A magyarok tíz százaléka abban hisz, hogy a sorsa meg van írva, harmaduk hallgat a megérzéseire, derül ki az Uniqa Biztosító és a Free Association Research legfrissebb kutatásából. A válaszadók 90 százaléka tudja, hogy határozott lépésekkel befolyásolhatja a sorsát, mégis halogat inkább, de ha dönt, a párjával együtt teszi. A 800 válaszadó szavazatai alapján kiderült, hogy életünk legjobb döntésének a gyerekvállalást tartjuk, míg a legnehezebb a párkapcsolatunk lezárása, és az idősebb korosztály könnyebben dönt, mint a 30 évnél fiatalabbak.

A 2015. október elején végzett online felmérés eredményei szerint az emberek 90 százaléka tudja, hogy döntéseivel befolyásolhatja élete alakulását, és csak 10 százalék gondolja úgy, hogy a sorsa eleve elrendelt. Bár ez az arány azt mutatja, hogy a magyarok hisznek a személyes felelősségvállalás fontosságában, a napi gyakorlat mégis azt tükrözi, hogy a nehéz döntések előtt halogatunk, kivárunk. Míg 30 éves kor alatt többet dilemmázunk, életkorunk előrehaladtával a döntésekhez szükséges idő egyre csökken. A döntésben a nők 60 százaléka hallgat a megérzéseire.

A kutatás szerint az emberek 90 százaléka került már súlyos döntési helyzetbe mind a magánéletben, mind a munkában. Utóbbival nem meglepő módon főleg cégvezetők, vezető beosztású emberek találkoznak, magánéletben viszont elsősorban az 50 év felettiek érzik úgy, hogy nagy döntéseket kell meghozniuk. A válaszadók harmada a döntést kifejezetten nyomasztó kényszerként éli meg. A döntési helyzetekhez kapcsolódó negatív stressz jóval nagyobb arányban fordul elő a nőknél és a 30 év alattiaknál.

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus tapasztalatai szerint az emberek egy része tehetetlenségben él, úgy érzi, nem tud változtatni az életén, az életminőségén, és emiatt másokat okol.

„Önmagában nem meglepő tény, hogy a legtöbb ember teherként éli meg azt, ha döntenie kell. Bár valójában rengeteg döntést hozunk nap mint nap, mégis hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni. Feltehetően azért, mert minél jobban tudatosítjuk magunkban, hogy egy jövőbeni dolog rajtunk múlik, annál világosabbá válik, hogy felelősek vagyunk azért, ahol jelenleg tartunk az életben”

- mondja dr. Almási Kitti.

A válaszadók 80 százaléka nem szeret egyedül dönteni, ezért másokat is szívesen bevon egy-egy helyzet megoldásába. Tízből hat magyar a házastársa, partnere segítségével dönt, majd a család és a barátok véleményét kérjük a leggyakrabban. Egyedül dönteni a hölgyek és a 30 évesnél fiatalabbak szeretnek a legkevésbé, míg a férfiak, az idősebbek és a cégvezetők alig támaszkodnak külső véleményre.

A felmérésből az is kiderül, hogy döntéseink közül a legnagyobb kihívást a meglévő párkapcsolat lezárása jelenti; ez sokkal komolyabb dilemma, mint egy új kapcsolat kezdete. Míg jelenlegi kapcsolatának befejezését az emberek 60 százaléka kifejezetten nehéz döntésként éli meg, úgy az új viszonyba lépésnél ez az arány alig éri el a 20 százalékot.

Egyéb élethelyzeteinkkel összevetve a legkönnyebbnek a gyermekvállalással kapcsolatos elhatározásunk meghozatalát tartjuk. Utólag értékelve az élet nagy kérdéseit, szintén a gyermekvállalást gondolnánk újra a legkevesebbszer, míg a legsikertelenebb döntéseknek a tanulmányainkkal összefüggő elhatározások tűnnek.

A kutatásba vont legfiatalabb korcsoport számos döntést sokkal nehezebben él meg, mint az idősebbek. Különösen igaz ez a gyermekvállalásra, a tanulmányokkal kapcsolatos döntésekre, és a külföldön történő „új élet” elkezdésre is.

Dr. Almási Kitti azt tanácsolja, hogyha jobban a kezünkbe akarjuk venni sorsunkat, mindenképpen fontos tudatosítani döntéseink jelentőségét, hiszen éppen ez segít abban is, hogy érezzük: a kezünkben van az irányítás. A döntéseket tehát lehetőségként kell megélni a teher vagy nyomasztó felelősség helyett.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?