Szülőként annyi mindenre kell figyelni, hogy személyes jóllét és a párkapcsolat ápolása gyakran háttérbe szorul. Pedig az egészséges szülői kapcsolat és az ezzel járó minta nagyban befolyásolja a gyerekek közérzetét és fejlődését, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá.

Természetesen nem arról van szó, hogy a szülők ne akarnák a legjobbat a gyerekeiknek! Inkább arról, hogy az emberek sokszor úgy vannak vele még ma is, hogy ha nem vesznek tudomást a gondról, az nincs is. És még ha van is hajlandóság a megoldásra, ha már külső segítséghez kéne fordulni, megtorpannak. Mi, magyarok, jellemzően nem szeretjük „kiteregetni a szennyest”, megosztani másokkal, ha valami problémánk van, azt meg főleg nem, ha valamire nem tudjuk a választ vagy, esetleg még durvább: hibáztunk! Fokozottan igaz ez a párkapcsolatokra, párkapcsolat és szülőség témájára.

A flamand kormány évek óta fokozott figyelmet fordít a párkapcsolati jólét támogatására, különböző tippeket adva a pároknak a kapcsolat megszilárdításához a szülői lét legelejétől. Ezt alapul véve készített el a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány egy kiadványt, amelyben hazai pszichológus és családterapeuta szakemberek elemzik a magyarországi helyzetet.

A kiadványban olyan témákban adnak tanácsokat és tippeket, mint például hogy mit lehet tenni, ha nem szeretnénk külsős segítséget bevonni, hogyan kommunikáljunk egymással, hogyan kezeljük a konfliktusokat, hogyan álljunk a szex kérdéséhez szülőként, és a közös programok fontosságára is felhívják a figyelmet – konkrét ötleteket adva a közös szabadidő eltöltésére.  

Sokszor a szülők nem tudják, hogy párkapcsolati problémáikkal hova fordulhatnak, ha külsős segítséget szeretnének kérni, ebben is segít a kiadvány: amellett, hogy felsorolja a lehetséges ellátási formákat, lehetőségeket, konkrét szervezetek és szakemberek elérhetőségét is megadja.

Ha épp boldog kapcsolatban élsz, akkor is érdemes beleolvasni, hogy még jobban oda tudj figyelni a párkapcsolatodra. Mert a szülői jóllét elengedhetetlen a gyermekek fejlődéséhez.

Tünde

Forrás: Hintalovon Alapítvány

Olvass még a témában!

Megszületett a baba, elromlott a házasságom