Munkavédelmi szakemberként sajnos többször volt alkalmam találkozni égési sérülésekkel. Véleményem szerint az egyik legproblémásabb és legfájdalmasabb sérülés, ami sajnos a kisgyerekeket sem kerüli el, mert néha a legnagyobb odafigyeléssel sem tudjuk őket megvédeni. Egy rossz helyre letett vasaló, egy forró kályha a nagymamánál, vagy a tűzhelyen készülő finomságok mind potenciális veszélyt jelenthetnek a gyerekekre.

A legfontosabb, hogy azonnal kezeljük a megégett területet, ez a sejtek roncsolódása és a későbbi sebgyógyulás szempontjából alapvető fontosságú. Biztosan mindannyian számtalan praktikát ismerünk erre, víz alá tartani, ezzel-azzal kenegetni, még olyanról is hallottam, hogy mézet ajánlottak rá. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, és nincs elég ismeretünk, ezekkel a praktikákkal néha több kárt tudunk okozni, mint hasznot.

 

A munkám során előfordult egy-két égési sérüléssel járó munkabaleset. Így ismerkedtem meg egy szerrel, amelyet a létesítményi tűzoltóságunk alkalmaz az égési sebek ellátására. A Water-Jelt speciálisan égési sérülések ellátására fejlesztették ki. Ez egy vizes alapú, vízben oldódó gél, amely gyorsan leviszi a hőt és enyhíti a fájdalmat, hűti a bőrt, és óvja a levegőben terjedő szennyeződésektől.

A gél 96 százalék vizet tartalmaz, azonban sűrű állagú, így rajta marad a bőrön, nem párolog el. Rendelkezik a víz hűtő tulajdonságával, de alkalmazásával nem kell akár 20 percig folyó víz alá tartani a sebet. A hőt hőcserélő formában gyorsan elvezeti, képes 70C°-ról 30C° körüli hőmérsékletre levinni az égett felület hőmérsékletét 5 perc alatt. Minél hamarabb alkalmazzuk, annál gyorsabban hat és helyreállítja a bőr hőmérsékletét, így a sejtek nem roncsolódnak tovább. A hőenergiát a gél teljes felületén fel tudja venni, mivel az egyenetlen sebfelületet is tökéletesen be tudja vonni. A gél elvonja a hőt a sebből, majd leadja a környező levegőbe, ugyanakkor a környező területektől nem von el hőt, nagyobb felületi sérülésnél nem okoz hypothermiát.

A Water-Jel tartalmaz egy kevés teafa olajat (antibakteriális, segít megelőzni a fertőzést), aloé verát és E vitamint is. Bizonyos fajtái tartalmaznak 2,5% Lidokaint is, aki erre érzékeny feltétlenül kérdezzen rá! (Tudomásom szerint a Cool-Jel néven futó termékben nincs.)

Összefoglalva

  • azonnal hűti a bőrt, stabilizálja a bőr hőmérsékletét
  • gátolja a megégett bőr kiszáradását, illetve felülfertőződését
  • az égési sérülés okozta fájdalmat azonnal jelentősen enyhíti, így is nyugtatva a sokkos beteget
  • csökkenti a hypothermia (kihűlés) veszélyét
  • nem irritálja a bőrt vagy a szemeket
  • a folyamatos hűtéshez nem szükséges a víz
  • alkalmas a bőr hőmérsékletének stabilizálására a ruházat eltávolítása nélkül is, sőt, a megégett ruházatra terítve, azon átszivárogva is kifejti hatását
  • mivel vízben jól oldódik, nem akadályozza, sőt megkönnyíti a sebbe került idegen anyagok, égett ruházat, szennyeződések eltávolítását
  • a zselé magasabb hőfokon sem veszít a viszkozitásából, úgy is elvezeti a hőt
  • a kötszer nem ragad a sebbe

A Water-Jel (Cool-Jel, Burn-Jel  néven is fut) kapható zselé formában tasakos, pumpás vagy flakonos kiszerelésben, valamint zselével átitatott kötszerként különböző méretekben.

A tasakos zselé nagyon praktikus, elfér egy pénztárcában is, mindig nálunk lehet, ha kisgyerekkel megyünk valahová; a pumpás vagy flakonos kiszerelés otthon tehet jó szolgálatot. A géllel átitatott kötszerek orvosi minősítésű, nem szőtt, steril, antibakteriális, nagy viszkozitású, cellás kötszerek. A speciális cellás kötszer lefedi a sebet, elasztikus anyaga miatt könnyen követi a seb duzzadását és a hajlatokat, a sérülés nagyságának megfelelően alkalmazható. Nem tapad a sebbe, az égési sebről könnyen eltávolítható.

Ami számomra megdöbbentő volt, amikor ezzel a termékkel, és az ezzel kezelt sérülttel először találkoztam, hogy milyen gyorsan és nyomtalanul regenerálódik a bőr a használata után kifejezetten súlyos megégés esetén is. Nagyon jó szívvel tudom ajánlani ezt a szert és szerintem az egyik leghasznosabb dolog egy család elsősegélydobozában.

Pilar

Te is használsz olyan eszközt, ami megkönnyíti a mindennapjaid? Amiről úgy érzed, hogy nélkülözhetetlen a gyereknevelésben? Írd meg a bezzeganya kukac freemail.hu címre, hogy megjelenhessen az Anya kedvence sorozatban, hátha másnak is hasznára lesz.