Ebben a postban ara keressük a választ, hogy milyen nehézségei vannak annak, ha valaki távmunkában, otthonról dolgozik. Mire jó odafigyelni, mik a buktatók, mik az előnyök egy ilyen munkarendben.

A nagy belső motiváció, valamint a feladatok és az idő hatékony menedzselésének a képessége elengedhetetlen a távmunkában. Könnyű belecsúszni az elszigetelődés csapdájába, és a munka-magánélet elválasztása is nehezebb lehet, ha a nappalinkban van mindkét terület központja. Ugyanakkor hatalmas előny, hogy a munka nincs helyhez és időhöz kötve, a meghatározott határidőket betartva úgy gazdálkodhatunk időnkkel, ahogy tudunk. Mivel az iroda otthon van, nincs szükség a napi munkába járásra sem, ezzel időt, pénzt és energiát spórolhatunk.

Megkértük a meska.hu alapítóit és tulajdonosait, Rékát és Borit, akik távmunkában irányítják vállalkozásuk mindennapjait, hogy meséljenek a saját tapasztalataikról.

Réka: A Meska indulása előtti utolsó években már a korábbi munkahelyemen is távmunkában dolgoztam. Egy-egy komplett projektet kaptam, melyet nekem kellett végigvinnem úgy, esetlegesen további alvállalkozók bevonásával és irányításával, hogy magam osztottam be az időmet. Eleinte sokszor előfordult, hogy egyszerűen elúsztam, addig halogattam, míg a határidők közeledtével már nem tudtam aludni sem. Ekkor persze mindig összekaptam magam, de így a munkám nagyon ciklikus lett: vagy éjjel-nappal végkimerülésig dolgoztam, vagy alig akadt teendőm, de ez nyilván hosszú távon nem egészséges. Amikor ezt a problémát felismertem, akkor kezdtem el kisebb célokat kitűzni magam elé határidőkkel, amelyeket ugyan senki sem kért tőlem számon, de én nagyon komolyan vettem. Így egyrészt a célok nem tűntek elérhetetlenül messzinek, másrészt ezáltal jobban tudtam tervezni a teendőimet, ami különösen a gyerekek megszületését követően vált fontossá. Amikor a Meskát elkezdtük, szerencsére már megtanultam beosztani az időmet. Nagyon pontosan vezetek mindent a naptáramban, szigorúan elegendő időt beütemezve néha egy kis lazításnak, pihenésnek, „semmittevésnek” is.

Nemrég egy barátnőm által részt vettem egy színházi előadás próbáján. Nagyon nagy hatással volt rám az, hogy láthattam testközelből is, milyen intenzív személyes kapcsolatban dolgoznak egymással, például a színészek, és mennyire más, ahogyan én dolgozom, legtöbbször egyedül a számítógép előtt. Arra is figyelni kell, hogy az otthoni munka ne izoláljon el a külvilágtól. Nekem a munkámból adódóan elég sok megbeszélésen kell részt vennem, így sokszor kell kimozdulnom, ha mégsem, akkor is szervezek pl. együtt dolgozós napokat a többiekkel, vagy kimozdulásokat a barátokkal, ahol közösségben lehetek.

Bori: Réka mérnöki észjárásával szemben én inkább kicsit bohém művészléleknek tartom magam, így az időbeosztás sajnos nem az erősségem. Igyekszem az életemet úgy igazítani, hogy jól éljek a saját időbeosztás szabadságával; vagyis sem a magánéletem (vagy épp az alkotás) ne menjen a munka rovására, sem fordítva. Bár a hét nagy részében otthonról, egyedül dolgozom, szerencsére kiterjedt baráti köröm és hobbijaim szinte lehetetlenné teszik az elszigetelődést.

A távmunka tehát hihetetlen szabadságot adhat, bár komoly tudatosságot követel. Kisgyerekes anyák számára azonban remek lehetőség az időnyerésre. A bezzeganya korábbi – női foglalkoztatással kapcsolatos - kérdőíve alapján ennek ellenére az olvasók közül érdekes módon a gyerek 1-2 éves kora között ezt a foglalkoztatási formát kevesebben vállalnák, mint a hagyományos részmunkaidős állást. Igaz, akkor többen kiemelték, hogy amennyiben lehetőség lenne otthonról (tehát távmunkában) részmunkaidőben dolgozni, egészen kis gyerek mellett is nyitottak lennének erre. Teljes munkaidős távmunkát egy évnél kisebb gyerek mellett a nők 11,43, egy éves kicsi mellett pedig 26,66 százalékban vállalnának szívesen. Akik két-hároméves, vagy háromévesnél nagyobb sarjaik mellett látnák elérkezettnek a távmunkát, egyaránt 10,6 százalékát tették ki a válaszolóknak.

Center

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?