Útmutatót és személyes segítséget kínál politikusoknak a Hintalovon Alapítvány új politikai irányelve.

A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető. Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. Ez sok esetben nem tudatos, ezért a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány konkrét listát készített ahhoz, hogy mik azok a minimumszabályok, amelyeket be kell tartani a jogsértések elkerüléséhez. Az irányelvek elsajátításához és az önszabályozó folyamatok elindításához személyes segítségüket is felajánlják a politikusoknak. A minimumszabályok ismerete a szavazókat is segíti abban, hogy felismerhessék, kik azok a politikusok, akik komolyan veszik a gyerekek jogait.

Hiába hangzik el minden kampányidőszakban, hogy ideje lenne komolyan venni a gyerekek jogait, mégis egymást követik az olyan pártpolitikai akciók, ahol ezt semmibe veszik. Szinte az összes politikai pártnál találunk óvodai, iskolai felvételeket, gyerekek adataival történő visszaélést, fotón-videón szereplő, mit sem sejtő gyerekeket. Sem az ombudsmani felszólítás, sem a polgárjogi szabályozás, sem pedig a bírságok kiszabása nem volt elég ahhoz, hogy a kampánytervezők komolyan vegyék: a gyerek nem kampányeszköz.

A gyerek nem biodíszlet, hanem 18 év alatti személy, akinek jogai vannak: nem táncolni, szavalni, szalagot vágni, fotózkodni kell vele, hanem megkérdezni a véleményét az őt érintő kérdésekben. Ahol egy gyereket bevonás helyett felhasználnak, ott a gyerekek valójában nem számítanak – erről szól a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány politikai irányelve, ami a politikusok figyelmét szeretné felhívni arra, hogy ne használjanak gyerekeket a kampányok során. 

A gyerekjogok megsértése sokszor nem tudatos, és megelőzhető lenne. Gyakran a kampányszervezők sincsenek tisztában azzal, hogy amit tesznek, az jogsértő. Azért, hogy ez elkerülhető legyen, az irányelv részletesen felsorolja, mik azok a minimumszabályok, amit minden körülmények között be kell tartani. Az irányelv fontos célja, hogy támogassa a politikai szervezetek saját önszabályozó folyamatait: a gyerekjogok betartását hosszútávon az biztosíthatja, ha a politikai szereplők felelősséget vállalnak saját működésükért, és kialakítanak egy belső szabályrendszert a gyerekek politikai kampányba való bevonásáról.

A minimumszabályok ismerete és tudatosítása azért is kiemelten fontos, mert a politikusok mellett a szavazókat is segíthetik az eligazodásban, kik azok a politikai szereplők, akik komolyan veszik a gyerekek érdekeit és jogait, és nem csak beszélnek róla. 

Vannak minimumszabályok
 

Azt javasoljuk, a politikai pártok mielőbb fogalmazzák meg saját, belső irányelveiket a gyerekekkel kapcsolatban. Ezzel sokat tehetnek azért, hogy megváltozzon a gyerekek politikai használata. Az irányelvvel nem aláírásokat gyűjtünk, hanem valódi lépéseket és változást várunk. Segítünk felismerni és megelőzni a jogsértő helyzeteket, tudatosítani szeretnénk mindenkiben, hogy ne használják fel a gyerekeket politikai célokra. Ugyanakkor azt üzenjük: itt vagyunk, bárkinek szívesen segítünk abban, hogyan lehet a gyerekek véleményét megkérdezni, és támogatni az aktív részvételüket az őket érintő kérdésekben.”

– emelte ki a politikai irányelv lényegét Németh Barbara, a program vezetője. 

A gyerekeket nem kizárni kell a politikából, hanem bevonni az őket érintő kérdésekbe. Ennek azonban nem az a módja, hogy róluk készítünk különböző felvételeket, hanem hogy velük egyeztetünk az őket érintő kérdésekben - ezt lehet jól is csinálni, az irányelv ebben is segítséget nyújt. A jó kampány az, ahol a gyerek nem szerepel, hanem valóban részt vesz. Ebben is segítenek az irányelvben megfogalmazott ellenőrző kérdések, valamint egy konkrét javaslat a gyártási tervre. Az irányelv készítői bárkinek szívesen segítenek, aki szeretné a gyerekek részvételét és aktív bevonását jól csinálni. 

