A második nap már csak ketten kelünk fél hatkor. A harmadik – meg a negyedik, az ötödik, az n-edik – nap meg csak én.

Brumibaby kutya állat

És bár tudom, most kéne számonkérni a kutya feletti gondoskodást, ahogy rövidülnek a napok, ahogy egyre sötétebb van, ahogy egyre több házi marad estére a délutáni edzés meg szakkör után, egyre később kerülünk ágyba, nincs szívem kiverni őket onnan, amíg vissza nem térünk a sétából.

Van hát egy saját kutyám, nekem, csodálatosan szeretetreméltó kis jószág. Arra gondolok, majd nekik is lesz egy – ahogy Remi is most kapja meg tőlem azt a gondoskodást, amit a Gömbinek ezelőtt harminc-negyven évvel helyettem a nagymamám adott.

A házába továbbra se megy be. A bejárat mellett, a fenyőfa alatt fekszik a porban, tekintetét az ajtóra szegezi. Ott is alszik, hiába próbálom jutalomfalatokkal beédesgetni a kuckójába. Barátnőm, tapasztalt kutyás, felvilágosít, hogy teljesen felesleges a bejárattól távol elhelyezni a házat, ott fog ülni a küszöbnél, a lépcső alján, végtére is bennünket őriz. Amikor beáll a hideg őszi eső, előrevonszolom a kutyaházat, a fenyőfa alá. Jó ronda ott, de a kutya lelkesen beköltözik, szeme változatlanul a bejáraton, s minden kilépésünket viharos boldogsággal fogadja.

Délutánonként futócipőt húzok, kiváló edzőpartner, eszembe is jut, jobb, hogy gyerek nincs velünk, hiszen ő így felveszi a tempómat, én az övét, lóg a nyelv, ég a zsír, hurrá.

Aztán egy napon kinyílik egy kapu, amelynek nem kellett volna kinyílnia, kiront egy amúgy láncon tartott komondor, akinek nem kellene láncon lennie, és vicsorogva nekitámad a kiskutyámnak. Remi úgy sír, mint egy ember, én úgy üvöltök, mint egy állat, fogja meg, ordítom a kapu mögül elődöcögő, kövér gazdának, gondolkodás nélkül védem a kutyámat, aki félelmében az én kezembe harap. A komondort a gazda a nyakbőrénél fogva bevonszolja, hallom a nyüszítést, ahogy az ember a legjobb barátját üti-rúgja. Jelentse fel, aranyos, mondja a szemközti járdán ácsorgó cigányasszony, a gyerekeket se merjük kiengedni tőle. Nem törődöm semmivel, a kutyát nézem, nem sérült meg, de még vagy két napig nem jön oda hozzám, a kapun meg végképp nem tudom kivinni.

Ahogy telnek a napok, esik az eső, a kutya büdös kezd lenni, s tudom, már nemcsak ázottkutya szaga van, hanem elveszíti a kölyökbunda puhaságát is. Amikor hazavittük, már eldöntöttem, hogy ivartalaníttatom. Van neked szíved, csapja össze a kolléganő színpadiasan a kezét, igen, van szívem, mégpedig az ilyen dumáktól igen kemény, rá is mordulok, hogy ezt a kérdést akkor tegye fel nekem, ha cirka 10 éven át felnevelt évi kétszer átlag négy keverék kiskutyát emberi körülmények között.

Brumibaby kutya állat

Egyetlen állatorvost se ismerek, azt keresem fel, akitől a védőoltásokat kapta még a menhelyen. Emlékeimben az állatorvos olyan, mint a Benedek doktor, Zoli bácsi, aki kutyát, disznót oltani járt hozzánk gyerekkoromban, bajszos, öblös hangú, nagydarab ember gumicsizmában, kicsit mindig szarszagú, de nagyon vicces, kicseréllek a kisbocival, művésznő, mondja nekem. Utálok rajzolni, de neki, ha kéri, mindig rajzolok is egy lovat nagymamánál a konyhaasztalnál ülve, mire befejezi a munkát a disznóknál. (A ló néha kutyára, máskor tehénre emlékeztet.)

De ma semmi se olyan. A kisállatorvosi rendelő egy új építésű, szép halványzöld ház, elegáns, könnyen tisztítható burkolattal. Az első ajtóra ki van írva: Váróterem. Nevethetnékem van, elképzelem, hogy egymás mellett ül egy kanyarós ló meg egy náthás aranyhal és Story magazint olvasnak.

