A művi terhességmegszakítás képekről vagy videofelvételről való megtekintésére kötelezné egy törvénytervezet Romániában a nőket azért, hogy csökkenjen az abortuszok száma - adta hírül hétfőn a Krónika című erdélyi napilap.

A román kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) két képviselője terjesztette be a törvénytervezetet, amely a fő kormánypárti frakció egy részének támogatását is élvezi. Eszerint a pszichológusnak képeken vagy filmen kell bemutatnia a terhességmegszakítást kérő nőnek, hogyan zajlik az abortusz, akárcsak a méhben már megfogant embrióról készült felvételt.

A konzultációt követően a páciensnek öt napig kellene gondolkodnia, majd a pszichológus állíthatná ki azt az igazolást, amely alapján végrehajtható az abortusz. A törvénytervezet szerint ugyanakkor a döntés kizárólag a nőt illeti meg.

Élénk társadalmi vitát váltott ki a tervezet. Zsigmond István kolozsvári szülész-nőgyógyász becslése szerint a törvényalkotói elképzelés mindössze 5–10 százalékkal szorítaná vissza a terhességmegszakítások számát. Szerinte a filmek és képek segítségével történő illusztrálás, valamint a már megfogant embrióról készült felvétel teljes mértékben indokolatlan, mivel azokkal "pszichésen megerőszakolnák" a nőket, akik számára az abortusz amúgy is sokkoló élmény. A nőgyógyász szerint a gondolkodási időhöz két nap is elegendő.

Kacsó Ágnes kolozsvári pszichológus önmagában jónak tartja az elképzelést, de szerinte a legfontosabb kérdés az, hogy az illetékesek valóban segíteni kívánnak a nőknek, vagy inkább manipulálni szeretnék őket. A pszichológus hasznosnak tartja a gondolkodási időt, de a képes-filmes bemutatót már ellenzi.

Az Európai Unió tagállamai közül Romániában az egyik legmagasabb a serdülőkori terhességek és abortuszok száma, amit szakemberek azzal magyaráznak, hogy kevés fiatalhoz jut el tényszerű, hatékony információ a védekezési módszerekről, a párkapcsolatról és a szexualitásról. 

Statisztikák szerint 1958 és 2008 között több mint 22 millió terhességmegszakítást hajtottak végre Romániában, amelynek lakossága a tavalyi népszámlálás szerint 19 millióra csökkent a korábbi 21,5 millióról. Romániában jelenleg minden száz terhességre harminckét abortusz jut - olvasható a Krónikában.

MTI