Itt a Bezzeganyán is többször beszámoltunk róla, hogy nem is olyan régen civil kezdeményezésre rövid idő alatt több, mint százezer érvényes aláírása gyűlt össze a családon belül erőszak törvényi tényállássá nyilvánításának érdekében, elérve, hogy a Parlament tűzze napirendre a kérdést. Nos, a hírek szerint ez megtörtént. Napirendre tűzték. Éjjelre.

A Kettős Mérce azt írja, a parlament első ülésnapján, hétfő éjszaka fogja tárgyalni azt a népi kezdeményezést, amely a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállássá tételére vonatkozik. Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője tette közzé Facebook-oldalán, hogy hiába kérte az időpont módosítását, abba Kövér László és a fideszes többség nem egyezett bele, mondván: ez nem olyan súlyú ügy, ami nagyobb figyelmet érdemel. Tehát Kövér László szerint sem 106 ezer ember aláírása (a magyar lakosság 1 százaléka), se maga a családon belüli erőszak nem olyan súlyú ügy, mint amelyet a tévéközvetítés alatt, nappal kéne tárgyalni - áll a blogbejegyzésben.

Az ENSZ főtitkára 2005 februárjában féléves határidőt adott a magyar államnak, hogy önálló büntető törvénykönyvi tényállásban szabályozza a családon belüli erőszakot, de ez azóta sem történt meg.

Az ország közjogi főméltósága és igen tisztelt (?) képviselői szerint tehát sem a fenti előírásnak, sem a hazai helyzetnek nincs súlya. Nem érdemel nagyobb figyelmet a legutóbbi hazai kutatás szerinti heti legalább egy nő, havonta egy gyermek halála.

Sokan azt hittük egy lépéssel közelebb kerülhetnénk a megoldáshoz, ha a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállást kapna, de úgy tűnik a lépések iránya nem jó irányba tart.

Figyeltek? Szóljatok hozzá!

Center