De a váróteremben nincs senki, a rendelő nyitott ajtaján egy harmincas, jóképű, divatosan sportos fiatalember jön elő, igen, vállalnak ivartalanítást. Innentől kezdve minden szót harapófogóval kell kihúzni belőle, és véletlenül se létesít szemkontaktust. A petefészkeit. Csak azt távolítják el. De ha akarom, a méhét is. De az egy nagy műtét. Ezért csak ha akarom. Hogy miért akarnék egy nagy műtétet? Mert az inaktív méhben gennyes méhgyulladás keletkezhet. Nem, ennek nem nagy a kockázata. 12 000 forint.  1000 az altatószer. 1000 az ébresztőszer. 10 kilónként. 10 nap múlva szedi ki a varratokat. Hányni fog a kutya ébredés után. Meg tudja csinálni holnapután.

Nem akar a kutya beülni az autóba, fel kell nyalábolni. Anyukám ül vele hátul.  Bekészítünk neki egy lapos dobozt, kibélelve egy régi lepedővel. Kevés beszédű állatorvosunk a kutyára se néz rá. Tegye fel. Fogja meg. Remi tág pupillákkal, behúzott farokkal ül a vizsgálóasztalon. Anyukám csendesen sírni kezd. A kutya megkapja az altatóinjekciót a nyakába. Vegye le. Tegye a padlóra. Nagyon kezdem utálni ezt a fickót. Simogatom az elernyedő kutyámat, akinek a tekintete lassan üvegessé válik. Szerintem elaludt, mondja az állatorvos, körme hegyével megpöcköli a kutya szemét, nem reagál. Felkapja a négy lábánál fogva, lóg a kiskutyám feje, olyan, mint egy szerencsétlen, kiterített vadállat, nem tudom lenyelni a gombócot a torkomból. Menjünk el kávét inni, mondja a doktor, majd szól, ha kész.

Hazamegyünk, pakolászni kezdünk a kertben, lázas sietséggel hordjuk be a virágokat a garázsba telelni. Amikor megszólal a telefonom, ijedtemben beleejtem egy vízipálma cserepébe. Kész a kutya, jelenti a doktor, lehet jönni. A kezem ökölben, a fenébe, akinek ennyire nem jelent ez semmit, miért nem megy könyvelőnek?

Amikor a rendelő elé érünk, épp autóba száll, mennie kell vidékre, de benn a kolléganő, vele mindent elintézhetünk. Fiatal, barátságos, mosolygós nő simogatja az alvó kutyát, óvatosan beteszi a dobozba, elrendezi a feje alatt a lepedőt. Kár, hogy nem vele találkoztam először. Legyen meleg helyen ma éjjel, de vigyázzunk, lehet, hogy hányni fog. A keringése se kielégítő még, takargatni kell, főleg a végtagjait, meg persze a fülét, mert azokról különösen hűl.

Brumibaby kutya állat

Hideg eső esik. A kutyát az előszobában tesszük le. Néhány óra múlva felébred, botorkál egy-két lépést, összeesik. A garázsban kutakodom régi rongyok után, a lányom egyik kapucnis pulóverét teszem rá, a méretes füleket is eltakarja. Éjjel kétszer-háromszor kijövök hozzá, kutyapisit, hányást takarítok. Reggel betelefonálok a munkahelyemre, kérek egy nap szabadságot. Amikor kinyílik az ajtó, kirohan a kertbe, ott esik össze. Félek, hogy ha a hideg földön alszik el, kihűlhet. Egy pillanatra átfut az agyamon, meg kellene kérdezni Csutkától a Vészhelyzet posztban, mit csináljak... hülye Brumi, Csutka emberorvos...!

A fenyőfa alatt talál helyet, alatta vastag fenyőtűréteg, viszonylag szárazon van. Mellérakok egy-egy meleg vizes palackot, betakarom egy régi pléddel. Alszik. Csirkemellcsontból főzök levest.

Estefelé, ahogy az altatószer hatása múlik, nyüszögni kezd, fájdalmai vannak. Algopyrint javasolt a doktornő, de nem tudom, hogy adjam be neki, mikor így is egész nap hányt. A lányom diadalmasan előhúz a gyógyszeres dobozból egy maradék üveg Nurofent: ezt nekiadom Reminek! Hű, de okos gyerek. Felszívok egy fecskendőrevalót a Nurofenből és belövöm a kutya szájába. A lányom mosolyog: Anya, olyan, mintha megint kisbabád lenne.

Ha jól meggondolom, tényleg olyan.

Brumibaby