PR-cikk családi kedvezmények

Mikor megszületik a gyermekünk, hirtelen tengernyi teendő szakad ránk. Új az anyaság, új a családi rendszer, meg kell terveznünk az új működés költségvetést - vagyis unblock mindenben helyt kell állnunk.

Talán az egyik legnehezebb dolog, az újdonsült főállású anyaság és az önálló családfenntartói szerepek mellett, az, hogy megtervezzük, miből fizetjük ki a számlákat, és hogyan lesz majd pénz később a gyermek iskoláztatására. Épp ezért jó tudni, hogy az állam különböző támogatásokkal segít minket születés után. Azonban sok támogatásról egyszerűen nem értesülünk időben, és elfelejtjük igényelni azokat.

Épp ezért most egy cikkben gyűjtöttük össze, hogy milyen családi adókedvezményeket, állami támogatásokat tudunk igénybe venni friss anyaként. 

Az életkezdési támogatás mindenkinek alanyi jogon jár
 

Kevesen tudják, de minden, 2005. december 31-e után Magyarországon született magyar állampolgárságú gyermek részére automatikusan jár egy ún. életkezdési támogatás, amit minden esetben egy egyéni Kincstári letéti start számlára helyeznek el.

Ez a támogatás egy egyszeri, 42.500 forintos összeget jelent, azt azonban fontos tudni, hogy ezt a gyermekünk csak 18 éves kora után tudja felvenni.

Ez ugyan nem nagy összeg, de a mindenkori inflációnak megfelelő kamattal kamatozik, tehát amikor a gyermekünk felveszi, akkori árfolyamon számítva ugyanúgy 42.500 forintot ér majd, vagyis az értékéből ez az összeg nem veszít a 18 év alatt. Az ugyanis fontos, hogy erre a számlára több pénzt mi nem fizethetünk, hogy növeljük gyermekünk jövőjére szánt összeget.

A Babakötvény segítségével 10%-os adójóváírást kaphatunk évente
 

Itt egy picit bonyolódik a helyzet. Lehetőségünk van ugyanis ezt a támogatási összeget átvinni egy Start-értékpapírszámlára, ahová már mi magunk is fizethetünk plusz összegeket gyermekünk jövőjére. (Ilyen számlát az Államkincstárnál személyesen, vagy akár online is indíthatunk gyorsan, egyszerűen és költségmentesen).

Így az államtól kapott 42 500 forintos támogatás összegét tovább növelhetjük, amit gyermekünk 18 éves korában megkaphat.

Ez ugyanakkor még nem minden. A Start-értékpapírszámlára befizetett összegeket ugyanis minden esetben Babakötvénybe fektetik, ami egy speciális állampapír. Így a befizetéseink után infláció + 3%-os kamatot is kapunk éves szinten. (Ez 2021 januárban 2,7% infláció, + 3% garantált kamat, vagyis plusz 5,7%-ot jelent).

Erre pedig pluszként 10%-os adójóváírást kapunk az államtól, amit évi 6000 forintban maximalizáltak. Azonban fontos tudnunk, hogy ezt az adójóváírást minden évben nekünk kell kérni az adóbevallás során.

További előnye az is, hogy a befizetés rugalmas, tehát nem muszáj havonta egy fix összeget félretenni - elég csupán akkor, amikor a családi költségvetés ezt lehetővé teszi a számunkra. (Persze minél rendszeresebb a befizetés, annál jobb, hiszen több pénz kamatozik a számlán.)

Azt ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy a Start-számlán lévő pénzhez kizárólag a gyermekünk fér majd hozzá, 18 éves kora után. 

PR-cikk családi kedvezmények

A családi pótlék lényeges bevételi forrás
 

A családi pótlék mindenkinek alanyi jogon jár, azonban azt, hogy ki mekkora összeget kap, több tényező is befolyásolja. Ilyen például az, hogy hány gyermek van a családban, illetve hogy egyedülálló szülő neveli-e a gyermeke(ke)t.

  • 1 gyermek után 12.200 forintot kaphatunk, egyedülálló szülő esetén ez az összeg 13.700 forint.
  • 2 gyermek után 13.300 forint jár gyermekenként, egyedülálló szülő esetében 14.800 forint, szintén gyermekenként.
  • 3 vagy több gyermek után 16.000 forintot kapnak a szülők gyermekenként, egyedülálló szülő esetén 17.000 forintot - gyermekenként.
  • Súlyosan fogyatékos, illetve tartósan beteg gyermek esetében 23.300 forintot kapnak a szülők gyermekenként, egyedülálló szülők esetében pedig 25.900 forintot gyermekenként.

Habár a családi pótlék mindenkinek alanyi jogon jár, minden esetben igényelni kell a lakóhely szerinti Kormányablaknál.

Mit érdemes tudni az adókedvezményekről?
 

