Szaúd-Arábia. Mi jut elsőkét eszedbe? Olaj? Pénz?


Fotó: Boushra al-Moutawakel

Ez az az ország, ahol egy nő nem vezethet autót, ahol a nőknek megtiltják, hogy bankszámlát nyissanak (külföldi nők is csak külön bejáratú, szeparált helyiségben intézhetik banki ügyeiket). Étteremben, cukrászdában csak férfi családtag kíséretében és csak az arra a célra kijelölt helyiségben tartózkodhatnak. Tiltott, hogy útlevélért folyamodjanak vagy iskolába menjenek egy férfi felügyelete nélkül és mostantól egy új szolgáltatás segítségével a férfi sms-üzenetben értesül arról is, ha a hozzá tartozó nő átlépné az országhatárt.

Az utcán minden nőnek kötelező bokáig érő, karokat is eltakaró fekete lepel viselése, s hajuk fekete kendővel történő elfedése.

A házakba sok helyen csak külön ajtón mehetnek be a férfiak és a nők. A nőket nem szólíthatják a nevükön, csak valakinek az anyja vagy a felesége lehetnek. Az igazolványukban, az útlevelet leszámítva, nincs rajta a fényképük.

Nők egyedül sehol sem közlekedhetnek az országban. A szaúdi nőket  egy férfi családtagnak kell kísérnie. Ez a turistaként érkező nők számára is érvényes szabály, az országba történő belépéskor férfi családtagnak vagy üzleti partnernek kell várnia, s kísérnie kell az országban töltött idő alatt az idelátogató nőt.

A lányoknak azt tanítják, ha elhagyják az otthonukat, ők lesz a felelősek bármi rosszért, ami történik velük, mivel a férfiak nem tudnak uralkodni az ösztöneiken – mondta egy interjúban Manal al-Sarif, a nő, aki tabudöntő módon nő létére volán mögé ült Szaúd-Arábiában és akit a Time magazin az idén beválasztott a száz legbefolyásosabb ember közé.

Ha egy szaúdi nőt megver és megerőszakol a férje, és ezért feljelentést akar tenni a rendőrségen, akkor a férjét is magával kell vinnie, hogy hivatalosan igazolja őt – mondott egy extrém példát az Independent című brit lapnak adott interjújában. Máshol arról olvashatunk, hogy a becsületgyilkosság szinte mindennapos. Azokat a lányokat, akiket megbecstelenítettek, az apjuk például még ma is nyilvánosan megfojtja.

A szabályok betartását különös hatékonysággal ellenőrzi az úgynevezett vallási rendőrség, teljes nevén Bizottság az Erények Elősegítésére és a Bűn Megelőzésére, akik a nyolcvanas évektől kezdve lényegében a nők életének minden területét ellenőrzik.

Modern rabszolgaság.

Center

Források:

http://www.ibtimes.co.uk/articles/407818/20121123/saudi-women-husband-wife-muslim-islam-sms.htm

http://www.origo.hu/nagyvilag/20120608-manal-alsarif-autovezetessel-dont-tabukat-szaudarabiaban.html