Bár azt gondolná az ember, hogy a gyerekeknek könnyű ajándékot venni, ám ez korántsincs így. Nehéz a helyzet akkor is, ha egészen kicsi babáknak keresünk karácsonyi ajándékot, és bajban lehetünk akkor is, ha kismamát szeretnénk meglepni valamivel.

Az igazán okos webboltok külön menüpontban próbálnak segíteni a tanácstalan vásárlókon, de sok netes áruházban nyoma sincs a karácsonynak, pedig ilyenkor némi csábításra jobban nyílnak a pénztárcák. Tíz baba-mama webáruház oldalát vizsgáltuk.

Goldnerbaba

Ajándékötletekben nincs hiány a Goldnerbabán: ők plüssállatokat, puha takarókat, éjszakai fényt, játszószőnyeget ajánlanak a legkisebbeknek, de helyet kapott a (friss) szülőknek adható digitális lázmérőkészlet, etetőkészlet, digitális bébiőr is a javaslatok között. A nagyobbacskáknak maci- nyuszifotel, bébitaxi és mágikus rajztáblát ajánlanak.

Neobaby

Ez a webáruház nem tartotta fontosnak, hogy tanácsokkal segítse a vásárlókat. Mentségükre legyen mondva csak a játékok menüpont alatt 458 termék található, ami igen bőséges választékot kínál. A kismamáknak kozmetikai termékeket, mellszívókat és fehérneműket lehet itt venni.

Huncutka

A Huncutka bababolt is készül a karácsonyra: öt oldalon keresztül sorolják fel a szerintük karácsonyi ajándéknak legmegfelelőbb termékeket. A dizájnra jobban odafigyelhettek volna, így elég nehéz kiigazodni. A webáruház karácsonyi kínálatában főleg a kisgyerekekre koncentrált, kismamáknak való ajándékötlet nem szerepel ebben a menüpontban.

Mária bébibolt

Öt almenüpont is található a bolt Ajándékötleteinél: ajándékszettek, baba- és gyerekszoba dekorációk, bérletek, utalványok, fogzást könnyítő termékek és különlegességek kaptak itt helyet. A webáruház szerint ideális ajándékok a babaruhák, a falra tehető fabetűk, a sóbarlang bérlet, a fogzást segítő nyakláncok és a cumiláncok.

Brendon

A legnagyobb hazai babaáruházban mindössze ünneplő ruhák ajánlatai emlékeztetnek a karácsonyra. A karácsony keresőszót bepötyögve  egy baba-mama karácsonyi CD jelenik meg a képernyőn, a karácsonyi keresőszóra pedig csak két könyv.  Próbálkoztunk az advent szóra is keresni, de nem találtunk terméket.

Minimanó

A Minimanóban bár nincs külön ajándéktipp karácsonyra, a vásárlási tanácsok menüpontban sok okos dolgot írnak le különböző termékcsoportokkal kapcsolatban. Tippeket adnak, milyen könyveket érdemes venni, és milyen típusú játékok ajánlottak a különböző korosztályú gyerekeknek. Az ajándéktárgyak menüpont kimerül a fényképes ajándékok választékában.

Online Bababolt

Ez a webáruház sem fektetett energiát a karácsonyi vevősegítésbe, sőt, a játékok menüpontra bébikompokat látni az első találatok között. Fejőkön és melltartóbetéten kívül ismamáknak való termékeket nem kínálnak.

Manó ABC

Az első olyan bababolt, ahol a honlap központjában az ünnep áll, és még a háttér is karácsonyi. A főoldalon olvasottak szerint karácsonyi meglepetés ajándékot ígérnek mindenkinek, aki tőlük rendel. Az Ünnepi ajánlat menüpontban viszont nem tippeket és ötleteket adnak az ajándékválasztáshoz, hanem akciós termékeiket reklámozzák. Kiságyat és pelenkázólapot például nem szokás a fa alá tenni. Van viszont mágikus kiselefánt és interaktív csiga.

Mamas&Papas

Az exkluzív webbolt külseje is ünnepi díszbe öltözött, havas fenyőfák és rén(?)szarvasok között böngészhetünk ünnepi gyerekruhákat, a karácsonyi ajándékok menüpont alatt karácsonyi kütyüket, az ezüst ajándékoknál pedig csupa ezüst holmit. Karácsonyi ajánlatukban pedig leárazott termékeket lehet nézegetni a babaszőnyegtől a bútoron és etetőszéken át a babakocsiig.

Babavár

A legötletesebb karácsonyi megjelenést találta ki a Babavár, ahol adventi kalendáriumra kattintva láthatók az aznap olcsóbban kapható, karácsonyi ajándéknak is megfelelő termékek (bár a kivitelezés nem sikerült túl jól). A szokásos babajátékokon és cuccokon kívül ünnepi kellékeket, és lakásfelszerelési tárgyakat is lehet kapni.

Tünde