Az Egyesült Államokban egyre több kórház engedélyezi, hogy a gyermekek is jelen lehessenek kistestvérük születésénél. Sokak szerint az élmény elejét veszi az idősebb testvér féltékenységének.

Több tanulmány vizsgálta a szülőszobában átéltek gyermekekre gyakorolt hatását. Az eredmények meglehetősen vegyes képet mutatnak: sok kisgyermeket riasztott a vér látványa, de akadtak olyan addigi egykék is, akik a megéltek hatására jobban kötődtek a kis jövevényhez, és így kevésbé voltak féltékenyek.

A gyakorlat nem új (a nyolcvanas évek óta gyakoribb lett a bábák “feltámadásának” köszönhetően, akik ösztönzik a család részvételét a szüléskor), de még nem igazán elterjedt. Egy 2009-ben publikált felmérés szerint – amely 69 az USA délkeleti részén működő kórházra terjedt ki - a vizsgált intézmények 22 százaléka tette lehetővé a nagyobb testvérek részvételét a szüléskor.

A szülők többsége ódzkodik a gondolattól, azonban a szülésznővérek szerint az online csevegőszobákban folyó eszmecserék egyre inkább felkeltik a lehetőség iránt az érdeklődést. Míg egyes kórházak lehetetlennek tartják az igény kielégítését, addig másutt enyhítik a szabályozást. Elősegítik a gyakorlat terjedését azok a bevándorlók is, akiknél bevett szokás a család részvétele a szüléskor.

A kórházak egyre nyitottabbak, azonban egy sor tényezőt számításba kell venni, legfőképpen a gyermek természetét. A kismamák jellemzően azért nem szeretnék, hogy gyermekük jelen legyen a kistestvér születésénél, mert az még nincs teljesen tisztában a születés lényegével. A gyermeket megzavarhatja a fájdalmakkal küzdő anya látványa, a gyermek kiborulása pedig dekoncentrálttá és feszültté teheti az anyát. Éppen ezért fontos, hogy jól ismerjük csemeténket.

A megfelelően felkészített gyermek azonban életre szóló élményeket szerezhet.

Te bevinnéd a nagyobb gyereked a szülésedre?

Forrás

Bicse