Az alma féltekénk legnépszerűbb gyümölcse, és nem véletlenül: az egyik legegészségesebb is. Több mint 55 millió tonna alma fogy minden évben a földön. Egy alma mindössze 80-90 kalóriával gazdagít minket, de tele van antioxidánsokkal, amik segítenek a rák megelőzésében és napi C-vitamin szükségletünk 14 százalékát kielégíti. Sok rostot tartalmaz, ezért nemcsak finom, de laktató is, több tanulmány szerint nagyban segíti a fogyni vágyókat.

Ezek után az ember nem várná, hogy bármi rossz is kiderülne az almáról. De kiderült. Kedvenc gyümölcsünk a tavalyi év végén megjelent az amerikai Environmental Working Group (Környezetvédelmi Hivatal) évenként kiadott „A Piszkos Tizenkettő” listájának az első helyén áll. A több mint 700, különböző eredetű megvizsgált alma 98 százaléka tartalmazott növényvédő szert, ezért listavezető lett. A Piszkos Tizenkettő további helyezettei, a vegyi anyag értékek csökkenő sorrendjében a következőek voltak: zeller (szára), eper, őszibarack, spenót, nektarin, szőlő, amerikai paprika, burgonya, áfonya, fejes saláta és fodros káposzta (kale).

Az ugyanakkor publikált „A Tiszta Tizenkettő” lista helyezettei a növényvédő szereket legritkábban, és legkisebb mértékben tartalmazó zöldségek és gyümölcsök: hagyma, kukorica, ananász, avokádó, spárga, zöldborsó, mangó, padlizsán, sárgadinnye, kiwi, káposzta, görögdinnye, édes burgonya, grapefruit és gomba. A különbség a két lista között jelentős volt. Aki a Piszkos Tizenkettőn található termékekből napi öt adaggal megeszik, átlag 14 különféle mérgező vegyi anyagot juttat szervezetébe, aki a másik listáról választ ki ötöt, az kevesebb, mint kettőt.  A Tiszta Tizenkettőn listázott növények több mint 90 százaléka egyáltalán nem tartalmazott mérhető mennyiségű vegyszert.

A Környezetvédelmi Hivatal minden évben több száz mintát vesz különféle boltoktól, az 53 leggyakrabban fogyasztott zöldségből és gyümölcsből. A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan megmossák, és meghámozzák, ha lehetséges. Ezek után megvizsgálják őket, hogy milyen növényvédő szerek maradékait tartalmazzák, és milyen mennyiségben.

A növényvédő szerek különösen a gyerekekre veszélyesek, az idegrendszert károsítják, a hormonokat megzavarják, és hosszú távon rákot is okozhatnak. Egy Harvard egyetemi tanulmány nemrégen kapcsolatot talált a gyermekek vérének növényvédőszer tartalma, és a hiperaktivitás, és figyelemzavar között. A terhes nőket külön óva szokták inteni, hogy kerüljék el a növényvédő szereket, hacsak lehetséges. A magyarok számára az almát érintő felfedezések különösen fontosak, mert kultúránkban az alma gyakran az első étel, amit a hozzátáplálás során a kicsik kapnak.

Hogyan kerül az a sok méreg az almákra? Először is az almafákat nagyban veszélyeztetik a különféle gombás és bakteriális fertőzések, és a károkozók is gyakran megtámadják őket. (Nemcsak az emberek szeretik az almát, hanem az alacsonyrendű élőlények is). Ezek ellen a modern mezőgazdaságban gyakran használnak vegyi permetezést. Mindemellett a leszedés után további növényvédőkkel kezelik az almákat, amik lehetővé teszik, hogy azok sokáig elálljanak. Hiszen gyakran az októberi szüret után hosszú hónapokkal is frissek kellenek, hogy legyenek a boltokban. Senki nem akar félig rohadt almákat vásárolni januárban a szupermarketben. A különböző zöldségek és gyümölcsök más-más értékben szívják be a külsejükre juttatott vegyi anyagokat, és az alma ezt hatékonyan megteszi.

Hogyan védekezhet az átlag fogyasztó a vegyszerek ellen? Legegyszerűbben úgy, hogy aki megteheti, csak saját, vagy ismerős által termesztett almát eszik, és akinek meg nincs erre lehetősége, az bio terméket vásárol. A bio termékeknél nagyon fontos, hogy a forrás megbízható legyen, mert a kistermelők gyakran a leghírhedtebb használói a növényvédő szereknek. A megbízható bio forrásból beszerzett alma a gyümölcs minden csodás erényével rendelkezik, de a káros vegyszerek nélkül.

Összességében az alma még mindig az egyik legegészségesebb étel, amit ehetünk, csak biztosra kell mennünk, hogy mi fán termett, és hogyan jutott el hozzánk. Hófehérke egyetértene.

Másutt