A GYERMEKJOGOK MINIMUMSZABÁLYAI POLITIKAI KAMPÁNYOKBAN:

  1. A gyerek nem lehet eszköz a politikai célok eléréshez.
  2. A gyerekek részvételéről nem dönthetnek a felnőttek. 
  3. A gyerekek valós részvétele feltételezi a gyerekek korának és érettségének megfelelő szintjét, ezért semmilyen körülmények között nem szabad 14 éven aluli gyerekeket politikai kommunikációjukba bevonni.
  4. Ne használjanak gyerekeket díszletként: ahol a gyerekek nem a tudások vagy véleményük miatt vannak jelen, hanem csak azért, mert gyerekek, és ez a tény az adott élethelyzetben előnyös színben tünteti fel az eseményt vagy a politikus tevékenységét. 
  5. A gyerekek nem célcsoportjai a választási kampányoknak. 
  6. A gyerekek manipulációja tilos. Tilos a gyerekek közvetett - iskolai vagy szülői - vagy közvetlen befolyásolása politikai érdekek elérése, például szavazatszerzés céljából. 
  7. Pártpolitikának nincs helye az óvodákban és az iskolákban. 
  8. Politikus ne látogasson oktatási intézményeket kampányidőszak alatt; máskor is csak akkor fogadjanak el meghívásokat, ha az az állampolgári nevelés támogatásáról szól, és nem használják azt saját politikai tevékenységük népszerűsítésére.
  9. Politikus ne küldjön semmilyen ajándékot gyerekeknek, szüleiknek, köznevelési alkalmazottaknak, ne kínáljon más előnyöket, kivéve, ha az anonim és hozzájuk nem köthető.
  10. Politikus ne fogadjon el ajándékot vagy köszöntést gyerekektől, oktatási és nevelési szervezetektől, szülőktől és köznevelési intézményektől.
  11. Politikus ne készítsen képeket gyerekekkel, azok nyilvánosságra hozatalát ne támogassa. Minden alkalom, amikor egy politikus gyerekekkel találkozik, és erről nyilvános felvétel készül, kampánytevékenységnek minősül, amely bírság kiszabását vonja maga után. 
  12. Ne használja fel a gyerekek személyes adatait és képmását. Ne készítsenek, és ne osszanak meg olyan felvételt sehol, amihez nem adta minden érintett gyerek a hozzájárulását. Amennyiben a gyerek 14 éven aluli, ez akkor sem megengedett, ha egyébként a gyerek vagy a törvényes képviselő ehhez hozzájárulását adja. Nem használhatják fel továbbá képmegosztó oldalak gyerekeket ábrázoló felvételeit, különösen, ha a gyerek feltételezhetően 16 éven aluli. 
  13. Tartsák tiszteletben a gyerekek polgári jogait: a gyerekeknek joga van ahhoz, hogy részt vegyenek az őket érintő helyi vagy közéleti kérdésekben.
  14. Kerüljék a gyerekek negatív színben való feltüntetését, és tartózkodjanak az ellenséges, gyűlöletkeltésre alkalmas nyelvezettől, vizuális megjelenítéstől. Semmilyen módon ne kommunikáljanak a gyerekekkel kapcsolatban olyat, ami sérti a méltóságukat, vagy a magánélethez, tájékoztatáshoz és véleménynyilvánításhoz való jogukat.

Forrás: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK

Milyen volt gyereknek lenni 2016-ban?


​Súlyos bántalmazási ügyek, gyermekszegénység, gyermekprostitúció, kockás inges tiltakozás – csak néhány kiemelt példa a 2016-os év legmeghatározóbb, gyerekeket érintő ügyeiből.

Tovább>>>