Mindenki tudja, hogy kisbabák fejét mindig tartani kell, hiszen a testükhöz képest a fejük nagy, nehéz, ám a nyaki izmok még nem elég erősek. Ha a babát megrázzák, a kicsi mintha autóbalesetet szenvedne: a feje ostorcsapásszerűen ide-oda billen. A gyermek megrázása mégis a 0-3 éves korú gyermekeket érintő leggyakoribb bántalmazási forma.

Az első életévben bekövetkező halálokok több mint 7 százaléka bántalmazás következtében jön létre (ezzel a második helyen áll a halálozási okok közt). Általában a fáradt, kontrolljukat vesztett szülők, gondozók okozzák ezt a sérülést, de ugyanez történik akkor is, amikor a pici babát a magasba dobálja valaki. A „megrázott gyermek szindróma” azonban legtöbbször a baba csillapíthatatlan sírása miatt következik be. Áldozatainál agyvérzés, gerincsérülés léphet fel.

Egy kanadai vizsgálat szerint a megrázott babák mintegy ötöde belehal a sérülésekbe, a többi csecsemő kétharmada pedig maradandó idegrendszeri vagy érzékszervi károsodást szenved. Az alattomos bántalmazási forma következtében, nincs külsérelmi nyom, így nehéz felderíteni, de a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontjának igazgatója szerint hazánkban országosan akár 30-40 kisbaba is ennek következtében halhat meg évente. Egyesült Államokban pedig a statisztikák szerint évente 1200 gyerek halála a megrázás miatt következik be.

A szakemberek szerint a leginkább veszélyeztetettek között vannak a koraszülöttek, a valamilyen fejlődési rendellenességgel, sérüléssel világra jöttek, illetve az elsőszülötteket többször éri agresszió.

A szakemberek azt tanácsolják, ha nem tudjuk megnyugtatni a kisbabánkat, akkor inkább tegyük le a biztonságos kiságyba, majd hagyjuk magára a szobájában és menjünk át a lakás másik helységébe. Ne hagyjuk felügyelet nélkül – javasolják, de leszögezik, a sírásba még egy baba sem halt bele, a szülőnek viszont szüksége lehet kikapacsolódásra. Javasolják, hogy telefonáljunk rokonnak, vagy barátnőnek esetleg a védőnőnek, gyerekorvosnak, hogy panaszunkat, aggodalmunkat megoszthassuk.

A legfontosabb pedig, hogy mindenki tisztában legyen vele: sose rázzunk egy kisbabát!

Center

http://gyermekbantalmazas.hu/szakmai-publikaciok/sose-razd-a-kisbabadat?view=category

http://atv.hu/belfold/20120823_figyelem_halalos_lehet_a_csecsemorazas