Rendmániás vagyok. Állítólag. Na jó, egy kicsit tényleg. És nem szeretem magam körül a koszt. Pedig az van. És ha mégsincs, akkor lesz. Ha Stephen Hawking megkérdezné tőlem, mi fejezi ki a legjobban a végtelent, bizonyos napokon simán rávágnám: a házimunka.

 

A minap a vacsora romjait takarítottam el, és arra gondoltam, ha lenne egy varázspálcám, bizony az egész lakásom öntisztuló lenne. A tűzhelyre többé nem égne rá semmi, a konyhapultról elpárologna a kiömlött tej, az ebédlőasztal taszítaná a koszt. A padlóról az ezerféle kosz pedig egyenesen a kukába teleportálná magát. Többé nem kellene vécét vagy kádat súrolni, sőt a ruhák is vasalva, hajtogatva, öntisztulva ugrálnának a szennyesből a szekrénybe. A világhálón bogarászva azt láttam a minap, hogy a gyerekeink házaiban az én álmaim valósággá válhatnak.

Állítólag a jövő háztartásaiban alapfelszerelésnek számítanak majd az öntisztuló felületek és intelligens gépek. Az Ikea tervezői szerint 2040-re a konyhákban lehet talaj nélküli termesztőközeg (1), élelmiszer-nyomtató (2), a táplálkozási szokásainkat és szükségleteinket számon tartó hűtő (3), érintőképernyős, víztakarékos mosogató (4), öntisztító felületek (5), az elkészítésre váró ételek tápértékét ellenőrző készülék (6), távvezérlésű tűzhely (7), alakítható polcok, szekrények és tárolók (8, 9, 12), a konyha energiafelhasználását kontrolláló berendezés (10), és helytakarékos készülékek (11), melyek egymással is kommunikálnak.

Ezek közül őszintén szólva engem az öntisztuló felület érintett meg. Nem hiszem, hogy használnám a talaj nélküli akármit, bármit is tud, vagy az élelmiszer-nyomtatót, amiről azt sem tudom, mi az. (Talán beírom, hogy lasagne, és a betöltött liszt, darált hús és egyéb alapanyagokból 3D kaját nyomdáz nekem a tetején sajttal? Ha igen, én is élelmiszer-nyomtató vagyok, csak nagyon ósdi fajta.)

A jövő fürdőszobáiban állítólag a tükrök helyét tükörként is funkcionáló, érintőképernyős monitorok veszik majd át. Így sminkelés közben vezérelhetjük majd különféle gépeket (mondjuk tojásrántottát nyomtatunk a konyhában?), illetve akár internetezhetünk vagy filmeket is nézhetünk rajta. 

Ami ebben a helyiségben tetszene: az okosvécé. Igen, ez olyasmi, mint az okostelefon, csak nem netezni, hanem… nos mást lehet vele csinálni. És mitől okos? Hát mert elektronikus vezérlésű, automatikusan nyílik és záródik fedele (rettenetes azonban elképzelni, hogy mondjuk áramszünetben bekövetkező vészhelyzetben mit lehet tenni vele vagy rajta, illetve gondolom, mellette). A lényege, a fő-fő előnye azonban, amitől tényleg okos, hogy a zuhanyzóhoz és kádakhoz hasonlóan ez is öntisztító lesz.


A mosógépeink nagyika korunkra minimális mennyiségű vízzel vagy teljesen víz nélkül működnek majd, sőt, megjelenik a szennyestartó-mosógép. Ezt hagyományos szennyestartónak használjuk, de ha eljön az idő és kell belőle valami másnapra, csak megnyomjuk a gombot és a „frissítőrendszer” víz nélkül vagy nagynyomású gőzzel tisztítja és fertőtleníti a ruhákat. Elrámolni és ruhát hajtogatni nem tud.

Mit szóltok a tervekhez? Ti beneveznétek egy öntisztuló fürdőszobára, vagy az ételnyomtató mozgatta meg a fantáziátokat?

Center

Forrás