Tünde szex válás kutatás

Az Iowai Egyetem kutatói összefüggést találtak a tinilányok szüzessége elvesztésének időpontja és a későbbi válása között. A kutatás szerint a tinédzser korukban szüzességüket elvesztő lányok 31 százaléka öt éven belül elvált a házasságkötés után, 47 százalékuk pedig tíz éven belül vált el.

Azok közül a lányok közül, akik az első szexszel megvárták a felnőttkort, a házasságkötés utáni öt éven belül mindössze 15, tíz éven belül pedig 27 százalékuk adta be a válókeresetet.

Az egyetem jelentése szerint a későbbi válás esélye drasztikusan megnőtt, ha az első aktus nem kívánt volt, vagy ha 16 évesnél fiatalabb volt a lány. Anthony Paik, a kutatást vezető szociológus professzor 3793 nő válaszait elemezte, akik közül mindegyik volt már házas legalább egyszer.

A kutatók elmélete szerint a szexuális partnerek nagyobb száma és a terhességek összefüggnek a későbbi magasabb válási aránnyal. A szüzességüket a serdülőkoruk alatt elvesztők 31 százalékának, az első nemi aktussal várók 24 százalékának több szexpartnere is volt. A szexuálisan aktív tinédzserek közel harminc százaléka esett teherbe, és minden negyediknek a házasságkötés előtt született gyermeke, míg a szüzességüket felnőtt korban elvesztők közül csak minden tizediknek.

A sajtóközlemény szerint a megkérdezettek igen kis százaléka válaszolta azt, hogy a 18 éves koruk előtti szexuális aktust valóban akarták. A válaszadók csupán egy százaléka akarta a szexet 13 éves kora előtt, öt százalékuk 14-15 éves, és tíz százalékuk 16-17 éves korában. „Az a hozzáállás, amely miatt a tiniszexet jónak tartották, befolyásolhatta a házasságuk későbbi kimenetelét” – nyilatkozta a szociológus.

„Ha az első szexuális együttlét nem kívánt volt, vagy rossz érzéseket keltett a lányban, könnyű elképzelni, hogy ez negatív hatással lehet a későbbi kapcsolataira nézve is.”

Ez a tanulmány megpróbált választ adni a kamaszok szexualitása és a házasságok válási kockázatának kapcsolatára, az eredmények szerint pedig mind az első aktus ideje, mind a körülmények kapcsolatba hozhatók a későbbi válással.

Ti mikor vesztettétek el a szüzességeteket? Igaz rátok nézve a tanulmány?

Tünde