Forrás: NBC News

A jó római katolikusoknak nem kellene úgy szaporodniuk, mint a nyulaknak, hanem inkább felelősségteljesen kellene hozzáállniuk a szülőséghez, nyilatkozta I. Ferenc pápa egy sajtótájékoztatón, a Fülöp-szigetekről visszatérve, a pápai repülőgépen.

A pápa a múlt heti Fülöp-szigeteki látogatása során éhező utcagyerekekkel is találkozott. A becslések szerint másfél millió utcagyerek él a szigetországban, és többnyire azért kerülnek az utcára, mert nagycsaládos szüleik nem bírják őket eltartani.  Sokan közülük borzalmas erőszakos és szexuális bűncselekmények áldozatai lesznek. Az újságírók arról faggatták az egyházfőt a visszaút alatt, hogy mit mondana azoknak a szülőknek, akiknek több gyermekük születik, amint amennyit etetni és felnevelni tudnak, éppen azért, mert a katolikus egyház ellenzi a mesterséges fogamzásgátlást.

A pápa válaszának fordítása a Vatican Insider (La Stampa) újságból:

„Abból kiindulva, amit a szakemberek mondanak, én úgy hiszem, családonként három gyerek a kulcsa annak, hogy fenntartsuk a népességet. A kulcs itt a felelősségteljes szülői lét, és ezt minden embernek magának kell megoldania. Ha kell, a lelkész segítségével. Sajnálom, hogy egyesek azt gondolják, hogy ahhoz, hogy jó katolikusok legyenek, úgy kell szaporodniuk, mint a nyulaknak. Ugye?  A felelősségteljes szülői lét: pont ezért vannak a házassági segítő csoportok az egyházban, olyan emberek vannak ott, akik a téma szakemberei és papok. Vannak elfogadható megoldások, amik segítenek ebben a témában. És még egy dolog: a szegény emberek számára a gyermekek kincsek, de óvatosságra is szükség van. A felelősségteljes szülői lét fontos dolog, de értékelni kell az apát és az anyát is, akik gyermekükre, mint kincsre tekintenek.”

A katolikus egyházfő visszaemlékezett egy anyára is, akivel pár hónappal ezelőtt találkozott. A nő a nyolcadik gyermekét várta, az előző hét császármetszéssel született. –Ez felelőtlenség! – mondta, hozzátéve, hogy a nő esetleg azzal válaszolhat, hogy ő Isten segítségében bízik.  – De az Isten megadta neked a lehetőségeket, hogy felelősségteljes legyél! – tette hozzá a pápa.

I. Ferenc Fülöp-szigeteki látogatása során megerősítette azt a katolikus tant, hogy a mesterséges fogamzásgátlás bűn, és csak az önmegtartóztatás és a naptár módszer alkalmazhatóak a terhességek elkerülésére. A Fülöp-szigetek Ázsia egyetlen keresztény országa, a százmilliós lakosság 86 százaléka katolikus, további 8 százalék más keresztény egyházak hívője. A fővárosban, Manilában, a szakadó eső ellenére mintegy hatmillió hívő katolikus előtt misézett a pápa egy parkban a múlt vasárnap.

Másutt

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?