Rég nem voltak „britt tudósok”, íme, itt van egy.

A tizenévesek dohányzási, alkoholfogyasztási szokásai egy friss kutatás szerint a szülők anyagi helyzetétől is függenek.  Ha Tom Cruise „Risky Business” c. filmjére gondolunk (magyarul Kockázatos Üzlet címmel vetítették), talán rémlik a jelenet, hogy a gazdag tinik piálásra és bulizásra használják fel az ősök távollétét. De míg a gazdagabbak az italosüvegek közt válogatnak, a kevésbé jól eleresztett famíliák gyerekei inkább a cigi után nyúlnak.

Tortilla y Alcohol. Toledo, España.photo © 2009 Francisco Javier Martín Fernández | more info (via: Wylio)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Egyesült Királyság bristoli egyeteme a Pediatrics nevű magazinban tette közzé kutatását, amelyben azt vizsgálták, a szülők anyagi helyzete hogyan függhet össze a tinik cigaretta- és alkoholfogyasztási szokásaival. 5837 tizenhárom évest tanulmányoztak a kutatók, és úgy látták, a magasabb jövedelemmel rendelkezők többet isznak, a kevésbé tehetősek 22 %-kal kevésbé voltak hajlamosak alkoholizálni. Azonban ahol az anya magasabb iskolázottságú volt, ott a tinédzser szintén kevésbé nyúlt a pohár után.

A Reuters beszámolója szerint a gazdagabb családból való tinik könnyebben tudnak alkoholhoz jutni, kivéve, ha az anya iskolázottabb, mert akkor vagy az egészséges életmód fontosságát tanítja meg az utódoknak, vagy pedig gondosan elzárja a lakásban a szeszes italokat.

A kutatók szerint a családoknak, főleg a gazdagabbaknak már egész korai tizenéves korban kellene beszélni az alkoholról. „A tehetősebb családok általában egészségesebben élnek” – fogalmaz Roberto Melotti, a tanulmány szerzője a bristoli egyetemről –, „de az eredményeink egy olyan területet tártak fel, ahol ez így nem igaz.” „A tizenhárom évesek közül azok, akik már isznak, megszerezhetik otthonról a szeszes italokat, tehát a szülőknek nem ártana jobban elzárni ezeket” – teszi hozzá. Ami azonban a dohányzást illeti, ezt inkább az alacsonyabb jövedelmű családok gyerekei fogják kipróbálni.

A magyarországi helyzet valószínűleg mutat valami hasonlóságot. A magyar hatóságok jelenleg a nyilvános dohányzást és alkoholfogyasztást kívánják szigorítani – főleg az előbbit, utóbbinál inkább a szórakozóhelyeket ellenőriznék szigorúbban, hogy kiskorúakat ne szolgáljanak ki alkohollal.

Mit sem ér ez persze, ha a gyerek otthon szabadon rárabolhat a bárszekrényre vagy apu cigijére, illetve különösebb cécó nélkül mehet be úgy a szórakozóhelyre, hogy már a belépéskor sem józan. A szülői felelősség kevésbé megfogható a hatóság szempontjából, ők mindössze annyit tehetnek, hogy ne csak az eladó jóérzésére legyen bízva, kiszolgálják-e azt a gyereket, akit apu-anyu küldött le cigiért és sörért. A brit tudósok kutatásában nem éppen új elem, hogy a gyerek utánzással (is) tanul.

Forrás: http://www.parentdish.com/2011/03/16/rich-teens-drink-more-while-poor-teens-choose-to-smoke-study-s/

http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kfed/0/11275/1

 

Vakmacska