszi! Halász Alexandra, a Youtube-ról is közismert feng shui tanácsadó (eredeti végzettségét tekintve muzeológus és művész-tanár) mutatja meg, mivel járhat, ha illetéktelenül hatolunk be a gyerekek életterébe! 

Tanulságos eset Halász Alexandra, a népszerű feng shui tanácsadó és könyv író praxisából, akinek a youtube-on is tízezrek követik videóit. 

“Egyszer egy kamaszt nevelő édesanya járt az előadásaimra és elvégezte a feng shui tanfolyamomat is. Nagyon szerette volna, hogyha kamasz fia sokkal jobb eredményeke ér el a tanulásban, mert a srác bizony gyenge eredményeket produkált az utóbbi időben. A jó szándék - amivel a pokolba vezető út van kövezve - tettekké is változott. Anyuka bement a kamasz szobájába, és nem csupán tisztaságot és rendet teremtett ott, ami közismerten a legtöbb kamasz számára már önmagában is bűnnek számít, még át is rendezte a tanult elvek alapján a gyerek életterét. A srác ahelyett, hogy örült volna - valljuk meg, melyikünk örülne szívből egy ilyen beleegyezése nélküli, súlyos határsértéssel párosuló elváráshalmaznak! - komolyan megsértődött.

Ekkor hívtak engem, hogy ilyenkor mi is a teendő.

Az anyukával megbeszéltük, hogy mindenki maradjon a játékban a maga térfelén, mindenki ott tartson rendet, ahol az az ő feladata. A srác végighallgatta az egész tanácsadást. Végig duzzogott, és látványosan került bennünket, de láttam, ahogy végig fülel, hallgatózik.
Aztán amikor elindultam haza, egyszer csak utánam sündörgött az utcán. Ebből egy újabb tanácsadás lett, ugyanis a srác is alaposan kikérdezett arról, hogy a tanulás nem fontos, viszont szerelmes egy lányba az osztályban, mi mindent változtasson a saját életterén annak érdekében, hogy a lány viszonozza az érzéseit?”

Ennek a bájos, happy enddel végződő kis történetnek sok tanulsága van a kamaszt nevelő szülők számára.
 

  1. Soha ne hatoljunk be feng shui címén olyan ember területére, aki erre nem adott engedélyt. Még akkor is, ha látjuk, hogy a házunk “gócpontja” a kamasz rettentő rendetlen szobája, vagy egy lomos, de a férjünk számára fontos garázs, esetleg anyósunk varrósarka! Tudnunk kell a határainkat - és elismerni ezzel az övékét. Ugyanakkor gyakori, hogy a jó példa ragadóssá válik, és a rendezett, tiszta házban már ők maguk kérnek segítséget, vagy raknak rendet ott is, ahol eddig nem tették. 

  2. Mindenkihez nyílik egy bejárat! Ugyanúgy, mint a házakban, az emberekben is van egy olyan pont amin keresztül be lehet hatolni a világukba. Ez a fenti példában a barátnő jelenléte. A srác azért, hogy a csajozási sztori sikeres legyen, már önmagától is hajlandó volt rendet tenni maga körül - és “véletlenül” a tudás-bölcsesség sarkot is hajlandó volt a helyén kezelni, hiszen a tudás része a “csajozni tudás” is. Ugye, mennyivel könnyebb így rávenni a gyereket? 

  3. A saját világunkat tudjuk formálni -de ehhez az új formához igazodnak majd a többiek. Ha a saját életterületünket rendbe tudjuk tenni és rendben is tartani, akkor ezt a törekvést a külvilág érzékeli majd és változást generál. Így, vagy úgy .. de mindenképpen lesz változás! 

"Nem véletlen lett a könyv címe is ez: Tedd rendbe az életed! A feng shui a saját törekvéseinket támogatja, ha ismerjük és alkalmazzuk az irányelveit. Könnyen kiderülhet, hogy a környezetünk törekvései azonosak-e a mienkkel! "- nyilatkozta a szerző,

Utcamacska