ikszen anyaság

Olyan „köztudott” tényeket szeretnék leírni, mely úgy tűnik, eddig mindenkinek nyilvánvaló volt, s mintha ezzel a tudással született volna. Én valahogy mégsem tudom- tudtam, s még csak nem is hallottam ezekről a dolgokról. Lehet, hogy nincs elég kismama ismerősöm, vagy csak nem olvasok éjjel-nappal kismama blogokat...Szeretnék egy-két dolgot leírni, hátha ezzel is tudok segíteni a leendő anyukáknak.

  1. Kezdjük a szülés elejénél

    Jobb, ha felkészül a leendő anyuka, hogy mikor épp a legnagyonbb fájdalmakat éli át, s valahogy bejut a kórházba, több mint egy órán át veszik fel az adatait a „mikor volt az  első mensturáció”-tól a „volt-e vizesedés” „fogyaszt-e drogot”, „hány kg-t hízott”, van-e valami rendellenesség”-ig. Mondanom sem kell, hogy ott volt minden a kismamakönyvben – amit ki sem nyitottak, s egymás után kérdezte meg a két szülésznő és az ügyeletes doki...
     
  2. Szülés utáni "takarítás"

    Nem a legkellemesebb érzés, nekem konkrétan jobban fájt, mint maga szülés (zárójelben megjegyezném, hogy semmiféle érzéstelenítést nem kaptam szülés alatt), pedig ekkor már elvileg kaptam valami fájdalomcsillapítót. Kb 45 percig tart, túl lehet élni, de nagyon kellemetlen.
     
  3.  Lochia

    Igen. Ez az, amiről még soha nem hallottam. Azt észrevettem, hogy vérzek ugyebár, s betét is volt nálam – mert kérték a kórházi listán – de arra a kérdésemre, hogy meddig fog ez tartani, mindenki azt mondta: attól függ. Én kis naiv olyan távlatokban gondolkodtam, hogy 2-3 óra. Persze! 2-3 hét!!! Vagy több! Egyébként egyre kevesebb lesz, viszont az elején érdemes a legnagyobb méretű Tena Lady-t vásárolni, mivel az is órák alatt meg fog telni...
     
  4. A másik „kellemes” dolog: a mellbelövellés

    Ez kb a 3. vagy 4. napon történik. Nekem ez annyira sikerült, hogy sírva mentem a csecsemősökhöz, hogy csináljanak velem valamit, mert szétrobbannak a melleim – aminek méretét Pamela Anderson is megirigyelte volna. Ha adhatok egy tanácsot, vigyetek magatokkal mellszívót, mivel a kézzel fejés kicsit bonyolultabb s hosszadalmasabb. Egyébként azóta is literszámra van tejem, de már meg tudok vele küzdeni.
     
  5. Tejleadó reflex

    Ha szoptatsz, arra készülj fel, hogy amíg az egyik mellből épp lakmározik szemünk fénye, addig a másikból is ömleni fog a tej. Illetve reggelente mindkettőből, ha épp tele van tejjel. Hozzá sem kell nyúlni, máris két óriási tejfolt található a ruhán.
     
  6. Vége az egész éjszakát átvalvó életnek

    Eddig a vécéjárás volt a „hobbim”, most a kis pöttöm emlékeztet, hogy ő bizony éhes, nem érdekli, hogy éjjel 2 óra van. Ezt követi a tisztábatétel. Eleinte ez a procedúra egy órán keresztül tartott, most már megtanult gyorsabban szopni. Ami viszont rossz hír a számomra, hogy eddig aludt éjjel 6-7 órát, a nagy meleg miatt visszaszokott a 3-4 óránként kelésre. Kánikulában ez óránként fog megtörténni. De ez sem törvényszerű.
     
  7. Ha már a tisztábatételnél tartunk

    Akár kislány, akár kisfiú, nagyon meg tud „könnyebbülni”, ha lekerül a pelus, s akkor jön a pisi. Érdemes várni egy-két percet kicsomagolás után, nehogy baleset legyen.
     
  8. Egyik tévhit, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbeesni

    De, lehet! Nagyon is! Ha épp nem is zavarja anyukát és apukát, hogy jön a következő trónörökös, a pici baba még szeretne szopizni. 
     
  9. Köldökseb

    Ez is egy kényes téma, s kicsit talán gusztustalan is...Kicsit megijedtem, mikor azt láttam, hogy vérzik, de ez természetes, nem kell megijedni. Legalábbis nem annyira, mint én annak idején.
     
  10. Tejkiütések

    Ez is a frászt hozta rám, mivel erről sem hallottam még soha. Már mindenféle betegséget beleképzeltem a kis drágaságba, mint egy igazi hipochonder. Persze akárnek mesélem, az a reakció: „persze, a babáknak szokott, nem tudtad?”. Hát nem.
     
  11. A "tejci" bizony fel is mehet a baba orrába

    Ez jó esetben kijön...rosszabb esetben: hasra kell fektetni – főleg, ha ezt utálja, - s a nagy erőlködésbe és hisztibe, úgyis kierőszakolja.
     
  12. Csuklás

    Meg tudja nehezíteni az anyuka dolgát. Főként, ha folyadék hatására múlik el, s a baba épp jóllakott. Tapasztalataim alapján akkor szokott csuklani, ha nem böfiztetem, vagy nem jól. Persze a megfelelő böfi még a legocsmányabb vén alkoholista böfögését is lekörözi. Nagyon vicces tud lenni, hogy ilyen hangok jönnek ki ilyen kis tündéri babából!
  13. Mell

    A leendő apukáknak mondom, akik elkezdik keresni a cicin a lyukat, ahonnan majd jön a tej: ez nem egy, hanem több tucat csatorna!

Remélem, tudtam kicsit segíteni.

ikszen