Újra itt az ősz, a hétvége szép időt ígér, talán már találunk néhány gyönyörű színben pompázó őszi levelet, ha egy kis sétára indulunk. Egy indián legenda szerint az égi vadászok megöltek egy medvét. Az őszi égből az állat vére az erdő fáira hullott. Ezért válik ősszel sok növény levele pirossá, megint mások sárgák lesznek, mert az égi lakoma során a medvehúsból lecsöpögő zsír sárgára festi őket.

 

Gyűjtsünk különböző formájú színes leveleket, hazaérve a következő módon tartósíthatjuk őket:

Préselés. A legegyszerűbb és legismertebb a préselés. A leveleket két papír közé téve egy könyvbe tesszük, amire még több jó nehéz könyvet teszünk. Egy hét elteltével szép, kisimult, de száraz leveleket kapunk.

Tartósítás zsírpapírral. Tegyük két zsírpapír közé a leveleket, majd terítsünk rá egy tiszta törölközőt vagy más anyagot. Közepesen meleg vasalóval simítsuk végig többször. A leveleket a felületükre tapadt viaszréteg elzárja a levegőtől, a zsírpapír, ahol nem érintkezik a levegővel, összetapad. Ezután vágjuk körbe úgy a leveleket, hogy egy kis szegélyt hagyjunk körülöttük.

Glicerines tartósítás. Keverjünk össze egy rész glicerint két rész vízzel, öntsük egy lapos edénybe, tegyük bele a leveleket, ügyelve arra, hogy teljes felületük érintkezzen a folyadékkal, majd hagyjuk pár napig állni benne. Amikor kivesszük a leveleket, csepegtessük le és puha ruhával itassuk fel a felesleges folyadékot. A levél rugalmas és hajlékony marad, száraz csokrok készítéséhez is kiváló alapanyag.

Na, akkor most kézműveskedjünk egy kicsit, csak arra ügyeljünk, hogy hagyjuk a gyereket is érvényesülni, ne mindent mi akarjunk csinálni.

Ha valaki nem akarja kivárni, amíg a levelek megszáradnak, annak ajánlom a frissen szedett levelekből és termésekből készíthető ablakdíszt. Fogjunk egy vastagabb zsineget, fűzzük egy nagyobb tűbe (zsákvarrótű, ennek létezik tompa hegyű változata is, amivel a gyerek nem szúrja meg magát), majd kezdjük el felfűzni a leveleket. A levelek alá tegyünk csomót, vagy ha túl nagy a lyuk, egy kis fagolyót. Ha ez nincs otthon, akkor kisebb száraztésztát, ami alá kötjük a csomót. Az aljára tehetünk egy sünit vagy egy kis őszi manót. Ha elkészült, felköthetjük a karnisra, vagy celluxszal felragaszthatjuk az ablakra, esetleg a plafonról lelógathatunk két végén felfüggesztve egy ágat, amire rátesszük a lelógó díszeket.

Süni készítése. Vágjunk ki vastagabb papírból duplán egy csepp alakot. A csúcsára ragasszunk egy szem borsot, illetve a szeme is legyen bors, a száját megrajzoljuk filctollal. A süni tüskéi lehetnek levélből, amit mindkét oldalára felragasztunk, aztán tüskésre vagdossuk, de készülhet papírból is. Az ablakdíszre úgy tegyük fel, hogy a zsineget a két réteg közé ragasztjuk, vagy a sünit is felfűzzük.

 

Manó készítése. A kis manónk készülhet tobozból vagy levélből. Ha levélből készítjük, alakítsuk ki először a testét, majd ragasszuk rá a manó fejét (egy kört vágunk ki papírból), rajzoljuk meg a száját, szemét, ragasszunk kis háromszög alakú sipkát a fejére.

 

Ha tobozból készítjük, akkor szükségünk lesz fagolyóra (helyettesíthető sógyurmával, vagy levegőn száradó gyurmával), tobozra, maradék anyagra és ragasztópisztolyra. A fagolyót ráragasztjuk a ragasztópisztollyal a tobozra. A maradék anyagból kivágunk két háromszöget (ez egyszerűbb), vagy egy kúp palástját felrajzoljuk és azt vágjuk ki, összevarrjuk és ráragasztjuk a fagolyóra. A sipkába egy zsineget teszünk és felköthetjük az ablakdísz aljára.

 

Memóriakártya őszi levelekből. Válasszunk hasonló színű és méretű leveleket kettesével. Ezeket ragasszuk fel kartonlapra, majd a tartósság érdekében ragasszuk le lamináló fóliával, illetve ha ilyenünk épp nincs otthon – mert miért is lenne –, akkor használhatunk vastag celluxot is. A kártyákat természetesen tovább gyarapíthatjuk újabb és újabb darabokkal.

 

Mit hol tudok beszerezni?

 

Lamináló fólia (ha a papírboltban nincs): http://src-hungary.unas.hu/spd/SRC449914/ORAGUARD_210_laminalo_folia_raktarrol

Glicerin gyógyszertárban vagy háztartási boltban kapható.

Zsírpapír kapható a hobbiboltokban, illetve rendelhető, de csak nagyobb tételben, a legkisebb kiszerelés általában 5 kg. http://iroszerbolt.unas.hu/spd/unas_291210/Zsirpapir_60x80_cm_5_kg

Fagolyó hobbiboltban, illetve méteráruüzletben kapható.

 

Rosa Rugosa