Pearl.79 allergia gyerek

Magyarországon nagyjából a lakosság 1 százaléka allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. Nem szabad összetéveszteni az átmeneti intoleranciával, amely nagy mennyiségű tojás fogyasztása következtében létrejövő, múló tünetekkel lép fel, majd megszűnik. Ilyenkor a tojás egyszeri nagy mennyiségű fogyasztása okozza a tüneteket a szervezet túlzott fehérjeterhelése következtében.

A tojásallergia tünete a többi ételallergiához hasonlóan lehet bőrkiütés, felső légúti panaszok, állandósult köhögés, asztma, de felléphet egészen súlyos allergiás reakció is. Míg a tejfehérje-allergia, ha kisgyermeknél alakul ki, általában a diétával gyógyítható, és viszonylag rövidebb idő – egy-két év – alatt a gyerekek többsége ki is növi, a tojásallergia általában sokkal lassabban múlik el, illetve az esetek nagy részében egész életen át kíséri a beteget. Előfordulhat, hogy a tojássárgája vagy a főtt, esetleg sült tojás nem okoz panaszt, ezt azonban csak orvosi utasításra és ellenőrzés mellett szabad kipróbálni.

A tojásallergia okai, diagnózisa
 

A diagnózis legtöbbször gyermekkorban születik meg, hiszen az első tünetek akkor válnak nyilvánvalóvá, mikor a hozzátáplálás megkezdődik. Ritkán erős allergia esetén az anyatejes táplálás során is megfigyelhető az anyai tojásfogyasztással összefüggő bőrallergia, ekcéma, hasi panaszok megjelenése. Tojásallergia ritkábban a későbbi életkorban is előfordulhat, illetve kialakulhat. Minél fiatalabb korban diagnosztizálják a tojásfehérje-érzékenységet annál nagyobb az esélye, hogy a diéta szigorú, hosszú távú (minimum fél vagy 1 év) betartását követően teljes gyógyulás érhető el.

A tojás, 6 különböző allergént tartalmaz (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim). A tojás sárgája és a fehérje egyaránt allergén tulajdonságot mutat, amelyekkel szembeni érzékenység csecsemő és gyermekkorban gyakoribb, de felnőtt korban is előfordulhat. A diétát szigorúan betartva ezek a tünetek megszűnnek. Szükség esetén vérvizsgálatra is sor kerül, amely során a vérből immunológiai faktorok meghatározása történik.

Az tojásfehérje-érzékenység megelőzése érdekében, különösen, ha a családban már előfordult fehérje-érzékenység, a csecsemő tojássárgáját 9 hónapos, tojásfehérjét 1 éves kora előtt ne kapjon!

Tojásallergia keresztallergia
 

A tojásallergiások esetében is oda kell figyelni a keresztallergiára. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint az adott fő allergén. A tojás esetében ritkán keresztallergiát okozhat a csirkehús, illetve bőrérintkezés esetén a szárnyasok tolla is. A tyúktojásra allergiás személyek esetenként fürj- és pulykatojást fogyaszthatnak, azok alacsonyabb mértékű allergizáló tulajdonsága miatt. Fontos tudni, hogy bizonyos oltóanyagok, például a 15 hónapos korban kötelezően beadandó MMR oltás is komoly tüneteket okozhat, mert az oltóanyagot csirkeembrióban állítják elő, illetve a lizozim tartalmú szemcseppek is veszélyesek lehetnek.

Ötletek a tojás pótlására
 

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy miután a tyúktojás fehérje-összetétele meglehetősen hasonló a többi szárnyaséval, ezért nem helyettesíthetjük más tojással, mivel minden valószínűség szerint az is allergiás reakciót fog kiváltani.

A tojásmentes diéta viszonylag egyszerűen megoldható, hiszen a gyakorlatban csak a tészták és a sütemények fogyasztásával kell vigyázni. Tojásmentes tésztát már lehet kapni speciális üzletekben, ahol például lisztérzékenyek számára készült élelmiszereket is árulnak, de egyre több nagy élelmiszer-áruház is tart ilyen készítményeket. Kapható már kémiai úton előállított „tojáspor” (ez természetesen nem tartalmaz tojást), amelyet a süteménytésztához keverve remekül lehet használni. Házilag elkészíthetünk így gyakorlatilag bármilyen süteményt, de akár a levestésztát is. Ha azonban ez nem áll rendelkezésünkre, akkor hagyományosan étkezési keményítővel szokták pótolni az ételekben.

