anyaság csecsemők kiemelt gyereknevelés

Cumi: sosem akartam cumit adni neki, de az első időkben, mikor annyit lógott rajtam, már eljött az a pont, hogy próbáljuk ki. Nagyon álmosan el is fogadta, na, azóta messzire köpi. Volt, hogy anyósom, máskor anyukám próbálta a szájába tömni, ettől csak még jobban feldühödött. 

Babakocsi / kendő / autós hordozó - Úgy terveztem, hordozni fogom magamon. Kéthetes kora óta szorgalmasan felrakom magamra szövött kendőben, na, de ő ez ellen is harcolt. Aztán volt, hogy hajszárító mellett pakoltam magamra, és ilyenkor egyből beájult. Ahogy nőtt, egyre kevésbé aludt el benne, hiába ringattam, énekeltem neki. Most ott tartunk, hogy csípőn hordozom, mert már nézeget és tartja a fejét, na, de közben, mivel gyanús volt nekem, hogy a kendőből tolja ki magát, illetve mikor simán karba vesszük, akkor is hátrafele tendál, kiderült, hogy feszes. Nem vészesen, de feszes az izomzata, és a mai napig kicsit eltolja magát. Dévényre járogatunk önszorgalomból, amit végigbőg, és a tornász szerint is lassabban haladunk a vártnál, de majd csak beérik.

A babakocsiban újszülöttként szintén az álmosság miatt aludt el hamar, vagy éppen cumival, most hiába trenírozom naponta, üvölt benne. Van, hogy egy kicsit nézelődik, de ha elálmosodik, sír, és nem hajlandó elaludni. Autós hordozó dettó, autóban SEM hajlandó aludni, csak ha kiveszem az ülésből, és a karomban elájul. A kendőben is képes pár percig visítani, amíg el nem alszik. Pedig ht segített megtanulni a kötést, azzal nincs is gond, kivéve, hogy azért feszítgeti, és sosem tudom tökéletesen feszesre húzni, de ahhoz képest mégis 90 százalékosan jó a kötés. 

Babahinta - imádja, ez az első dolog, amibe le tudtam tenni vízszintesen. Persze aludni ebben sem hajlandó.

Reflux - ettől rettegtem legjobban, mármint a GERD-től, nem a sima refluxtól, hogy azért sír vízszintes helyzetben, mert komoly refluxbetegsége van, amúgy is nagyon bukós baba. Csuklik, bukik, néha sírdogál tőle, de szerencsére jól gyarapszik, és nem sír evés közben. Az amerikai fórumokon bezzeg minden baba reflux elleni gyógyszereken él. 

Instant kötődés - nos, inkább a trauma, meg az elviselhetetlen felelősségérzés, hogy ez a kis élet mostantól tőlem függ. Engem sokkolt az érzés, illetve bevallom, hogy tényleg meg kell gyászolnom azt az elképzelt babát, akiről én 9 hónapig ábrándoztam, és elfogadni ŐT olyannak, amilyen. Minden nap tanulok magamról, arról, hogy iszonyú türelmetlen vagyok (bár már fejlődöm), arról, hogy control freak vagyok és zavar, hogy nincs ráhatásom a dolgok menetére. Frusztrál, hogy nem tudom, mi lesz, mikor szűnnek meg a kellemetlen haspanaszok, vagy éppen mire megszűnnek, már jön a fogzás… és a többi. Azt hittem, sokkal jobb anyuka leszek, és sokkal jobban fogom viselni a babázást. Ettől meg csak bűntudatom van...

Anyaság

Hogy a jó dolgokról is írjak, egy gyönyörű babám van, igazán formás és bájos, mostanában már többet mosolyog, gügyög, ügyesen tartja a fejét és már a mellkasát is emeli. Szülni még sokszor szülnék, de úgy érzem, kicsit sokat fizetek a könnyű szülésért cserébe. Szerencsére itthon nem elvárás, hogy patyolattisztaság legyen, és főzni sem főzök, max. hétvégén. Napirendünk van, délben pl. alszik két órát, és amíg éber, mostanság egy órát bír nyűgösködés nélkül, addig ide-oda le tudom tenni, eljátszik önállóan is, élvezi azt is, ha éneklek neki, vagy körbeviszem a lakásban, foglalkozom vele.

Szerencsére a nővérem sosem ködösített arról, hogy élvezte-e a lányai első évét. Ő kerek-perec megmondta nekem, és a mai napig lelket önt belém, hogy bizony nehéz, és ritka a mintababa, meg az „átalusszaazéjjeltbaba”, meg az „egyedülalszikelbaba”, és hogy ő egyéves kora után kezdte igazán élvezni a kisebbik lánya társaságát. Meglátjuk, hogy fog telni a második negyedév, de őszintén szólva én is várom már, hogy interaktívabb legyen a pici, hogy ne legyen ekkora probléma az emésztése, és őszintén várom, hogy vidámabban teljenek a napjai.

anyaság csecsemők kiemelt gyereknevelésAnyaság: gondoltam, hogy nehéz, na de ennyire?!

Fél év próbálkozás után problémamentes terhesség, idén júliusban könnyű és gyors szülést követően megszületett kislányunk. Na, ezután jött a feketeleves!

Tovább>>>

V.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?