A kórház neve: Albert Schweitzer Kórház, Hatvan

A szülés időpontja: 2016.09., 2018.05.,2020.12.

A kórház állapota: Megfelelő, nagyrészt felújított. 

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 2018 és 2020 között valamikor felújították, a számukat sajnos nem sikerült növelni (2-2db/osztály)

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: A szülészet, a szülőszobák már 2016-ban és azóta is szépek, felújítottak, megítélésem szerint korszerűek. Három szülőszoba van és egy vajúdó, ott labda és bordásfal is van. Mindegyik szülőszobához külön zuhanyzó és vécé tartozik. Minden szülőszobában van tévé is. Gyors szüléseim voltak, így az alternatív eszközöket és a tévét nem próbáltam ki. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: A szülésznőket csak dicsérni tudom, az egyszerű szüléseket kb. ők vezetik le. Az orvosokkal - szerencsére - nem sokat találkoztam, benyomásom szerint segítőkészek, felkészültek. A csecsemős nővérek egyénenként változnak a nagyon mufurctól a kedves, segítőkészig. A kórházi védőnő naponta látogatja végig az anyukákat, tőle lehet kérdezni, igény esetén megmutatja a dolgokat. Az osztály takarítónője egy kincs - 2016-ban ő tanított meg szoptatni. 

Szülésvezetés: Amíg a baba és az anyuka egészsége nem indokolja, semmi nem kötelező, de sok mindent előszeretettel használnak. Gyakorlatban először szülőként volt gátmetszésem, oxitocin és burokrepesztés, harmadjára már elég tudatosan érkeztem, az orvos pislogott ugyan, de nem siettetett semmit. A szülésznők nagyon türelmesek. 

Császármetszés: A műtét alatt apuka kinn várakozik, majd rögtön megkapja a babát - ezt mondták legalábbis a szülésfelkészítőn. 

Látogatási rend: Normál esetben délutánonként van látogatás, a babákat monitoron/tévén mutatják kérés alapján. Anyuka megy ki ilyenkor a „társalgóba” (az osztály bejárata előtti folyosó), az osztályra senki nem mehet be. 

Mit kell vinni a baba ellátásához? Ruhát csak a hazajövetelhez kell vinni, pelenkát, popsitörlőt viszont célszerű. 2016-ban még ők készítettek be mindent, 2020-ban kérni kellett, ha kimaradt a csomagból. 

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Egy osztályra (20 ágy) jut 2 zuhanyzó. 

Van-e VIP szoba? Két VIP/családi szoba van, gyönyörű állapotban, saját zuhanyzóval. 

Koszt mennyisége, minősége: Átlagos adag és minőség (= otthonról célszerű utánpótlást vinni), viszont nem túl kismamabarát a menü, friss szoptatós anyukáknak át kell gondolni, mit eszik meg belőle. 

Kommunikáció: Szülésfelkészítőt tartanak (ajánlott, apás szülés esetén kötelező). A terhesgondozás során bármit tud kérdezni a kismama. 2020-ban és előtte lehetett orvost és szülésznőt „fogadni”, ők több információt, segítséget adtak(gondolom), de enélkül is megkapott minden szükséges tájékoztatást az ember. Szülés közben részletesen elmondják, mi történik, mi fog történni. Szülés után az épp vizitelő orvostól, műszakban lévő szülésznőtől lehet kérdezni, ha az embernek nem volt „sajátja”. 

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Indokolt esetben gondolom, adnak tanácsokat, én külön nem kaptam. 

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: A kórház híre nem túl jó, bár nem értem, miért. Bármilyen komplikáció, előre látható probléma, császármetszés esetén elgondolkodtam volna orvosválasztáson vagy egy fővárosi kórházon, normál terhesség esetén viszont a hatvani is minden igényt kielégített. 

Három szülés után már látom, milyen fontos a tudatosság. Ha a kismamának van elképzelése a szülésről, azt a lehetőségekhez képest támogatják. 2020-ra a 24 órás rooming-in rendszert is bevezették. 

Értékelés:

  • szülészet állapota: 10
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 7
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 7
  • kommunikáció, tájékoztatás: 8
  • tisztaság: 9
  • ellátás minősége: 6
  • személyes élmények: 10

egyBoszorka

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a hatvani szülészetről,olvasd el!

Apa nélkül szültem az influenzajárvány miatt