A kórház neve: SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

A szülés időpontja: 2016 június

A kórház állapota: Jól felszerelt, a lehetőségekhez képest rendben tartott tiszta. Van PIC, ami a koraszülés és komplikációk esetén fontos szempont. Az orvosok (nőgyógyász, sebész, neonatológus stb) is fel vannak készülve a bonyolultabb esetekre, hiszen klinikáról van szó. Három ultrahang van, ezek közül egy nagyon jó felbontású, tehát ha a terhesség során gyanús dolgot vesznek észre, ott pontosabban meg tudják vizsgálni.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: A szülőszobáknál két főre jut egy vécé+zuhanyzó, ami elfogadható, mivel jó esetben nem egyszerre akar mindkét kismama bemenni. Tágas és tiszta helyiségek, de vécépapír és szappan sincs. A gyermekágyon két szobára, azaz nyolc nőre jut egy vécé+zuhanyzó, ami azért kevés szerintem. Nekem szerencsém volt, mert csak öten voltunk a két kórteremben, amikor szültem, de így is volt, hogy várnom kellett. A többi mellékhelyiség (vizsgálóknál, ultrahangnál) rendben van, nem a legjobb minőségű, de tiszta, viszont vécépapír sokszor nincs. A főbejárattal szembeni mosdót viszont nem ajánlom, mivel ott hadiállapotok uralkodnak, szerintem azért, mert az utcáról odajárnak az emberek, és már nem igazán van kapacitásuk az eltulajdonított dolgokat pótolni (pl: csaptelep…)

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Jól felszereltek a szülőszobák, ha jól emlékszem négy szoba van, abból az egyik alternatív (franciaágy, színes falak, kád). Én egy simában szültem, ott van fittlabda, bordásfal, gépek a magzati szívhang figyelésére (ezek az előtérben lévő nővérpulthoz küldik az adatokat, ha valami történik, rögtön jönnek), hívógomb (a szülésznőhöz). Elég kicsi az ágy körüli hely, de mivel úgyis csak egy fő jöhet be, ez maximum a személyzetnek lehet kellemetlen. Ezeket szülésfelkészítő keretében meg lehet látogatni (Facebookon fent szokott lenni az előadások témája és időpontja, és szinte mindegyik után van szülőszoba-látogatás). Ha az apukának elfelejtettünk steril ruhát venni, van rá lehetőség a szülőszoba ajtaja előtti automatából 2000 forintért.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Nekem csak az orvosom volt fogadott, de mivel komplikációmentes volt a terhességem és szülésem, így a szülésznővel voltam többet kapcsolatban. Egy fiatal, de gyakorlott nő volt, kedves, segítőkész. A csecsemősök csak akkor foglalkoznak veled, ha kérdezel, illetve az elején elmondják a pelenkázást. De ha olyat kérdezel (mint én), hogy „Hányszor kell a babát átpelenkázni egy nap?”, akkor sem néznek hülyének. A sima nővérek meg néha benéznek rád, hogy jól vagy-e? Mindkét nővérszoba közvetlen a kórtermek mellett van, nem kell távgyalogolni, ha bármi van.

Szülésvezetés: Szülés előtt adnak beöntést, illetve a kórház biztosít hálóinget, ha nem akarjuk a sajátot összekoszolni. A felkészítőn elmondták, hogy alapvetően, a legtöbb esetben megtörténik a gátmetszés, és ezt megindokolták orvosilag. Nálam is volt, de semmit nem éreztem belőle és később sem volt problémám a gyógyulás során. A fájdalomcsillapítást is ismertették, és én nagyon reménykedtem az epidurálisban, de végül nem volt rá megfelelő alkalom (rendszertelen fájások, elhúzódó vajúdás). Utána elmondta a szülésznő, hogy amúgy nem igazán szoktak epidurálist adni, mert gyakran lelassítja a szülést. Burokrepesztésem volt kb. 9 óra után, addig állva is vajúdhattam. Egy-két óra (?) múlva oxitocint is kaptam, de nem tűnt általános gyakorlatnak.

