A szülésfelkészítő tanfolyamon néhány kérdés felmerült bennem.

Minek gyakoroljuk ugyanezekkel a szülésznőkkel a hüvelytornát (meg otthon minden este), ha így is-úgy is gátmetszés lesz? Ezt 90 százalékra ígérte az oktató...

Minek papolnak kiemelt figyelemről a gátvédelemre, ha ez az elkerülhetetlen szikét jelenti?

Előrebocsátották, hogy lesz olyan csecsemős, aki csak anyatej, és lesz olyan, aki anyatej+víz párti lesz. Király. Én meg szerencsétlen módon ott ülhetek köztük.

Elmondták, hiába vajúdsz 8-12 órát, víz nuku. Ez csak nálam meríti ki az emberkínzás fogalmát? Tudom én, hogy a hányás elkerülése meg a császár folyamatos veszélye miatt nem szabad, de akkor sincs megoldás?

Majd mindent egyeztetnek velem szülés közben, mindenről két orvos dönt és bevonnak a folyamatba. De egyfelől egy saját komfortzónámon kívüli léttel, fájdalmak közepette, kiszáradva és alapvetően irányítva tényleg bárki elhiszi, hogy tudok felelős döntést hozni???

Megmondták, hogy kérhetünk EDÁ-t. Tök jó, de csak akkor kapunk, ha a doki szerint is kell. Ha a doki úgy látja, hogy anélkül is meglesz a baba, akkor nincs.

Ilyenkor lehet a fejemhez vágni, hogy az ilyen rinyálós picsa, aki képes ezeken problémázni, ahelyett, hogy csak a szent célt, vagyis "csakagyereklegyenegészséges"-t tarja szem előtt, miért nem keres alternatívát, mint a nagyüzemi szülészet.

Namármost, szülnék én otthon, de sokba kerül, és az ember otthona még se tocsoghat vérben, meg nyákban és placentában. Szülnék én magánklinikán, de sokba kerül, és aligha hiszem, hogy kooperatívabbak lennének, mint a nagyüzemi verzióban, hiszen ők is ott szocializálódtak.

És különben is, ha a fentieket választom, akkor minek is fizetek adót?

A tanulság számomra az, hogy tökmindegy, mit szeretnék. Hogy nem számítok. Nagyüzem, bedarál. Ez persze nem (feltétlenül) az ott dolgozók hibája. Ilyen a rendszer.

Kevés gyerek születik, olvasom folyamatosan. Egy része azért nem születik meg (legalábbis a statisztikák szerint), mert olyan rossz élmény a szülés.

Ez egy öngerjesztő folyamat. A kismama hallja a szüléstörténetek, olvassa őket fórumokon. Senki nem mond rosszat (csak jókat olvashatunk, talán túl szép, hogy igaz legyen?). De fél, szorong az ismeretlentől, és egy ilyen tanfolyam vagy megnyugtatja, vagy nem. Adott esetben szorongva megy be, emiatt nehezebb a szülés és rossz az élmény.

A meghittség, a szorongásmentes környezet nekem már nem adott. Csak essünk túl rajta...!

Lhunara