Tiltakoznak a romániai apák az ellen, hogy márciustól kötelezik őket, töltsenek legalább egy hónapot gyermekgondozási szabadságon - írta pénteken a romániai sajtó.

A március 1-je után született gyermekekre vonatkozó, tavaly elfogadott kormányrendelet szerint az apáknak legalább egy hónapot kell gyermekükkel tölteniük, és amennyiben nem tesznek eleget ennek a kötelezettségnek, az anya elveszíti a gyermekgondozási díjra (gyed) való jogosultságát. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az apa nem tudja vállalni a gyermekgondozási szabadságot, akkor az édesanya egy hónappal rövidebb ideig jogosult gyedre.

A román kormány a nők munkaerőpiacon való esélyegyenlősége biztosítására vonatkozó európai uniós irányelv hatására módosította a gyermekgondozási támogatási rendszert. Az európai irányelv azt célozza, hogy a szülők osszák meg a gyermekgondozási és -nevelési felelősséget, és erősödjön a nők munkaerő-piaci helyzete.

Az apák diszkriminálása elleni szövetség szerint azonban ez a módosítás kedvezőtlenül érinti a családokat. A gyedre való jogosultság időtartama ugyanis valójában le fog rövidülni, hiszen számos apa nem fog tudni szabadságra menni, mivel ő a család fő eltartója. Bogdan Draghici, a szervezet vezetője szerint hátrányos helyzetbe kerülhetnek azok a szülők, akiknek a gyerekük éppen akkor szorul betegség miatt kórházi kezelésre, amikor az apa van gyermekgondozási szabadságon. A romániai kórházakban ugyanis csak az anyáknak engedélyezik, hogy befeküdjenek csecsemőjükkel együtt - magyarázta Draghici, aki szerint ebben az esetben az anya kénytelen lesz fizetés nélküli szabadságot kivenni.

Az egyesület március 10-ére tüntetést helyezett kilátásba a román elnöki hivatal előtt.

Derzsi Ákos, a román képviselőház egészségügyi és családvédelmi bizottságának tagja az Új Magyar Szó című romániai magyar napilapnak elmondta: a kormánynak nem kellett volna kötelezővé tennie az apa gyermekgondozási szabadságát. A romániai magyar politikus szerint ugyanis "nem lehet egy multinacionális cég vezetőjét csak úgy elrángatni egy hónapra a munkahelyéről". Derzsi szerint felvetésére a román munkaügyi miniszter úgy válaszolt, hogy az uniós irányelv valamennyi tagállam számára kötelező.

(A szerkesztő megjegyzése: ha uniós irányelvről van szó, akkor elvileg Magyaroszágon is kötelező volna bevezetni. Erről egyetlen vak hangot sem hallani itthon egyelőre - bár nem tudom, az idézett példa alapján jól járnánk-e a bevezetéssel....)

MTI