A mai kórháztesztben egy magánkórházban szerzett tapasztalatairól mesél egy anyuka. Ha te is megosztanád véleményedet, élményeidet, benyomásaidat a kórházról, ahol szültél, a bezzeganya@bezzeganya.hu emailcímre várjuk írásod. A teszt megírásához itt találsz segítséget­­­­­­­>>>

A kórház neve: Maternity – Kútvölgyi magánkórház.

A szülés időpontja (év, hónap): 2017 november.

A kórház állapota: Kívülről borzasztó, belül nagyon fancy (felújított, modern, tiszta).

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Kifogástalan.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.) Három szülőszoba van, ebből egyben saját fürdőszoba, egyben bordásfal, van külön egy kádas helyiség, labdát kaphatsz.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Korrektek, kedvesek. Átlag félnaponta más van ott, ezért mindent protokollszerűen intéznek. Mivel fizetsz érte, jobban érződik a szolgáltatás jelleg (aki egyébként paraszt lenne, az is mosolyog), és van, aki azon felül emberként is kedves, figyelmes  (pl. szoptatási tanácsadó, takarítónők, gyógytornász).

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést) A választott orvoson, szülésznőn múlik, de alapvetően a SOTE-s protokollokat követik (a személyzet nagy része onnan jött) ők is, kockázatminimalizálnak. Ha tisztában vagy az elképzeléseiddel, és az orvosod partner, a józan ész határain belül kb. mindent lehet.

Nem kötelező a beöntés, se a gátmetszés, szülés alatt az oxi sem, de szülés után azonnal beadják, kötelező. Szülés alatt az orvossal egyeztettük, akkor kaptam, amikor kellett. Kicsit siettetnek, de ameddig minden érték jó, nem piszkálnak.

Császármetszés: Apuka végig bent lehet, és később is minden vizsgálatra mindenhova kísérheti a gyereket, ami nagyon megnyugtató. Kérni kell, de hagyják.

Látogatási rend: Bármikor lehet menni, bármennyit maradni. Apuka vagy választott egy családtag bent alhat, látogató is bármikor mehet, éjjel, nappal.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Semmit. Csak amiben hazaviszed, mindent adnak.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Saját fürdőszobás szobák, kimondottan kényelmes, ergonomikus.

Van-e VIP szoba? Mindegyik az.

Koszt mennyisége, minősége: Kicsit jobbra számítottunk, a Kútvölgyi konyháján készül. Összességében azért nem rossz, de sok fehér kenyér, paprikás kolbász, szalámi, ebédnek káposztaleves, resztelt máj, rántott hús, babfőzelék. Ízre jó, jobbfajta menzás ízvilág, de poénkodtunk, hogy igen, szülés után anyukáknak első vécézéshez, szoptatáshoz pont jó a sok szalámi, bab, káposzta. Gyümölcsleveket, ásványvizet, aszalt gyümölcsöt, mandulát, marcipánt, kekszet vigyetek.

Kommunikáció: A választott orvossal nagyon jó volt, a többiek itt is kicsit lámának nézik a beteget  „úgy szokás”, „az a protokoll”, „most pedig az lesz”, de kérésre azért magyaráznak.

A szülésznő – igaz, fáradt volt -  megspórolta menet közben a tájékoztatást, hogy mi mi után jön, pl. nem szólt, hogy akkor most egy méhszájvizsgálat jön, ami fáj, ez normális, elnézést, hanem csak felnyúlt, és nézett hogy lesikítottam a csillagokat, vagy kérdezés nélkül benyomta a dupla oxit, aztán szólhattam, hogy ezt esetleg nem akarta-e megbeszélni a dokival, mert abban maradtunk, hogy nem kérek, plusz olyan dózist kaptam, hogy majd odahánytam.

Egyszer kiment hisztizni, mondta, hogy akkor ő ezt nem csinálja, aztán kidühöngte magát, visszajött. Utólag az orvosom elnézést kért helyette is. Egyébként ügyes, rutinos, lelkiismeretes nő volt, csak kicsit sokat pörgött, és keveset egyeztetett velem.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Külön nem, csak akitől kértünk. Szoptatási tanácsadó, gyógytornász. Ők zseniálisak voltak.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz:

Pozitív:

Nagyon kényelmes, bármikor csengetsz, vicc nélkül, 30 másodpercen belül jön valaki éjjel nappal, egy zokszó nélkül.