A közhiedelemmel ellentétben a tejtermékek fogyasztása nem kontraindikált, azokra keresztreakció nem fordul elő, mivel a tejben lévő fehérjéknek eltérő a szerkezete. Ez nem zárja ki azonban azt az állapotot, amikor egy gyermek a tojás mellett a tejre is allergiás.

Kerülendő élelmiszerek
 

  • A tojás.
  • Teljes tojás, tojás sárgája, tojás fehérje, tojáspor.
  • Olyan élelmiszerek, melyek a tojásból kivont alkotórészeket tartalmaznak.
  • Más szárnyasok tojásai (pl.fürj, kacsa, liba). Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy ezen nyersanyagok fogyasztása szintén allergiás tüneteket válthat ki.
  • A szárnyas húsa. A szárnyasok húsában lévő fehérje szintén tüneteket provokálhat.

Címkekalauz
 

Az élelmiszer címkeszövegén a következő feliratok olvashatók: tojás albumin, tojás lecitin, ovoalbumin, konalbumin, ovomukoid, lizozim, levitin, vitelin, ovovitelin, ovoglobulin.

A diétában bátran fogyaszthatók:
 

Tej és tejtermékek (joghurt, kefir, túró, sajt) gabonák (búza, rozs, árpa, zab, kukorica, rizs), tojásmentes pékáruk (kenyér, zsemle, kifli), hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója),burgonya, zöldség és főzelékfélék, gombák, gyümölcsök, diófélék, olajos magvak (gesztenye, dió, mogyoró, mák, napraforgó, tökmag), növényi eredetű olajok, sovány húsok (sertés, marha, hal, nyúl). (A nyersanyagok felhasználási körét tovább szűkítheti a csecsemő vagy kisgyermek kora!)

Megfelelő konyhatechnológia eljárás alkalmazása.


Sűrítésnél alkalmazzon keményítőt (burgonya, búza, kukorica, rizs) vagy tojáspótló port, de a reszelt nyers burgonya vagy a főtt áttört burgonya is alkalmas sűrítésre. Ha kurkuma fűszerrel keverjük a keményítőt, hasonló sárga színt kapunk mintha tojássárgáját használnánk. 1 evőkanál keményítő megfelel 1 tojás sűrítő erejének. De használható FE-MINI tojáspótló por is, ebben az esetben, 10 gramm tojáspótló por 40 ml vízzel elkeverve 1 tojásnak felelően használható. Így sűríthetők a levesek, főzelékek, mártások, de palacsinta tésztája is. A tojáspótló por alkalmas rántotta és omlett készítésére is. A Peptisorb por alakú tápszer szintén alkalmas az ételek sűrítésére, az étel finom, krémes állagú lesz (hasonló mintha tejszínnel történt volna a sűrítés). A különböző sűrítéseket természetesen kombinálni is lehet, az étel jellegétől függően.

Aranyszabályok:
 

  • Ha teheti, otthon készített ételeket fogyasszon. Megfelelő konyhatechnológia alkalmazásával szinte minden ételféleség ügyesen elkészíthető.
  • Ha üzletben vásárol, mindig nézze meg az élelmiszerek címkéjén, hogy tartalmaz-e tojást vagy tojásból kivont alkotórészeket.
  • Ha étteremben eszik, mindig beszéljék meg a szakáccsal, hogy mihez milyen alapanyagokat használ és az ételkészítésnél dúsította-e az ételt tojással.

Gyakran használnak tojást a krémlevesek dúsítására, de saláta öntetekben, édességekben, vagdaltakban szintén előfordulhat.

Támogatás
 

Sajnos sehol sem találtam információt arra, hogy a tojásallergiás betegeknek bármilyen támogatás járna. Ha valaki tud erről, kérem, írja le hozzászólásban.

Forrás:

Patika Magazin

Szondatáplálás

Etelallergia.hu

Pearl79

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?