Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint sérti az alkotmányt, hogy egyes kórházakban a halott magzattól a család nem vehet búcsút és nem engedik méltó módon eltemetni, írja az MTI.

Grave of the unknown Childphoto © 2009 Hartwig HKD | more info (via: Wylio)

Egy panaszbeadvány arra hívta fel a biztos figyelmét: néhány kórházban a 24 hetes vagy annál korábban elhalt magzatok esetében nem teszik lehetővé a szülők számára, hogy eltemethessék gyermeküket, és méltó búcsúra sincs lehetőség magzati halálozás esetén.

A jelenlegi jogszabály csak a 24. terhességi hét után meghalt magzatok esetében utal arra, hogy a hozzátartozó nyilatkozhat arról, hogy maga kívánja eltemetni a gyermeket. Az ombudsman szerint a magzatukat a terhesség alatt elveszítő nőket megilleti a döntési jogosultság: kívánják-e a halott magzatuk kiadását az egészségügyi intézménytől, hogy méltó körülmények között eltemethessék, meggyászolhassák.

Szabó Máté szerint a hátrányos megkülönböztetés alkotmányi tilalmába ütközik az az intézményi gyakorlat, amely vetélés esetén nem teszi lehetővé, hogy a hozzátartozók megkaphassák és eltemethessék a halott magzatot. Erre való tekintettel az ombudsman a szabályozás módosítását kérte. A vetélés során elhalt magzatok "egészségügyi hulladékként" történő megsemmisítése tilos, a jogszabályi rendelkezések egyértelműen a temetésüket írják elő, áll Szabó Máté közleményében.

Egy korábbi, 2004-ben született ombudsmani jelentéshez hasonlóan Szabó Máté most is utalt a gyász feldolgozásának fontosságára. Hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem múlhat a búcsúzás lehetőségének felkínálása pusztán az adott egészségügyi intézmény vezetőjének véleményétől, álláspontjától. A kegyeleti jog ugyanúgy megillet minden családot attól függetlenül, hogy hány éves vagy esetleg még meg sem született hozzátartozóját veszítette el.

Tünde