Engem nem siettettek, 13 óra alatt szültem meg, bár igaz, hogy aznap rajtam kívül csak egy nő szült, így mindenki „ráért”. Amíg toltam, biztattak, instruáltak, hogyan vegyem a levegőt, mikor toljak, és senki nem piszkált, könyökölt stb. Amikor a feje már látszott megkérdezték, hogy megsimogatom-e? Amikor kicsusszant, rögtön a mellkasomra tették. Amikor a méhlepény is megszületett, ott is megkérdezték, hogy meg akarom-e nézni. A köldökzsinór elvágásánál vártak, amíg már nem lüktet, és csak akkor vágták el (az apa is megteheti). A babát nem mosták le, hanem rajta hagyták a magzatmázat. Elvitték lemérni és az apa vele mehetett. Addig engem varrtak. Utána visszakaptuk a babát az aranyórára.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Igen.

Látogatási rend: Látogatási idő van, ami ki van írva, de nem hiszem, hogy szólnának, ha azon kívül érkezne valaki, mivel a kórtermekbe nem lehet bemenni (apának sem), csak a „kordon” mögött várakozhatnak a rokonok. Ez szerintem nagyon jó, mivel így nem kell aggódni, hogy valamelyik szobatárs családja sokáig marad, hangos, stb., vagy valaki betegen jön be, illetve zavartalanul lehet a szoptatással küzdeni (akár félmeztelenül). Persze az rossz, hogy állni kell a látogatás ideje alatt, én speciel nagyon leültem volna. Illetve zsúfolt tud lenni, mert kevés a folyosón a hely (babát szigorúan tilos kivinni a kordonon túlra).

Mit kell vinni a baba ellátásához? A babák rooming-in rendszerben az anyákkal vannak 0-24. A szülés után persze nem sózzák rád, másnap mehetsz érte, amikor jó. Pelenkát, popsitörlőt és popsikrémet kell vinni, de ruhát nem muszáj, mert vannak ottani babaruhák is. Textilpelenka és két cumisüveg is kell (cukros víznek és tápszernek). Viszont nem igazán nyomják egyik pótlást sem, a baba szoptatások előtti és utáni mérlegelése is inkább opcionális volt.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Nyolc ágyra.

Van-e VIP szoba? Igen van, egy kétszemélyes és egy egyszemélyes, de kb. lehetetlen bekerülni (szerintem).

Koszt mennyisége, minősége: Ehető az étel, de borzalmasan jellegtelen. Mindenmentes - rossz értelemben (só, rost, stb.). Reggeli általában zsömle és joghurt/felvágott/lekvár. Nekem kevés volt, főleg mikor rám tört a szoptatási farkaséhség. De van négy főre egy kis hűtő, mikró, hozhat a család ételt.

Kommunikáció: Leginkább a kérdezés nyomán tájékoztatnak a szülésnél is és a csecsemősök is, de akkor segítőkészek. Persze nekem nem volt komplikáció, sem nehézség. Tekintve viszont, hogy klinika, tehát a súlyosabb esetekhez vannak szokva, a legkisebb dologra is specialista felkeresését javasolják. Például a kisfiam esetében a sűrű nyelvöltögetéseire és pici rángásaira neurológust javasoltak, később azonban kiderült, hogy csak éhes volt. De ha ezzel az óvatossággal megelőzhető a nagyobb baj, akkor szerintem jó az elővigyázatosság.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Csak a gyerek vagy az anya zárójelentése kapcsán adnak, ha további intézkedés szükséges.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: A gyermekágyas kórtermek zsúfoltak, az ágyak plusz a babák már nehezen férnek el együtt. Szoptatóspárnát vagy akár sima párnákat érdemes bevinni, nekem sokat számított. A babákat pólyában tartják, ami furcsának tűnhet, de nekem könnyebbség volt, mivel első gyerek lévén nem kellett annyira izgulnom, hogy jól fogom-e, nagyon kicsi stb. Bár a szoptatásra az utolsó nap már kicsomagoltam, mert inkább akadályozott a mellre helyezésnél.

Pontszámok:

  • szülészet állapota: 9
  • kórtermek állapota: 7
  • szülőszoba korszerűsége: 10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 7
  • orvosok segítőkészsége: 8
  • szülésznők segítőkészsége: 9
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 7
  • kommunikáció, tájékoztatás: 7
  • Tisztaság: 8
  • ellátás minősége: 8
  • személyes élmények: 8

Dóri

Gátmetszéssel kapcsolatban ezek az írások születtek:

Hallottam a gátmetszés hangját

A gátmetszés olyan volt, mintha izzó vassal sütöttek volna

Akarom én a gátmetszést?

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?