Tünde klimax tünetei változókor klimax

Nemrégiben olvashattátok nyafogásomat a korai klimaxról, az időnként elviselhetetlen, máskor alig észrevehetővé szelídülő változókori tüneteimről. Ahogy ígértem, felkerestem egy klimax-szakértőt, aki nem mellesleg onkológus is (az én előzményeimmel ez az abszolút nyerő párosítás!). Megbeszéltük a leleteimet, és javaslatokat adott, hogyan tudom átvészelni ezt az időszakot. Dr. Végh György Lajos szülész-nőgyógyász főorvos, klinikai onkológus és menopauza szakértővel beszélgettem, miután megmutattam neki a hormoneredményeimet.

Hogy látja, doktor úr, melyik érték nincs a helyén? Mi okozhatja a tüneteket? – kérdeztem laikusan.

Dr. Végh György Lajos: Ezek az életkornak és a tüneteknek megfelelő hormonértékek. Az úgynevezett FSH érték emelkedettebb, ez jól látszik, de mivel mellette rendszeres a ciklus, ez azt jelenti, hogy van még hormonműködés. Azt, hogy a petefészek már betöltötte a szerepét és – ahogy szakmai kifejezéssel mondani szoktuk - kimerülőben, az említett, 20 fölötti FSH érték jelzi.

Az FSH hormonérték a petefészek működéséről ad információt. Az FSH az agyalapi mirigyben termelődik, stimuláló hormon, a petefészket serkenti az ösztrogén-termelésre.

Ettől is lehetnek a klimaxos tüneteim (hányinger, feszültség, érzelmi labilitás, hőhullámok, alvászavarok, stb.)?

Dr. Végh György Lajos: Azt mondanám, hogy a tünetek oka többféle lehet. Szervezetünkre nagyon sok külső tényező is hat, például a stressz, munkahelyi gondok, családi problémák. Egy mai, 40 év körüli nő nincs könnyű helyzetben. Nagyon sok nőnek, annak ellenére, hogy klasszikus klimaxos tünetei vannak, teljesen normálisak a hormonértékei. Miért van ez? Mert nem minden ciklus ugyanolyan. A hormonértékeket értelemszerűen nem nézzük minden ciklusban, illetve többnyire a kiinduló értékeket sem tudjuk, amivel össze lehetne hasonlítani a friss eredményeket. Ugyanakkor ehhez képest lehetne látni a hormonális változást a klimaxos illetve a menopauzális időszakban. De ezerféle külső körülmény is hatással van az eredményekre, például hogy milyen az immunrendszere, mennyire veszett össze a férjével, a gyerekek veszekednek-e, mennyit aludt, tél van-e vagy nyár, érzékeny-e a fronthatásra. Tehát nagyon sok körülmény befolyásolja.

Visszatérve az eredeti kérdésre: A magas FSH érték is okozhatja a változókori tüneteket. Mit jelent a magas FSH? A hormon stimulálná a petefészket, de a petefészek nem reagál olyan szinten, azaz ugyanahhoz az ösztrogénszint eléréséhez még több stimuláló hormonra van szükség.

A klimax tünetei lehetnek:

- hőhullámok
- (éjszakai) izzadás
- hangulat-ingadozások
- érzelmi labilitás
- alvászavar
- libidócsökkenés
- hüvelyszárazság
- ízületi fájdalmak
- szorongás
- depresszió
- hízás
- fejfájás
- hajhullás

Hogyan lehet kezelni a változókori tüneteket?

Dr. Végh György Lajos: Klasszikus igazság: a hormonhiányt hormonnal lehet pótolni - amely választható kezelés. Vannak természetes készítmények (gyógynövények), növényi kivonatok, amelyek a kezdeti tünetekre jó hatással lehetnek. Abban az esetben például, ha a nálam jelentkező beteg arról számol be, hogy már volt valamilyen rosszindulatú elváltozás a szervezetében, amelyből meggyógyult (mint én a mellrákbók, amelyről itt olvashatszkorábban, az orvosi protokoll kizárja, hogy ilyen előzmények után hormont írjunk fel.

Mi a véleménye a természetes alapanyagokból készült szerekről?

