Az ENSZ Népesedési Alapjának éves jelentése példa nélküli kijelentést fogalmazott meg a minap, miszerint a fogamzásgátlás alapvető emberi jog. A jelentés szerint a fogamzásgátlás, illetve a tudatos családtervezés jelentősen javíthat a szegény országokban élő nők és gyerekek életkörülményein. Az ENSZ szerint a fogamzásgátláshoz, illetve más családtervezési módszerekhez való hozzáférés (az abortusz a jelentés szerint nem tartozik ide) törvényes, kulturális vagy gazdasági úton való akadályozása sérti a nők jogait.

A szervezet megállapította, hogy ha évi 4,1 milliárd dollárral több pénzzel támogatnák a családtervezést a leginkább érintett szegény országokban, 11,3 milliárd dollárral lehetne lefaragni az ott élő anyák és gyerekek egészségügyi költségeit.

Ahogy arról korábban írtunk, idén júliusban a Családtervezési Világkonferencián is azért gyűltek össze ennek az ügynek a támogatói, hogy 120 millió, a világ legszegényebb országaiban élő nő és lány számára váljanak elérhetővé a modern fogamzásgátlók, valamint a családtervezéssel kapcsolatos információk.

A fejlődő országokban évente közel 13 millió kamaszlány szül gyereket, mielőtt erre testileg, érzelmileg vagy gazdaságilag felkészültek volna. Ha a nők iskolázottabbak lehetnének és lenne a kezükben eszköz, hogy nagyobb korkülönbséggel – legfeljebb háromévente – szüljenek, az önmagában 25 százalékkal csökkentené a négy évnél fiatalabb gyerekek halálozási arányát – állítják az ügy támogatói. Egy kívánt és tervezett gyerek a világ bármely szegletében jobb esélyekkel indul, mint a muszájból született társa.

Itt Magyarországon is.

Center

Forrás