Ne maradjanak nyáron se könyv nélkül a kölkek, van egész kicsiknek való, és van tábori csendespihenőn, strand nagy fája alatt olvasható hosszabb mű is. Jégkásával leönteni viszont egyiket se ér: a könyvek közös tulajdonsága, hogy rendkívül igényes nyomdatechnikával készültek, az illusztrációk mindegyikben a könyv szerves részeit képezik, és jó is őket nézegetni.

Kiscsoport:

Radnóti Blanka: Borisz, a szuperhős

Ez a kölyökkutya olyan, mint bármely kölyökkutya. Mint bármelyik kölyök, akár nemkutya is. Így indította útjára Boriszt, a lengő fülű, kíváncsi ebet a szerző és az illusztrátor, remélve hogy a kutyus hamar belopja a szívébe magát annak a korosztálynak, akinek épp elég egy szép színes rajz és alatta egy-két mondat. Meg annak a szülőnek is, aki esti mesét mondana, de már megint kifutottak az időből, és kéne valami, ami nem hosszú, de nem is csalimese vagy gagyi.

Borisz azok kedvence lehet elsősorban, akik a könyvrágcsálásból kinőttek már, de még eltelik egy-két-több év, míg eljutnak Árgyélusig meg Tündér Ilonáig, vagy akár Rumini kalandjaiig, és még teljes komolysággal kérdezik meg, miért nem tudnak repülni a kutyák, és miért nem tudunk mi is a falon szaladgálni, mint a pókok, pedig az milyen jól jönne bizonyos helyzetekben.

Radnóti Blanka a fülszöveg alapján elsősorban illusztrátor, de most a rajzokhoz rittyentett két mesét is, a könyv egy sorozat középső darabja, az elsőt Borisz bemutatkozik, a harmadikat Borisz világgá megy néven érdemes keresni.

Naphegy Kiadó
1990 Ft

Gondri gazdát keres

A keményfedeles könyv egy sorozat első része, melynek főhőse Gondri, a csillogó szőrű, fekete kiskutya. Testvérei már mind gazdára találtak, őt viszont nem választotta senki, ezért három hónapos korában nekiindul, hogy gazdát keressen. Út közben elbeszélget egy biciklivel, összetűzésbe kerül három macskával, akik végül megosztják a tejüket vele, és segít egy nagy töknek is. Gazdát viszont nem talál a könyv végéig. Majd a következő részben, melynek címe: Gondri gazdára talál.

Geopen Kiadó
1890 Ft

Középső csoport-nagycsoport:

Rippl Renáta- Bosnyák Viktória: Nino repülni akar

A kalandvágyó és talpraesett egerek Rumini óta igen népszerűek, e könyv főhőse is egy egér, méghozzá egy olasz egér, aki Velencében lakik, és egy porceláncsészében gondolázik, de mégsem elégedett. Mert repülni szeretne - barátja, a pillangó pedig úszni, hiába a szomszéd tevékenysége mindig zöldebb, hogy egy festői képzavarral éljek.

Még szerencse, hogy ez egy különleges pillangó, aki éjjel vállfán tartja a vízben elázó szárnyakat, amit a kisegér így ellophat - az egér tehát repül, a pillangó meg, ha már úgysincs szárnya, amire vigyáznia kéne a vízben, meg kipróbálja a pillangóúszást. És a mellúszást, hátúszást, gyorsúszást is, meg is nyeri a Spagetti alla Bolognese (!!!!) kupát.

Aztán persze rájönnek, hogy a pillangók alapvetően repülésre termettek, a velencei egerek meg elevezgetnek a porceláncsésze-gondolában, miután visszaadták az elcsent szárnyakat.

Naphegy Kiadó
2400 Ft

Alsó tagozat:

Miklósi Anna: Barátfülek

Hogyan  néz ki egy szeleverdi gumimanó, és hogy kell fütetni? Mire jó egy gyári hibás menyét, és miért lehet megnyerni az ő szívét egy kabáttal?  Erről is szólhatna  a könyv, de főleg mégiscsak egy kisfiúról szól, arról a fajtáról, akiből gyakran válik mesehős, de előbb át kell bukdácsolnia a fél gyerekkorán, ő az, akit félrelökdösnek játszótéren, focipályán, aki elmenekül a visítózós-verekedős társak elől, de azért mégiscsak jó volna most már egy barát....csak nem jelentkezik senki, míg a szomszéd nyaraló kertjében meg nem áll egy berregő, szőke repülőgép, és a kezébe nem csap: Sebi vagyok, na jössz játszani?

Ha te az én barátom vagy, ezeket mégse ehetem meg, hisz a te füleid, tűnődik el utána a kisfiú, de kiderül, ha a fülekben hallójárat helyett lekvár található, mégiscsak meg lehet enni őket.

