Orvosok és védőnők írták alá azt a szándéknyilatkozatot, melyben vállalják, hogy közösen lépnek fel a D-vitamin-hiány egészségügyi következményeinek felszámolásáért.  A legfrissebb adatok szerint ugyanis Magyarországon minden második gyermek szenved D-vitamin-hiányban. Ha nincs elég D-vitamin a szervezetben, a gyerek immunrendszere nem működik tökéletesen, és kevésbé ellenálló a fertőzésekkel szemben.

A Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület, a budapesti Tűzoltó Utcai Gyermekklinika, a magyar Védőnők Egyesülete és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) támogatja a D-vitamin az egészségért elnevezésű ismeretterjesztő kampányt, melynek célja, hogy csökkenjen a D-vitamin-hiányos gyermekek száma hazánkban.

D-vitamin hiányában a csontok törékenysége fokozódik, az esések száma megnő, az immunrendszer károsodik, a szív és érrendszer működése romlik, a depresszióhajlam nagyobb, és számos rákos megbetegedés kockázata is fokozódik. A gyermekek szempontjából azért is különösen fontos a megfelelő D-vitamin-bevitel, mert ennek segítségével a fertőzésekkel szemben ellenállóbbak lesznek, erősödik az immunrendszerük, csontozatuk.

Az orvosok szerint heti 30 perc napfényen töltött idő szükséges a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez. Ez itthon télen kivitelezhetetlen (bár vizionálok egy tető nélküli, fűtött közösségi helyiséget valamelyik bérház tetején, ahol anyukák isszák a tejeskávét, míg kicsinyeik mini nyugágyakban napoznak). Ilyen napoztató hiányában tehát a téli hónapokban sem napozással, sem táplálkozással nem vihető be a kellő D-vitamin-mennyiség, azaz vitaminpótlásra van szükség.

Aki nem biztos benne, hogy gyermeke (és egyéb családtagjai) veszélyeztetettek-e, egy belgyógyász-endokrinológus által készített kérdőív segítségével megtudhatja, hogy fenyegeti-e őket D-vitamin-hiány. (Persze az eredmények csak iránymutatók, a pontos D-vitamin-szintet vérvétellel lehet meghatározni.)

Most, hogy a csapból is lassan D-vitamin folyik (nem is lenne rossz), tehát egyre több helyen lehet olvasni a vitaminról, a hiányáról és hatásairól, laikusként elgondolkoztam azon, hogy tényleg lehet-e összefüggés aközött, hogy a téli hónapokban folyton beteg valamelyik gyerekem, és aközött, hogy eddig semmilyen formában nem kaptak D-vitamin-pótlást. Tavasztól őszig nincs nehéz dolgom, kicsapom őket a játszótérre, vagy a Balaton-parton zsizsegnek naphosszat, de a téli hónapokban már eleve sötétben hozom el őket az iskolából-óvodából, tehát nincsenek eleget a napfényen. Őszintén szólva eddig lövésem sem volt arról, hogy pótolni kellene a D-vitamint. Ti pótoljátok? Ha igen, hogyan?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?