Egy olyan kórháztesztet kaptunk most, amelynek két érdekessége is van. Az egyik, hogy a 2021-es állapotokat és a 2023-ast lehet összehasonlítani, a másik pedig az, hogy az idei szülésről szóló beszámoló kérdőívét az anya és az apa is kitöltötte, így egymás mellett olvasható a véleményük. Bár az biztató, hogy a nem egyszerű körülmények ellenére is kedvesek és felkészültek az orvosok vagy a csecsemős nővérek, az kissé aggasztó, hogy még 2021-hez képest is mintha romlottak volna a tárgyi körülmények.

1. szülés

A kórház neve: Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet

A szülés időpontja (év, hónap): 2021.03

A kórház állapota: Megfelelő

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: nem volt gond

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): Viszonylag modern, meglepő volt átlag kórházi állapotokhoz mérten. Alternatív lehetőségek fel sem merültek a szülésznő részéről, és nem is láttam őket.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Szakmailag rendben lévőek mind az orvosok, mind a szülésznők, készségesek, kedvesek (bár 2021 márciusában az új szerződésük aláírásának/alá nem írásának napján szültünk és bőven az emberileg elvárható felett teljesítettek). A csecsemősök kifejezetten kedvesek és szakmailag felkészültek, rutinosak.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): Gátmetszés nem kötelező, nem erőltetik. Fájdalomcsillapítás kérhető. Oxitocint kaptam, mikor már látszott, hogy nagyon nem halad a folyamat. De addig nem erőltették. Kifejezetten nem siettették a szülést, nem császármetszés pártiak.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Mivel pandémia alatt született a gyerek császármetszéssel, nem volt rá lehetőség.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe): A pandémia miatt fel sem merült a látogatás lehetősége. Holmi portán leadható volt, ahonnan rendben felhozták.

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.): Ruhát kifejezetten kérték, hogy kórházi legyen rajta, ők cserélték esti fürdetéskor. Kifejezett elvárás a pelenka volt, amit le kellett adni hozzájárulásként.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 3

Van-e VIP szoba? Feltehetően van, nem érdeklődtünk, nem is gondoltunk rá.

Koszt mennyisége, minősége: A koszt nem kifejezetten kismama barát volt (zellerkrémleves, borsóleves), de a mennyiségek rendben voltak. Tekintettel voltak egyéb betegségekre, pl. epekő, külön ételt kaptam.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Szülésznők és orvos is informatívak voltak. Nem támaszkodtak a szülő nő esetleges ismereteire, nem hagytak kétségek között. Tekintve, hogy császármetszés közben kisebb műhiba történt, utána kifejezetten kedves és készséges volt mindenki.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Abszolút. Maximálisan elégedett vagyok az információkkal és tanácsokkal. Megfelelő útbaigazítást kaptam a további teendők (gyerekorvos, végőnő, vizsgálatok) kapcsán is.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Kiemelném a csecsemősök munkáját, kedvességét.

2. szülés

A kórház neve: Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet

A szülés időpontja (év, hónap): 2023.06.

A kórház állapota:

Apa: Tolerálható

Anya: Első ránézésre rendben lévő. Kívül felújítás alatt állt. Szobák, közösségi terek rendben voltak. Ellenben nagyon meleg volt a 8. emeleten.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota:

Anya: Kritikán aluli. 5 nap bent tartózkodás alatt 8 kismama fordult meg összesen a szobában. A szobát takarították, a mosdóban szemeteltek, de takarítást ott nem tapasztaltunk. Ez visszaveti a sebgyógyulást, konkrétan nem akartam mosdóba menni, és félve zuhanyoztam.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.):

Apa: Nem igazán. Viszonylag modern, motoros ágy van.

Anya: Ez esetben is korszerű, tiszta, rendezett volt. Alternatív lehetőségek ez úttal sem merültek fel a szülésznő részéről, és nem is láttam őket.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége:

Apa: Orvosoké rendben, kérdésre hosszabban válaszol, mesél. Szülésznők: vegyes, van, aki rendes, műszak végén is, van, akinek a saját állapota a kismamáé előtt számít.

