Nana először töltötte egy másik országban a Mikulásünnepet, ami ott három hétig tart, és a gyerekek számítógépet, iPhone-t és egyéb értékes ajándékokat várnak a nagyszakállútól.

'Santa visits orphans on Chievres Air Base Dec. 22, 2010' photo (c) 2010, USAG  Benelux - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Pár hónapja kiköltöztünk a párommal Hollandiába, ő hazatért, én pedig jöttem vele. Van egy pici babánk és már nagyon vártam az ő első Mikulás estjét... csakhogy itt másképp mennek a dolgok.

Én még úgy nőttem fel egy társasház első emeletén, hogy a Mikulás ötödikén este jön, rénszarvasszánon utazik egy másik idődimenzióban, és létrán mászik fel a teraszra, hogy a szépen kikészített csizmácskákba pár szerény ajándékot tegyen. A csomagban mindig volt dió, mandarin, mogyoró, sok csoki, meg valamilyen játék is.

Ide a Mikulás november közepén érkezik egy hajón sok Fekete Péter kíséretében. Kb. három héten keresztül járja az otthonokat, és apró ajándékokat tesz a cipőkbe. A gyerkőcök három hétig lázban égnek, minden este várják és énekelnek neki. Listát készítenek, és néha a Mikulás is hagy nekik üzenetet versike formájában.

Egy héten kb. kétszer "illik a cipőbe ajándékot tenni", különben csalódottak. Főleg mert vizet és répát is teszünk ki a lovaknak minden este, és ha ez még reggel is ott virít... Én őszintén szólva a három hetet hosszúnak, fárasztónak találtam, és nem tudom, jó-e a gyerekeknek három hétig izgulni, vajon mikor mi kerül a listáról a cipőbe.)

A legizgalmasabb december ötödike este, amikor is a Mikulás bekopog az ajtón, és nagy zsákokban (amit Spanyolországból hozott idáig hajón, és lovaskocsival visz el minden házhoz) otthagyja az ajándékokat. Az egyik szülő/nagyszülő szépen leül, egyenként felolvassa a verseket, és átadja a dobozokat a gyerekeknek. Mindenki kb. tíz ajándékot kap, elektromos versenypályától kezdve sétáltatható, ugató kiskutyáig mindent el lehet képzelni (egy nagy dolognak benne kell minimum lennie a listáról).

Az elején nagyon izgalmas volt, főleg, mert az egész család együtt van, de egy óra után már kicsit untam. Mindent összevetve nagyon érdekes és inkább pozitív élmény volt. Finoman érdeklődtem a férjemtől, vajon van-e arra esély, hogy a lányunk egy szerényebb Mikulást ünnepeljen... de itt erre semmi... Amíg hisz benne (kb. 8-9 éves koráig), később pedig mindenki őrzi a titkot, hogy a kicsik mindig átélhessek ezt a mesét.

Nem tudom, mi a jobb... én nyitott vagyok abszolút, és most, hogy a férjem nagyobbik gyerkőce hétévesen számítógépet kért vagy iPhone-t, nem hiszem, hogy van még esély arra, hogy a Mikulás vagy akár a karácsony ünnepe megmaradjon olyan szerénynek (ahol még a lényeg az volt, hogy mind együtt legyünk és nem az ajándékok mennyisége), mint ahogy még én emlékszem rá.

 A Mikulás elment végre. És most közeledik a karácsony. Kíváncsi vagyok rá, milyen lesz. Az itt-ott kapaszkodó Mikulás és Hóemberek a házakon,a fényárban úszó kertek már előrevetitik. Valószínűleg hasonló „őrületre" számíthatok.

Nana