Május 30. és június 2. között rendezik meg idén a Gourmet Fesztivált, melynek egyik újítása, hogy kiemelten foglalkoznak Magyarország legismertebb ételével, a gulyással is. A tavalyihoz képest 50 százalékkal több étterem vonul fel az egyik legnívósabb hazai gasztrorendezvényen.

A színvonal nemcsak a résztvevők összetétele és az ételkínálat miatt kiemelkedő, de a helyszín kialakítása, az ülőhelyek száma, az egyedi étkészletektől a kiegészítő programokig, minden azt a célt szolgálja, hogy a látogatók igazi élményekkel gazdagodjanak.

A bevált szlogen „Kóstold meg Magyarországot!” jegyében idén még több vidéki és fővárosi étterem várja a kulináris érdeklődésű nagyérdeműt. A rendezvény igyekszik átfogó képet adni a hazai csúcsgasztronómiáról, bemutatva a legjobb éttermeket, borászatokat, gourmet üzleteket, cukrászdákat. „Amellett, hogy egy jól átlátható pillanatfelvételt ad a vendéglátás csúcsainak jelenlegi állapotáról, igazi különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan rendezvény, ahol szinte teljes számban felvonulnak a hazai gasztropiac nagyágyúi, vidékről és Budapestről egyaránt. A hazai top 50 étteremből 2013-ban már szinte mindenki képviselteti magát és ráadásul sokan úgy jelennek meg, hogy ez az egyetlen rendezvény, aminek a kedvéért kimozdulnak a megszokott konyháikból. Az a cél vezérel bennünket, hogy a Millenáris területén bemutassuk az ország gasztronómiai makettjét. Szeretnénk, ha az érdeklődők, elérhető árakon (500 és 1000 forint között/adag) megkóstolhatnának megannyi izgalmas és ínycsiklandó finomságot. Az ételek mellé szakemberek által összeállított bor ajánlatot is kapnak majd a látogatók, akik a párosított borokat a helyszínen szintén megízlelhetik. Egy helyen megkaphatnak szinte mindent, amit amúgy csak hosszas utazással és komoly ráfordításokkal tudnának csak felfedezni” – mondta Gerendai Károly, a Gourmet Fesztivált szervező Sziget Kft igazgatója.

Az idei év újítása, hogy a Gourmet Fesztivál kísérletet tesz arra, hogy a csúcsgasztronómiát és a mindennapok étkezési kultúráját közelítse egymáshoz. Ennek jegyében mutatkozik be a rendezvényen a gulyás, a legkülönbözőbb formákban, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás, vagy akár terrine. „A fesztiválon megjelenő éttermek általában 2-3 különleges fogást készítenek, amivel igyekeznek a konyháik jellegzetességeit bemutatni. Idén viszont arra kértük a meghívott csúcséttermek séfjeit, hogy a saját kreálmányaikon túl, készítsenek még egy fogást, egy igazán közkedvelt magyar ételt, a gulyást, ahogyan ők a legjobbnak gondolják. A Gourmet Fesztiválon tehát megtudhatjuk majd, hogy Magyarország legjobb séfjei mit gondolnak e hagyományosan magyar ételről, hogyan készítik el, miként álmodják újjá” - tette hozzá Gerendai.

A tavalyi rekordszámú résztvevőhöz képest idén még tovább bővül a kínálat. Jóval több étterem várja az érdeklődöket, továbbá a legjobb borászatok és gourmet boltok mellett ismét helyet kapnak a minőségi sörök, kávék, cukrásztermékek és pékáruk is. A több mint 100 kiállítóról itt található bővebb információ.

A példa nélküli étel- és italkínálaton túl, színvonalas gasztro- és zenei programok is várják majd a látogatókat. A Gourmet gasztroszínpadán például testközelben láthatja a közönség az ország Michelin-csillagos séfjét, Széll Tamást (Onyx) aki külön bemutatóval készül, továbbá a tavalyi sikerre való tekintettel idén is lesz Bíró Lajos - Segal Viktor párbaj, idei témájuk a padlizsán.

A belépőjegy 2900 Ft, amely mellé egy prémium minőségű borospohár és egy tokaji furmint kóstoló is jár.

Belga sörfesztivál

A hétvégén lesz még egy érdekes felnőttprogram, a Belga Sörfesztivál a Városligetben, melyet idén negyedik alkalommal rendeznek meg. Idén 30 belga sörfőzde 140 féle sörét lehet kóstolni, 50 féle különböző színű, fajtájú, ízű és erősségű sört fognak csapra verni. Lesznek sörkorcsolyák, eredeti belga apátsági Trappista sajtok, sonkák, kolbászok és csokoládék is.              

A háromnapos rendezvényen pénteken 17 órától 22 óráig, szombaton 12 óra és 22 óra, vasárnap 12 és 20 óra között várják a finom sörök szerelmeseit. A belépő 4000 Ft, mely 4 pohár sört és egy fesztiválpoharat tartalmaz. További infó itt.

Egy ilyen hétvége után meg majd futhatok kétszer annyit.

Tünde


Update: Köreimben sok gyerek (igen, a sajátom is, de távoli ismerősök máshonnét jövő gyerekei is) fog fellépni holnap a Tébláb néptáncfesztiválon. Egész napos program, a Bókay kertben (XVIII. kerület, Budapest), itt le lehet például ugrálni a máshol felszedett kalóriákat. Ráadásul ingyenesen.

Vakmacska


További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?