Dr. Végh György Lajos: A gyógynövények azoknak a pácienseknek lehetnek igazán hatékonyak, akiknek a tünetek tekintetében a pszichés faktor nagyobb mértékű, mint amit a hormonhiány indokolna. Azokban az esetekben azonban, ahol a szervezetben a hormonhiány a laboreredményekkel alátámasztva is erőteljesebb, a tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy igen kivételes az a helyzet, amikor a kizárólag gyógynövényekből álló készítmény hosszú távon – és ezt hangsúlyoznám, hiszen akár évekről is szó lehet - megoldást nyújt a klimaxos tünetekre.

Ha nem szeretnék, vagy nem szedhetek hormont, mit tehetek azért, hogy jobb legyen a közérzetem?

Dr. Végh György Lajos: A legfontosabb az elfogadás. Onkológus is vagyok, és ezen a területen is ezt tapasztalom. Nagyon fontos, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy az életminőségünk javuljon. Lényeges az egészséges életmód – a megfelelő táplálkozás és a sport. Én hiszek a táplálék-kiegészítőkben is. De a jó lelkiállapot sem elhanyagolható. Érdemes ezekre törekedni. Ha szükséges, igénybe kell venni szakemberek (dietetikus, pszichológus, endokrinológus) segítségét is, hiszen a család centrumában álló nőkről, és így áttételesen az egész családunk életminőségéről beszélhetünk.

Mit gondol, lehet rosszabb a helyzet?

Dr. Végh György Lajos: A hormonváltozás kihat a szervezetünkre. A nőket az ösztrogén nagyon sok mindentől védi, de amint csökken az ösztrogénszint, csökkenni kezd ennek a hormonnak a védő hatása. Ez a folyamat átlagosan ötvenéves kor környékén kezdődik. Ilyenkor nagyobb az esélye az oszteoporózisnak (csontritkulás) és kardiológiai betegségeknek.

Mire számíthatok, mikor múlnak el a rosszullétek, hőhullámok, egyéb tünetek?

Dr. Végh György Lajos: Ezt nem lehet megmondani előre. Mindenkinek egyéni, hogy meddig tart. Azonban akár rövidebb ideig, akár – mert ez előfordulhat – egy évtizedig szólnak bele a mindennapokba a változókori tünetek, lényeges, hogy tudatosan keressük meg például azokat a lehetőségeket, ha úgy tetszik, szokásokat, amelyek azon kívül, hogy segítenek enyhíteni a fizikális szimptómákat, jó hatással vannak a mentális egészségünkre, így az életminőségünkre. Ne maradjon ki a heti rendszeres mozgás, ami lehet egyszerűen hosszabb séta is, a lényeg a rendszerességen van, már fél óra gyaloglás is segít. Jó hatással lehet a megszokottnál több folyadékbevitel, elsősorban a víz, amelynek fogyasztása serkenti az anyagcserét. Gyakran minőségi váltást jelent a tünetek kezelésében az étkezés átállítása, amelyet mindig érdemes valóban az életünkhöz, a napi ritmusunkra igazíttatni a dietetikussal.

Lehet ezt befolyásolni?

Dr. Végh György Lajos: Nem igazán. A génekben hordjuk magunkkal ezeknek a változásoknak menetét. Abból, hogy az édesanyjánál hogyan zajlott le ez a folyamat, következtethetünk arra, hogy Önnél például hogyan zajlik majd ez a természet által meghatározott változás. De befolyásolni nem tudjuk – egyelőre.

Van, aki rosszabbul éli meg a klimaxos tüneteket (mint például én)?

Dr. Végh György Lajos: A klimax és a menopauza megélése, mint említettem, függ attól is, hogy mennyire tudatosan figyelünk arra, hogy enyhítsük vagy megszüntessük a tüneteket. Mindenkit másként viselnek meg a tünetek. Előfordul, hogy a páciens a hőhullámoktól szenved leginkább, mást ez egyáltalán nem zavar, mert számára az alvásproblémák okoznak nagyobb feszültséget a mindennapokban. Az sem ritka, hogy a depressziós tünetek jelentik a legnagyobb problémát. Orvosként minden tünetre oda kell figyelni, az a dolgunk, hogy átsegítsük ezen az életszakaszon a hozzánk forduló pácienseket.

Köszönöm a beszélgetést!

Tünde

Tünde klimax tünetei változókor klimaxVáltozókorral kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod:

Változókor: miért nem beszélünk róla?

Segítség, hová tűntek a petesejtjeim?

Most már örökké vérezni fogok?