Elkezdődött a nyári szünet, így az otthon maradó gyerekek egész napos étkeztetését a szüleiknek kell megtervezni. Fontos tudni, hogy a reggeli és a tízórai a legfontosabb: a dietetikusok szerint érdemes sok rostot, tejterméket és gyümölcsöt fogyasztani, de a folyadékpótlás is lényeges.

A reggelinek és a tízórainak nagy jelentősége van a kiegyensúlyozott táplálkozásban, ugyanis a napok aktív periódusaihoz biztosítanak nélkülözhetetlen energiát. A megfelelő reggeli meghatározza egész napunkat, teljesítményünket, megelőzi délutáni farkaséhségünket, amivel kivédhetjük a késői órákra kitolt túlevést, és ezzel a fölösleges többletkalóriák habzsolását.

Reggel a szervezet energiaszintje alacsony, tehát mind a felnőttek, mind a gyermekek számára nagyon fontos, hogy kellő minőségű, könnyen és gyorsan rendelkezésre álló, ám hosszútávon hasznosuló energiával ruházzuk fel szervezetünket, ami segít megbirkózni a délelőtti szellemi es fizikai igénybevétellel. Ezért főleg olyan szénhidrát alapú ételeket érdemes választani, ami teljes értékű összetevője révén alkalmas mindezekre.

A dietetikus szerint:

- A legjobb és leggyorsabb reggeli energiaforrás a gabona-tejtermék-friss gyümölcs kombináció

- Fogyasszunk sok rostot: teljes értékű gabonával készült gabonapelyhet, kenyérféléket,  gyümölcsöt

- Igyunk tejtermékből tejeskávét, gyermekeknek adjunk kakaót, sovány tejet vagy joghurtot

- Fogyasszunk sovány fehérjét: joghurtot, pulykasonkát, alacsony zsírtartalmú sajtot vagy tojást, friss paradicsomot, paprikát, idényzöldséget

- Együnk mézet cukor helyett

- A reggelihez igyunk elegendő folyadékot: vizet, frissen facsart vagy vízzel hígított 100 százalékos gyümölcstartalmú gyümölcsleveket, esetleg zöldséglevet.

Az első étkezést követően az ebédig azonban még sok idő telik el, miközben a felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt szüksége van vitaminra és ásványi anyagra. Tízóraira éppen ezért érdemes friss gyümölcsöt fogyasztani, illetve ennél az étkezésnél is lehet főszereplő a teljes értékű gabona. A délelőtti órákban bevitt energiát adó, gyors, egyszerű reggeli, illetve az immunrendszert támogató ásványi anyagok, táplálékok és a rendszeresség rendkívül fontos.

Érdemes tudatosítani, hogy a választékos étrend milyen módon biztosítja számunkra a megfelelő ásványi anyag ellátottságot, hisz az ásványok felszívódásának mértéke több tényezőtől is függ: a táplálék vagy élelmiszer típusától, annak ásványi anyag tartalmától, koncentráltságától, attól, hogy milyen más egyéb élelmiszerekkel, táplálékokkal együtt fogyasztjuk, életkorunktól, anyagcserénktől, élettani jellemzőinktől, és hogy a szervezetünk milyen mértékben hiányos az egyes ásványi anyagokban.

Immun- és idegrendszerünk zökkenőmentes működéséhez számos vitamin mellett (pl. C-vitamin) a legfontosabb ásványi anyagok többek között a magnézium és a cink.

A magnézium forrásai:

Teljes értékű gabonatermékek, zöld zöldségek (spenót, kel, brokkoli, avokádó), hüvelyesek (zöldbab, borsó), olajos magvak, halak (tőkehal, tonhal) és néhány gyümölcs is (banán és sárgadinnye).

A cink forrásai:

Halak, húsok, csirke, teljes értékű gabonák, hüvelyesek, olajos magvak

Forrás