Talán csak a könyv kurta-furcsa befejezése volt számomra kicsit idegen, hiszen nem derült ki, megjött-e az azóta felnőtté vált barát a messzi Afrikából, és hozza-e gumimanó párját, a majrés menyétet.

A másik, regényen kívüli rejtély: a könyv elején az olvasható, hogy a mese Sivók Irén 2000-ben kiadott, ugyanilyen című könyve alapján készült. Miklósi Annát lánykorában Sivók Irénnek hívták? Nem tudom, ő ki volt, a belső borító bájos pacnitérképe pedig inkább A.A. Milne-t és az ő Százholdas Pagonyát idézte számomra, de nekem a betűket cipelő hangyák lettek a kedvenceim a könyv rajzaiból.

Naphegy Kiadó
2800 Ft

A Játékkészítő – kreatív akciónapló

A tavaly bemutatott A Játékkészítő című interaktív mese megjelent nyomtatásban is, méghozzá egy naplószerű könyvben. A kiadvány elején olvasható maga a történet, majd jön a naplórész, melyben a gyerkőc rögzítheti a nyári élményeit, kalandjait. A színes oldalakon fejtörők, logikai feladványok, találós kérdések olvashatók, de társasjátékozni is lehet a könyv segítségével. A feladatok megoldásait pedig a könyv végén lehet ellenőrizni. Az akciónapló nem csupán a nyári hónapokra szól, egészen decemberig vezethetik a gyerekek, és ragasztgathatnak bele a könyv végén található matricák közül is.

Tulipántündér Nonprofit Kft
Ár: 1990 Ft

Alsó-felső tagozat:

Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány

Ezt a könyvet tavaly a Magyar Narancs gyerekkönyv-értékelői a tízes toplista legtetején hozták, én meg hiszek Orosz Ildikónak, aki amúgy is sokkal jobb gyerekkönyv-kritikákat ír, mint én. 

A meseregény amúgy nem is hogy "duplafenekű" de mindjárt három olvasata is van, már ha véletlenül felnőtt kezébe kerül. Az első réteg az átírt-átrajzolt klasszikus népmese: mindenki ismeri a Macskacicó című népmesét, ahol a három királyfi elindul feleséget keresni, a legkisebb egy üres kastélyt talál macskával, míg meg nem törik az átok, és nem veszi feleségül, minden kételye ellenére.

A második réteg a pszichológiai: a könyv "gyógyító meseként" használható, felismerni a kis házikóban rejlő palotát, ami csak némi takarításra és varázslatra vár, a macskacicóban a királylányt, a sértődős és soha semmire igazán nem figyelő királyfi pedig megtalálhatja a helyet, amit mindig is keresett, csak észre sem vette először, mikor odaért.

A harmadik réteg nyilván szigorúan felnőtteknek tárul csak fel, szomorú gender-lelet néhány tipikus párkapcsolati balfogásról, némi tanmese határozott-erős nőkről és kicsit vagy nagyon teszetosza sőt némileg balfasz férfiakról, de birtokolni és uralkodni vágyó szülőkről is.  Van itt minden: önmagába záruló, tehetetlen, másra vár, enyhén depressziós királyfi és gyakorlatias, áradóan vidám macskakirálylány, csupa szív-szeretet-szorgalom rongybabalány, akinek mindig másra-máshova vágyó, csapodár és hálátlan párját csak az élet pofonjai tanítják meg Sárit értékelni, Mohos bátyó, aki kikéri magának, mikor nagy műgonddal nevelt aranyhaj-lánya lelép a daliás vadásszal.

A mesében rejlő versek Weöres Holdbéli csónakosát idézik, a könyvet a Borisznál már megismert Radnóti Blanka illusztrálta, rejtélyes kulcslyukakkal, Waldorf-babát idéző Sárival, és természetesen az egész estét és fél oldalt betöltő fekete macskával.

Naphegy Kiadó
2990 Ft

Felső tagozat:

Renée Holler: Nyomozás a Nílus partján

A történelmet szerető 11-14 éveseknek ajánlott a Naphegy Kiadó újdonsága, mely a régi Egyiptomban játszódik.

Az eleje szomorú, egy macska halálával kezdődik a történet. Kis gazdái (egy kislány és két bátyja) bűntényre gyanakodnak, és úgy vélik, nem is a macskát, hanem édesapjukat akarta valaki megölni.

Először a mostohaanyjukra gyanakodnak, majd egy bűnbanda nyomára bukkannak, akik a királyi kincstárat tervezik kifosztani. A testvérek elhatározzák, hogy megakadályozzák a bűntettet, ám közben életük is veszélybe kerül.

Naphegy Kiadó
2490 Ft

Vakmacska, Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?