A családtámogatási rendszer második alapja, a családi pótlék mellett, a családi adókedvezmény. Ez a kedvezmény fix, ugyanakkor függ a gyermekek számától és a szülő jövedelmétől, hiszen az SZJA-ból, vagyis a személyi jövedelemadóból lehet visszaigényelni.

Fontos, hogy ezzel az összeggel az adóalapot lehet csökkenteni. 

  • 1 gyermek esetén az adó maximum 10.000 forint,
  • 2 gyermek esetén gyermekenként maximum 20.0000 forint, 
  • 3 vagy több gyermek esetén gyermekenként maximum 33.000 forint a megspórolt adó.

Emellett azt is jó, ha tudjuk, hogy 4 gyermek után, anyaként teljes SZJA-mentességet kapunk. Egy másik kedvezmény keretében pedig a teljes mentességnél kisebb mértékű, mégis valamekkora SZJA-kedvezményre számíthatnak azok a családok is, ahol a szülő valamilyen ételintoleranciával, ételallergiával küzd.

SZJA-kedvezmények az allergiák, intoleranciák után
 

Adókedvezmény járhat tehát akkor, ha a szülőnek igazolt allergiája, cöliákiája és/vagy laktózintoleranciája van. Mivel ez szintén egy adókedvezmény, ezért szülőként SZJA-t kell fizetnünk, hogy ezt vissza tudjuk igényelni. Ebből fakadóan pedig sajnos gyermekek után nem lehet igénybe venni ezt a típusú kedvezményt. 

Amennyiben allergiával küzdünk, akkor ezzel kapcsolatban érdemes megnézni, hogy a BNO-kódok alapján jogosultak vagyunk-e az adókedvezményre. A kedvezmény havi összege egyébként a mindenkori minimálbér 5%-a. 

Ez tehát azt jelenti, hogy az aktuális minimálbér jelenleg 161.000 forint havonta, így havi 8050 forint kedvezmény jár betegség esetén. Ez éves szinten 96.600 forintot jelent. 
Ugyanekkora mértékű adójóváírásra számíthatunk glutén-, és laktózérzékenység, valamint I-es és II-es típusú cukorbetegség esetén is. Azt ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy a teszteket végző központok nem jogosultak igazolás kiadására, így ehhez szakorvossal kell aláíratni a papírokat, és ezt benyújtani a NAV felé.

PR-cikk családi kedvezmények

Egészségpénztár
 

Az egészségpénztár szintén egy megtakarítási forma, viszont itt a számlára befizetett pénzből az egészségügyi kiadásokat fedezhetjük. Ezt az összeget költhetjük akár magánorvosi kezelésekre, gyógyászati segédeszközökre, gyógyszerekre - vagy kismamaként akár csecsemő- és babaápolási termékekre is. Emellett fontos azt is tudni, hogy nem csak magunkra, hanem akár gyermekünk egészségére is költhetjük az itt gyűlő pénzt.

A babakötvényhez hasonlóan ez után is igényelhetünk állami kedvezményt, ami ebben az esetben 20%-os pluszt jelent a befizetések után. 

Az összeg azonban itt is maximalizálva van: 150.000 forintos mértékben. Mivel ez szintén egy adóvisszatérítés, nem közvetlenül mi kapjuk meg, hanem az SZJA-bevallásban tett nyilatkozat alapján az egészégpénztári számlára utalja át a NAV. 

Ebben az esetben is nekünk kell évente igényelni az adóbevallás során - erről nem szabad megfeledkezni, ugyanis - ahogy a fenti példából is látszik- akár évi 150.000 forinttól is eleshetünk.

Viszont figyelni kell arra, hogy ha nyugdíj-, és egészégpénztárral is rendelkezünk, akkor a kettőre együttesen kaphatunk maximum 150.000 forintot, és ezt az összeget csak az egyik számlán írják jóvá. (Arról, hogy melyik számlát gyarapítsa a támogatási összeg, szintén az adóbevallásban kell nyilatkozni).

A Start számlához hasonlóan itt sem feltétlenül kötelező jellegű a havi fizetés - lehet akár ad hoc-jellegű is, az ugyanakkor fontos, hogy egy éves minimum összeget érdemes befizetni. Azonban itt is fennáll az, hogy minél inkább rászoktatjuk magunkat a rendszeres fizetésre, annál kevésbé felejtjük el, és annál több pénzt gyűlik a számlán.

Összegzés
 

Ahogy láthatjuk, az állam igyekszik néhány kedvezménnyel megkönnyíteni az életünket kismamaként, azonban mindenképp szemfülesnek kell lennünk a támogatásokkal kapcsolatban. Fontos ugyanis, hogy időben benyújtsuk a kérelmeket, hiszen éves szinten akár 6 számjegyű összegtől is eleshetünk egy megkésett igényléssel.

Ha pedig kifejezetten a gyermekünk jövőjét szeretnénk megalapozni, akkor pedig érdemes minél inkább utánanézni a Start számlának, hiszen rugalmas befektetés, ráadásul semmilyen plusz költséggel nem jár.

PR-cikk