Tünde válás szingli anyuka

A válás megterhelő minden résztvevőnek, akár van civakodás, akár nincs. A váláskori és az azt követő nehézségekkel minden érintett tisztában van, most viszont nézzük a jó oldalát! Mert ilyen is van neki, még ha kevesebb is, mint szívás. Elvált anyukákkal beszélgettem a témáról, ez alapján állt össze a lista.

1. Kiszámítható énidő
 

A legfontosabb pozitív változás az életemben a válás óta, az a fix énidő, amikor kicsit fel tudok lélegezni. Kéthetente hétvégére szervezem a felnőtt programjaimat, és a kedd-szerda estéim is szabadok. Sokkal nehezebb lenne a dolgom, ha az év minden napján 0-24 órás „műszakban” lennék a gyerekeim mellett. És le a kalappal azok előtt, akik így élnek, minden elismerésem az övék.

Hasonlóképp gondolkozik egy másik anyuka is:

„Az énidő nagyon fontos, mert extrém terhelés van egyébként. Én azt nagyon szeretem benne. De ha nem lenne, én nem is hiszem, hogy bírnám.”

2. Büszkeség - ezt is megcsináltad!
 

Vannak olyan dolgok, amikről korábban nem gondoltuk volna, hogy képesek vagyunk rá. Hogy meg tudjuk csinálni. Aztán kiderül, hogy mégis.

„Én annak nagyon szoktam örülni, hogy amikor épp nyugi van és minden jó, akkor olyan büszke vagyok magunkra, hogy jól tudunk működni, és ezt én létre tudtam hozni”

– mondja egy szingli anya.

3. Több segítség
 

Az elvált, egyedül maradt anyukákra hirtelen sok teendő szakad. A tapasztalatok szerint ilyenkor sokan segítenek, hogy megkönnyítsék a dolgukat – ezáltal visszaadják az anya hitét az emberekben.

„Nagyon sok segítséget kapok, kéretlenül is, és ez nagyon jólesik. A szomszédok kiviszik a kukát, a vízszerelő nagyon olcsón dolgozik, stb.”

teszi hozzá az anyuka.

4. Új lehetőségek
 

Minden vég egyben egy új dolog kezdete. Ez izgalmas is lehet, és rengeteg lehetőséget rejt, például megváltoztathatjuk a családról alkotott saját elképzeléseinket, kijavíthatjuk a hibákat.

„Szerintem az is pozitív, hogy az embernek van még lehetősége újrakezdeni, vagy ha nem újra, egy másik szintű, másik minőségű kapcsolatba bekerülni, ami nem a szigorúan vett családi séma

– fejti ki véleményét egy szingli anya.

5. Száz százalék figyelem
 

Lehet, hogy esténként nem vár szőrös (vagy szőrtelen) férfi az ágyadban, akihez hozzábújhatsz, viszont cserébe az eddig vele töltött minőségi időt a gyerekeiddel töltheted.

„Amikor a férjem elköltözött, akkor kezdtem el társasozni a lányommal esténként. Közben csacsogtunk, nevettünk, és én rájöttem, hogy mennyire jó a gyerekkel lenni. És játszani. Korábban erre nem mindig volt időm…”

6. Példakép
 

Ha azt látják a gyerekeid, hogy nem esel kétségbe, veszed az akadályokat, és kihozod a legtöbbet az új helyzetből, pozitív példakép leszel a számukra, még akkor is, ha sokszor „buksz el” és nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretted volna/eltervezted. De a gyerekek megtanulják, hogy kell a nehéz helyzetekben helyt állni, és hogy akkor sincs baj, ha nem megy minden tökéletesen.

7. Együtt alvás
 

Korábban sosem aludtam együtt a gyerekeimmel. Aztán amikor egyedül maradtam velük, észrevétlenül költöztek be az ágyamba – ma is gyakran alszunk összebújva. Imádom szimatolni az illatukat, cirógatni a hátukat, és az sem zavar, ha néha lehúzzák rólam a takarót. Most már ez csak rájuk és rám tartozik.

8. Önállóság
 

Ha eddig a férjedtől függtél, most megtanulhatod az önállóságot mind anyagilag, mind a döntések tekintetében. Eldöntheted például, hogy veszel egy kutyát, anélkül, hogy hónapokig győzködnéd a férjedet róla. Sőt, a gyerekeid is önállóbbak lehetnek:

„A nagyfiam is sokkal önállóbb lett, hisz nem tudok mindenben ott lenni, és sokkal segítőkészebb, beosztjuk az itthoni munkákat, és segítenek mindenben. Elpakolnak maguk után. Segítenek egymásnak, ha nem érek rá.”

Ez a lista természetesen nem jelenti azt, hogy bárkit is a szinglianyaságra biztatnánk… Csupán azt a célt szolgálta, hogy megmutassuk: nem dől össze a világ, ha a házaspár úgy dönt, elválnak útjaink. A válásról hamarosan szakértővel is beszélgetünk.

Egyedülálló anyukák! Ti mivel egészítenétek ki a listát?

Tünde

Tünde válás szingli anyukaVálással kapcsolatban ezekben a posztokban írtunk:

Nem a válás okoz traumát a gyereknek, hanem a minősége

A válási balhékat a gyerek szívja meg

A gyerek miatt megy tönkre a házasságom?

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>