Apuka végig bent lehet, minden vizsgálatra kísérheti a gyereket, kb. mindent, amit kérsz, teljesítenek, van szoptatási tanácsadó, gyógytornász, éjjelre le lehet adni a gyereket ha akarod, akár pár órára is.

Nagyon jók az ágyak, mindent tudsz állítani, így nem gond pl. a felülés. Tiszta, a kötelező viziteket meg az etetés körüli stresszelést leszámítva nyugodt, kellemes, igényes, emberséges.

Császárnál segítenek felkelni, fürdeni, tornázni.

Lehet saját szerződésed, melléklet arról, mit szeretnél, vagy mi az, amit semmiképpen.

Negatív:

Ahogy írtam, mindenki a kockázatminimalizálásra törekszik, és ameddig az ő műszakja tart, addig le akar zárni mindent, plusz megvan az a furcsa, hagyományosan rossz kórházi hierarchia, hogy ki kinek mit mer mondani, kérni.

Állandóan méretik a gyereket, hogy mikor hány grammot evett. Ez részben érthető, mert ha semennyit nem eszik, és nem derül ki, hogy nincs tejed, akkor két nap alatt meghalhat, de egy nagyon pontatlan mérleggel lehetetlen mérni azokat a tíz milliliter előtejeket. Ha a szoptatási tanácsadók nem jófejek, és nem fejik le fecskendőbe a tejemet, bizonyítani a dokiknak, hogy márpedig van, akkor a béna mérlegek miatt – sokszor kevesebbet mértünk etetés után, mint előtte - … kb. kötelezően tápszereznék a gyereket.

Ugyanígy, a 9-es Apgarral született gyereket elvitték, két órára inkubátorba tették megfigyelésre, mert nem üvöltve sírt fel, hanem nyöszörgött, másfél órát varrtak, utána eléggé felbőszülve kérdeztem, hogy mit írjak alá, hogy saját felelősségre ideadják a gyereket, mondta a szülésznőm, hogy ne aggódjak, mindjárt lejár a gyerekorvos shiftje, és akkor úgyis megkapom a gyereket, mert nem tarthatja bent.

Ennyit az aranyóráról meg a kockázatminimalizáló hozzáállásról.

A doki azért látta, hogy fel vagyok bőszülve, úgyhogy még távozás előtt még egyszer bejött megindokolni a megfigyelést, ami korrekt, de tudjátok, egy 9-es Apgarral azt a babát nem kell megfigyelni, hanem etetni kell.

A csecsemős nővérek átlagosak (de nem hallottak még olyanról, hogy egy életében összesen 100 ml előtejet evett babába ne öntsön bele túl sok vizet, mert nem tesz jót a bélflórának…) szóval jó szándékúak, de miattuk meg a kötelezően napi kétszer megjelenő, etetés-stresszelő gyerekorvosok miatt már nagyon örültünk, hogy hazajövünk, pedig a szoba, a mozgatható ágy és az ellátás kényelme nagyon sokat segített.

Amennyire drága a hely, annyira kevés jut ebből az orvosnak, szülésznőnek. Ez szerintem felháborító, de még mindig ez a hely az, ahol a legkevésbé van a véletlenre bízva, mi fog veletek történni, és van jogod és lehetőséged kérni, kérdezni.

Ahhoz képest, amiket az ember máshol hall, ezek végül is apróságok.

A hely ismeretében már máshogy készülnénk, de megint oda mennénk szülni.

Értékelés:

  • szülészet állapota: 10
  • kórtermek állapota: 10
  • szülőszoba korszerűsége: 10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 10
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége: 9
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 9 
  • kommunikáció, tájékoztatás: 8
  • tisztaság: 10
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények: 8

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más kórházakról ezekben a posztokban olvashatsz: 

Veszprém: Bár minden szülészet ilyen lenne!

Székesfehérváron minden adott egy csodálatos szüléshez

A folyosón vajúdnak a kismamák Kaposváron