Anya: Az orvosom bár rezidens volt, de szakmailag felkészült, kifejezetten kedves, megfelelően tájékoztatott. Szülésznővel most nem volt szerencsém, kifejezetten bunkó volt és beszólogatós. A csecsemősök abszolút felkészültek, készségesek és kedvesek.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést):

Apa: Csináltak gátmasszázst, a gyors előrehaladás miatt, vélhetőleg, metszés is volt , így is tovább repedt, gyors második szülés, időjárási fronttal megtámogatva, siettetésre nem volt szükség.

Anya: Gátmetszés nem kötelező, nem erőltetik. Fájdalomcsillapítás kérhető. Császármetszést ismét ellenezték, amíg csak nem szükséges. Kifejezetten gyors, természetes szülés volt, aminek következtében hosszasan, de a nőgyógyászom szerint nagyon szépen varrtak.

Császármetszés (bent lehet-e apuka):

Anya-Apa: Ennél a gyermeknél nem volt rá szükség, természetesen született.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe):

Anya-Apa: Látogatási idő szabott, elég szűk (16:00-17:30), kiírva több helyen volt rosszul, kérdezésre megmondták az aktuálisat. Apuka nem mehet be, gyermeket ablakon keresztül lehet megcsodálni, anyuka kijöhet nélküle a folyosóra.

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.):

Apa: takaró, ruha, pelenka (szükség esetén tudnak adni azért...nem számítottunk 51cm-es csöppségre)

Anya: Az előzővel ellentétben itt már nem kértek pelenka hozzájárulást, már lehetett saját ruhába öltöztetni a gyereket. Textilpelenkának és takarónak örültek, ha sajátot vittünk.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 5

Van-e VIP szoba?

Apa: hmmpf... Borítékot nem vittünk :)

Anya: Lenne rá lehetőség. Mivel az első szüléskor nem volt rossz tapasztalat, így nem is gondoltunk rá. Lehet megérte volna. Bár ha ott is olyan gyakran takarítanak, mint a többi szobában, akkor okafogyottá vált volna a dolog.

Koszt mennyisége, minősége:

Apa: Volt, mennyiség kicsit kevés, minőség rendben, a menü választás pocsék (borsó, karalábé?)

Anya: Koszt mennyisége rendben volt. Nem kifejezetten tejserkentő, vagy varrat barát, mert sok esetben száraz élelem. Most nem vették figyelembe az epe-problémámat, pedig a szülésznő figyelmét felhívtam rá.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után):

Apa: Szülésznő igen, kérdések formájában próbálta kitapogatni, hogy anyuka mennyire felkészült. Szülés közben volt dolga, ekkor ez elmaradt, utána már fáradt volt, leginkább a pozícióját próbálta biztosítani a közben érkező ügyeletes orvos előtt.

Anya: Ennél a szülésnél a szülésznő már sokkal inkább támaszkodott az én ismereteimre, de azért tájékoztatott. Leginkább arról, hogy akkor mi történik. Nem arról, hogy mik a lehetőségek. Az orvos messzemenően készséges, felkészült volt és minden lehetőséget megvitatott velem.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt:

Anya: Ebben az esetben sem volt belőle hiány. Nagyon korrekt volt a tájékoztatás. A gyerekorvost és a védőnőt most már a kórház is megkeresi, értesíti a gyerek születéséről.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz:

Anya: 2 év telt el, de egy sokkal szegényebb, szerényebb lehetőségű intézménybe sikerült visszatérni. Ettől függetlenül a személyzet kitartóan felkészült és kedves. A csecsemősök voltak ebben az esetben is a legpozitívabb tapasztalat.

+ ha van előtej és tud az anyuka szoptatni, de nem elég a gyereknek, sír, éhes, akkor sem nagyon akarnak tápszer kiegészítést adni. Saját felelősségre lehet kérni 24 óra elteltével, de nem szeretik. Viszont így a gyerek besárgul. Ne hagyják magukat az anyukák! Ha kell apukával vitessenek be kiegészítést.