Mi a legfenyegetőbb veszélye az emberiség jövőjének? A globális felmelegedés? A túlnépesedés, ami miatt bolygónk már roskadozik a hétmilliárd ember alatt? Az energia krízis? A kétmilliárd földlakó, akinek nincs lehetősége elektromos áramot használni és a másfél milliárd ember, aki nem jut iható vízhez?  A kilenc ország, ami nukleáris fegyverrel rendelkezik? A megművelhető földterületek rohamos csökkenése?

'Same-sex marriage counter protest at the anti gay marriage rally' photo (c) 2010, Fibonacci Blue - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

XVI. Benedek pápa, hétfői beszédében a fentiek közül egyiket sem említette. Amire viszont hosszasan kitért, az az a fenyegető veszély, amit a homoszexuálisok házassága jelent az emberiség jövőjére.  Ez eddigi legelítélőbb állásfoglalása volt a témában. 180 ország vatikáni nagykövete és diplomatája előtt részletezte, hogy miképpen látja veszélyeztetve bolygónk fejlődését:

„A gyermekek felneveléséhez megfelelő helyre van szükség, és ez a büszke hely a család, ami egy férfi és egy nő házasságán alapszik”. Majd hozzátette: „Ez nem csak afféle társadalmi megszokás, hanem minden társadalom fundamentális alapja. Ezért az olyan törvények, amelyek a tradicionális családot aláaknázzák, az emberi méltóságot és az emberiség jövőjét hozzák veszélybe.”

A pápa beszédét valószínűleg az inspirálta, hogy a fejlett országok közül egyre több legalizálja az egyneműek házasságát. Európában Belgium, Izland, Hollandia, Norvégia, Portugália, Spanyolország és Svédország, emellett Argentína, Kanada, Dél Afrika, az USA 7 állama és Mexikó City teszi már lehetővé, hogy homoszexuálisok legálisan egybekeljenek.  Bár a katolikus egyház, amelynek világszerte 1,3 milliárd tagja van, nem ítéli el a homoszexuális hajlamot, mindenféle homoszexuális aktust bűnként tart számon.

Bár legtöbben elismerik, hogy a tradicionális családok széthullása nagyon súlyos probléma világunkban, érdemes megvizsgálni a heteroszexuális családok helyzetét egy-két országban. Magyarországon jelenleg évi kb. 45 ezer házasságot kötnek, ami feleannyi, mint az 1980-as években. Ezzel szemben a válások száma évek óta 5 százalékkal emelkedik. Jelenleg évente 24-25 ezer válásra kerül sor Magyarországon, az új évezredben 1000 házasságkötésre 562 válás jut. A gyermekek 40,8 százaléka születik házasságon kívül, ami kevéssel az EU-tagországok átlaga felett van (ami 38 százalék). És mint tudjuk, a homoszexuális házasságok fertője még nem ért el Magyarországra. Észtországban, ahol ugyancsak nem legális a homoszexuális házasság, a gyermekek 60 százaléka születik házasságon kívül, és Franciaországban is már több gyermek születik házasságon kívül, mint házasságban.

Az Egyesült Államok áll a világranglista csúcsán válásokban, ott a házasságok több mint fele ér véget bíróságon. Az amerikaiak házasodási kedve is rohamosan csökken, míg 1960-ban a felnőtt lakosság 72 százaléka élt házastárssal, ez a szám mostanra csak 50 százalék. Az amerikai gyermekek több mint 40 százaléka születik házasságon kívül, és mint sok másutt, ez az arány évről-évre nő.

Ha a válások emelkedő számát, és a házasságon kívül született gyerekek arányának növekedését tekintjük a tradicionális (férfi-nő házasságon alapuló) házasság hanyatlásának, akkor érdemes megjegyezni, hogy ezek a tendenciák 25-30 évvel ezelőtt kezdtek rohamosan felfelé ívelni világszerte, a 80-as évek elején. És mikor engedélyezték először a homoszexuális házasságot? 2001-ben, Hollandiában.

Lehetséges-e, hogy a pápa, akinek igencsak kevés saját tapasztalata van a házassággal, nem veszi észre, hogy az egymásnak örök hűséget esküvő egyneműek nem veszélyeztetik a heteroszexuális házasságok stabilitását, és azoknak a jövőjét? A tradicionális házasság legnagyobb ellenségei már régóta maguk a heteroszexuálisok. Ti és én.

Másutt